婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Huuu 發表於 18-3-18 15:45
所謂"自己人"&"利益沖突"

我99覺得我老公洗錢係老婆身上就已經有利益沖突。

咦,完全一模一樣喎

珊瑚宮

emt1314 發表於 18-3-18 23:08
我可以!
少出聲, 少理事, 有事叫老公代你出聲.
咁多年都客客氣氣, 無沖突.

每星期有五晚一齊食飯 (emoji)

別墅

重點係人地有冇當過你係自己人,我當佢係有咩用

洋房

fairyfloss 發表於 18-3-18 18:30
好難,兩個女人鐘意,關心,先後照顧同一個男人,點會當對方自己人?不過咁,我自問唔當佢自己人所以從不介 ...

我同我奶奶都係保持一定距離,見面戴住面具做大咁,好黎好去就算

侯爵府

JD930 發表於 18-3-18 23:54
咦,完全一模一樣喎

你可能好d~當初人人還可以追尾班車買樓時,我99走去發皮4要豪裝間公屋洗左3x萬(當時可作首期)。現在一聽到咩天下無不是父母,做人要孝順為先都覺得bullshit,現在又面對高齡生唔出入妳數問題。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珊瑚宮

Huuu 發表於 18-3-19 11:35
你可能好d~當初人人還可以追尾班車買樓時,我99走去發皮4要豪裝間公屋洗左3x萬(當時可作首期)。現在一聽到 ...

我老爺奶奶一蚊都冇所以冇呢個問題哈哈。

生仔個啲有就有冇就冇㗎啦,一定係女人問題咩?佢唔話下自己個仔?

伯爵府

回覆樓主

我呀嫂,我諗佢同我媽都係個種愛屋及烏嘅人。佢年年都會主動話陪我媽一次旅行我媽就唔會插手佢點教仔,主要係我媽比較懶,唔鐘意湊細路

大宅

BK Milk勳章

回覆 hyln 的帖子

以前未有小朋友陣時都係以禮相待,我自己有份工到年尾我都有俾錢奶奶買嘢,不過其實我奶奶有錢過我好多,之後有了小朋友奶奶成日慫恿我辭工做全職家庭主婦自己湊bb,終於我都係辭咗,問題就出現,佢由我坐完月開始(也不是她幫我坐因為連姜醋都唔識煲),就當咗我係工人,只要上我屋企就話我屋企亂同嗚糟,話咁對bb唔好,但我一個人照顧初生嬰兒根本連訓都無得訓,煮得三餐都無時間清潔。到bb真正開始識行食到粥仔,因為bb比平常bb高但無咩肉地,佢就問我老公係咪我無煮嘢俾bb食,定唔識煮。實情係bb坐唔定食飯又挑食.我每次燉出來的粥都得食兩啖,而想食我哋大人食嘅嘢。問完老公夜晚又俾嘢我聽,話佢d朋友覺得我懶,求其整d俾bb食無專門整一味俾bb。仲我唔捨得買好食材俾bb食,我當然知道係佢想話我但借人把口。實情就當然唔係咁喇,係bb唔鍾意用魚湯燉粥腥又無口感,仲要平時我入廚房bb會喊然後拉我出嚟,根本連三餐煮都有困難,點準備工序繁複的食品。 奉勸其他姊妹,千祈唔好聽奶奶講辭工自己湊,只會變成無薪無休無地位的工人。而且因為我奶奶覺得自己有錢,樣樣都話要比最好個孫,但錢又無俾我,得我老公俾果d。唔該,妳喜歡買高檔食材自己買定俾我喇。可以唔見就咪見喇,仲點稱得上親人。

複式洋房

回覆 hyln 的帖子

如果佢當我係自己人,我都會當佢係。可惜我無咁的福氣!

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

我一直尊重佢,但佢咁多年無當我係自己人

珍珠宮

回覆樓主:

應該好難

洋房

回覆樓主

依家同99 關係係保持距離,大家和和氣氣就好,大家都唔需要對大家係自己人,因為我都好難當佢係呀媽(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我當我99 係自己人. 佢都當我好似女咁好, 佢真係好好人.

侯爵府

回覆樓主:

奶奶先當我係自己人,佢女有嘅我都一定有,所以我當佢係媽咪一樣

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我當99係半個自己人。因為對阿媽會賴蛇mode,但對99始終唔好意思。99對我很不錯,比佢兩個仔吃的都會留一份比我,也很鍚阿女。意見大家總會有不同,我笑說是大家挑戰大家的底線,最重要是有一份尊重。

子爵府

章魚妹妹 發表於 18-3-15 23:05
自己人?首要問呀99有無當自己係人先再講啦!

Sad but true

複式洋房

未生前都仲可以, 生左後, 勁嘈交!!
成日想攪到你同佢個仔離婚, 好難再當係自己人~~

大宅

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章

我!老公獨子,62過左身,同奶奶一齊住。她當我女甘,我咩對她媽甘。她成日都話好仔不如好媳婦,人係相對的,你對我好時我對你好。

洋房

JD930 發表於 18-3-18 23:54
咦,完全一模一樣喎

同意!奶奶想罵人的時候當我係自己人,完全不給情面。

洋房

QY08040408 發表於 18-3-19 12:04
我呀嫂,我諗佢同我媽都係個種愛屋及烏嘅人。佢年年都會主動話陪我媽一次旅行我媽就唔會 ...

你媽識做!所以得到好新抱

首頁

尾頁

跳至