自由講場

跳至

首頁
12345...39

尾頁

複式洋房

香港住屋問題嚴重,早遲要發生,而家終於到我!
件事係咁既
我一家人住係公屋4-6人單位(估計400呎多d)
間左3間房出來
3兄弟住埋一齊同爸媽
大哥(32歲) 結左婚生埋仔2歲,老婆都一齊住,計埋小朋友屋企total 7人一齊住
房間分配係咁: 爸媽一間房,二哥(30歲) 細佬(26歲)一間房,大哥同老婆同小朋友一間房
大哥已申請公屋(可能仲要等多3年)
咁我唔講我係邊個家庭成員
我想問問大家比d意見!

細佬想叫大哥大嫂同小朋友搬!因為覺得已成家立室應該搬出去(如搬出去 家人會資助俾租金)
但大哥想叫細佬搬,調轉頭話俾返2千蚊月資助返佢搬。原因話係大哥搬會有好多野煩。包括個小朋友讀書地方,搬家具,同埋會洗多左錢,水電媒費食野學費保險費所有煩野不能盡錄!
咁到底應邊個搬屋!? 唔好話我聽唔洗搬忍多3年果d野。家暴可能會發生
廣大既網民請給予意見

大宅

回覆樓主

一定係大哥一家搬,冇能力做乜要結婚生仔?大哥嘅主要角色已經變左係人地個父親同老公,應該為自己個家庭著想去提供一個私人空間比自己一家三口。

esmehouse    發表於 18-3-19 12:08
edea    發表於 18-3-18 00:08
wcpcelia    發表於 18-3-17 18:31
jpangel    發表於 18-3-17 15:59
selinako^^    發表於 18-3-17 14:58
piklam1    發表於 18-3-17 13:50
sklui    發表於 18-3-17 11:48
sklui    發表於 18-3-17 11:48
FJmom    發表於 18-3-17 06:40

公爵府

回覆樓主:

道理上肯定是大哥一家啦!因二哥及細佬都有名在此公屋而大嫂及兒子是無名在公屋的,住在這理是不合理的(也不合法)當然應該搬走啦?

男爵府

大哥搬

子爵府

回覆樓主:

大哥搬

男爵府

samlo425 發表於 18-3-17 04:05
件事係咁既

照咁睇大哥搬走大家開心d既

子爵府

回覆樓主

大哥out
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

大宅

你父母觉得应该边个搬?

複式洋房

YWCYWC 發表於 18-3-17 04:54
你父母觉得应该边个搬?

父母站係唔想出黎俾意見,怕傷屋企人感情!
同埋兄弟既感情!但媽媽有俾小小意見不強硬的叫大哥搬

複式洋房

laukiki 發表於 18-3-17 04:29
一定係大哥一家搬,冇能力做乜要結婚生仔?大哥嘅主要角色已經變左係人地個父親同老公,應該為自己個家庭著 ...

謝謝意見

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解細佬想大哥搬呢?

如果大哥唔係諗住黏屋企過世,只係過渡等公屋,我覺得大家可以忍讓吓,其他兄弟就算成家亦味必有能力即時搬走,當然,咁要基於阿哥一家正常有比足家用等
總有離別的時候

複式洋房

回覆樓主:

多謝各位意見
有唔同意見同分析都可以講出黎討論
比如話細佬搬會易d? 單身漢 又無咁多野搬
輕鬆一兩日搬得晒d野,搬近d屋企晚餐又可以痴餐
係出面住兩三年後再返返黎住?
會方便過大哥一家大細搬屋

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

samlo425 發表於 18-3-17 04:05
件事係咁既
通常一家樂也融融,就唔需要話搬。應該係發生左磨擦。
我揀與父母有磨擦的一方搬啦,唔好令父母激心了。

複式洋房

Chowying 發表於 18-3-17 05:04
點解細佬想大哥搬呢?

如果大哥唔係諗住黏屋企過世,只係過渡等公屋,我覺得大家可以忍讓吓,其他兄弟就算 ...

細佬覺得原因係屋企有個小朋友影響左佢既私人空間同覺得嘈,同埋屋企個衛生差左!
仲有最主要原因係大哥搬左之後
會由二哥細佬一間房變成細佬一間房,二哥一間房 私人空間多左,有女朋友都可以方便d

珍珠宮

回覆樓主

大哥搬

好多嘢搬丶小朋友要轉學校呢D唔成理由,根本應該結婚前丶生仔前plan定,而家係大哥一家入侵人地本來嘅生活,更加唔明點解大哥搬父母要比津貼

piklam1    發表於 18-3-17 13:58

複式洋房

回覆樓主:

我覺得親子王國真係一個好好既forum, 估唔到咁夜仲有咁多人咁快回覆到!

子爵府

畀面勳章

samlo425 發表於 18-3-17 05:14
我覺得親子王國真係一個好好既forum, 估唔到咁夜仲有咁多人咁快回覆到!

大哥搬,冇能力唔好學人結婚生仔,仲要父母開到口資助租屋叫佢搬

已成家立室有小朋友,就要做返應有責任

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

samlo425 發表於 18-3-17 05:12
細佬覺得原因係屋企有個小朋友影響左佢既私人空間同覺得嘈,同埋屋企個衛生差左!
仲有最主要原因係大哥搬 ...

咁睇唔似有咩大問題, 純粹細佬原有利益受損,當然大哥都着數左。

係我會忍讓吓,大家係唔同時間都會有難處,只係大哥出現先,細佬想帶女友方便d 何想唔係想慳錢呢。

當然,父母想法最重要,同埋,記得一視同仁。

p.s. 我只會揀同住或者請大哥搬走,我就唔會自己搬喇

男爵府

回覆樓主

二佬或細佬出去會不會多些私人空間?
正常大哥走,不過老人家可能想同d孫一齊。
30/26歲也不細了,搬出去也無乜所謂,如果我係單身嗰個,我會要求資助多少少,之後自己搬,又會近阿媽。

伯爵府

回覆樓主:

大哥應該搬

首頁
12345...39

尾頁

跳至