1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

次次食飯,食唔夠10啖就要落地, 無論好肚餓,自己食(有係旁邊一路餵),玩食物,總之唔夠一陣就要落地。食飯既問題真係好困擾。餐餐都係咁,真係好灰。
回覆 詩詩321 的帖子

Hello 詩詩321,一般小朋友係剛進食頭20分鐘會最專心架,比較常見BB唔食飯嘅原因: 未有餓意、引起親人注意、進食環境/食物唔能夠引起興趣、四周事物比食飯更有趣/吸引,媽媽避免佢玩到好投入時馬上進食,試多D唔同烹調方法,多D新鮮感可以刺激食慾,將唔同蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或濃湯,蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇都係唔錯嘅選擇,仲可以加入少量牛奶或乳酪,令醬汁更香濃幼滑。BB鍾意模仿,同大人一齊開開心心咁同枱食正餐,良好嘅進食氣氛,多D食物選擇,都可以吸引BB架,BB係咪跟大人食3餐正餐嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

餓下佢喇,咪俾零食佢。15都仲要追住佢食飯,咁樣真係唔得

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-3-16 16:59
餓下佢喇,咪俾零食佢。15都仲要追住佢食飯,咁樣真係唔得

我冇追食飯,一落地我就唔餵,所以落地我就唔比佢食

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-16 14:59
回覆 詩詩321 的帖子

Hello 詩詩321,一般小朋友係剛進食頭20分鐘會最專心架,比較常見BB唔食飯嘅原因: ...

只有晚上一餐跟大人食,但係都專心唔到

別墅

我女16個月,而家都唔肯坐highchair要坐係我地隔離食,或者自己掂住張飯檯食
詩詩321 發表於 18-3-16 22:33
只有晚上一餐跟大人食,但係都專心唔到

媽媽唔會追小朋友食飯,落地就唔再俾佢食 2歲以下小朋友平均注意力集中時間一般唔超過7-8分鐘,坐唔定/唔專心都好常見,係遊戲中訓練佢專注力係最好架,例如講故事書、砌積木、找唔同,最重要係完成1個遊戲後再開始做另外1個遊戲,培養佢專注嘅能力。媽媽嘗試食材鮮艷/唔同進食方法,每餐提供3-4種食物,煮成2-3個餸俾BB選擇,媽媽可以用經常改變進食方式、顏色鮮艷同味道突出食材,濕濕地嘅粉、麵(ABC粉、上海麵、烏冬、通粉、天使麵),熟食物整嘅飯團、壽司黎吸引BB食慾,媽媽嘗試下睇下有冇幫助。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至