婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我99都唔當我係自己人,我都唔會當佢係自己人。所以,我心中係無99。但唔會阻止佢見c6,只不過我c6搬左出來自己住,唔知點解都唔太鍾意番佢阿媽到。。鬼叫我99煮飯唔叻,又無做野,脫晒節,但又覺得自己好叻,好乾淨。其實,眼不見為淨,講一套做一套。

公爵府

回覆樓主:

發球權不在心抱手中

大宅

hyln 發表於 18-3-14 23:52
https://www.facebook.com/hk01parenting/posts/1568255949896164
如題

佢都唔當我係自己人,我當佢係咪盞熱面孔貼冷屁股

男爵府

回覆樓主

唔好令老公難做 禮數做足 對上c咁咪大家好lor
當然唔會係自己阿媽或者好fd啦

te quiero mucho mi amo

男爵府

回覆樓主

最慘果d 要同住jm
te quiero mucho mi amo

男爵府

回覆樓主:

我都算唔錯。新年99仲俾錢我洗(5位數字), 我當然唔收。佢仲幫我湊仔煮飯,我好感激架。

男爵府

回覆樓主:

我99口講係自己人,實際係:你搶佢仔嘅仇人同係工人。我唔明点解要咁天真以為會當你係自己人,理念,生活習性都唔同,点自己人呢?大家客氣些好,除了中間有個男人link咗,就乜關係都冇。nice嘅就問候多兩句,否則可免則免。自己有仔,將來都要面對類似問題,所以自己都要平常心。

別墅

回覆樓主

依家娘家養胎,滿月後就要返去同99住,又煩,又有精神病,又有潔癖,之前仲要同我講無痛分免係開刀,唉,林起都有壓力

大宅

回覆樓主:

我,我奶奶無女,所以對我似女,每月果幾日湯水,補品,平時想食咩餸講奶奶就會煮,好錫我同 d 小朋友。

別墅

https://www.facebook.com/hk01parenting/posts/1568255949896164
如題

我同老公拍拖10年要結婚,老公無地址于是問末來99可以男家家姐HK公屋地址嗎,(因為99個D不是港人亦不在港)怎知未來99打長途電話來同我講吾可以用男家家姐地址,親戚D都吾會借,一句講西男家吾會提供架了,不如用你(即係我)新公屋地址俾她個仔,然後你借朋友地址咯,總之你要結婚你自己搞定,我頂呢D說話真係呀,算了我老公知道後都當男家吾存在同我講以為吾使理個D人吾須要去見應酬,最終都注冊左,男家至今無人出現過,到今時今日我有左,老公通知過所謂99,但半年來完全電話無一個,好似呢個世界完全無男家人,甘架99我只會當仇人吾會當自己人

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

唔同住

老爺奶奶當我係自己人
我有左奶奶偷偷地叫老爺買糯米整酒點知老爺買左紅米, 上佢屋企食飯先知
奶奶話整雞酒補身但我想食鹿茸, 老爺奶奶即買(原條, 最貴嗰條)
阿女百日宴後大病我C同6冇訓兩晚照顧, 奶奶一早買麥當當早餐比我地叫我地食完休息佢頂
係我主動比匙佢上我度睇孫, 但機本上佢知我响屋企係唔會上嚟
奶奶好尊重我

侯爵府

不可能

大宅

回覆樓主:

99是一個熟悉的陌生人

大宅

peggypeggy820 發表於 18-4-9 14:54

唔同住

其實好睇個6299同身抱識唔識互相尊重,6299識做唔會自己無啦啦問都唔問上黎既俾鎖匙佢我ok, 有啲恃住個仔都有份住就覺得自己幾時上黎都得既叫人點當佢係自己人?
我99有女,有啲野好明顯會feel到佢係想個女做到多過個身抱做到。例如佢會好想佢個女有得生多過個身抱有得生,好明顯會feel到有分別,當然我冇期望過佢當我係女,始終人地有血緣關係而我只係外人。大家相敬如賓就算,最好唔好煩我。

琥珀宮

JD930 發表於 18-3-15 00:12
好難,去外國讀書home stay嗰個都叫做普通陌生人,同奶奶住簡直慘過陌生人 lol 分分鐘有 “利益衝突“ 直 ...

新抱搶佢個仔,當新抱係仇人就真

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

以前會,不過會得嚟都會保持禮貌距離。依家唔會,因為佢越老越差,似有病,勁勸佢去搵專家幫幫佢自己,唔肯,繼續搵身邊人包括我嚟控制和發洩,要做太上皇后,可惜我無奴才癮,走夾唔抖啦唯有,留返俾其他有求於佢嘅慢慢侍候佢嘞!

你發現面對心理情緒有病的皇太后,你當佢屋企人關心佢為佢設想係得隻桔,佢唔記得哂,當你應份,亦返唔到轉頭,原來你當佢家人,佢當你奴才。諗清楚就知道,唔好輕易當人係家人,有好多唔識珍惜嘅人會踐住你。自此學識有咁疏得咁疏。原來對某啲人嚟講,個普通距離係唔夠,要一萬年先夠

大宅

回覆樓主

我99當正我係囡,我都好錫99,當然有時候凑小朋友模式會唔一致,但只要大家互相尊重,就ok了

複式洋房

回覆樓主:

唔識點當自己人... (emoji)

大宅

如題

有需要當99自己人咩?點為之當佢自己人?

首頁

尾頁

跳至