自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

好奇怪,我中過2次,2次都係大肚時中。
所以我諗我唔生應該唔會再中喇啩。

禁止訪問

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

十幾年前我個鬼佬老細都被抽中做陪審員,我唔記得他當時在香港住夠七年末,他去到,真係要做,但他好開心,覺得好有意義
而我就只是多年前收過信話有機會做陪審員,但之後一路都冇再收到信,我又係望住信封面自己筆跡的地址諗左好耐,都唔知幾時寫的

公爵府

回覆樓主:

其實我好想試下做
見識下
不過未試過收信

大宅

bb2 發表於 18-3-17 20:33
我抽中左5次,四次高院,一次死因庭,其中一次當曰無case,直情唔駛去報到 ,一次去左報到,等候其 ...

我畢業十年后抽中死因庭,信中有講人名,而信封地址係自己寫,U grad 時寫的,而因為已搬,寄左去娘家
嗰日出庭半個鐘都唔使就抽完陪審員,抽唔中我就下午返工,離開時係窗口問職員攞張改地址form update , 我唔怕佢揾我,但係怕係啲麻煩case, 娘家係港島,地址係有一點關係的

公司policy,Jury leave 人工要俾番公司,我同事做左几日就自己請annual 咁陪審員人工咪自己袋 law

侯爵府

Mei 發表於 18-3-17 16:10
佢網頁就無講學歷,但我身邊曾經收信被傳召的朋友,都有大專或以上學歷,但事實係唔係我就唔清楚
...

以前小學老師話中7或以上

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

我都中過2次高院,第一次無case所以不用去,第二次中咗,做咗一個星期。即使做過都唔係永久豁免,2年後就會重新入pool,所以係有機會再中的,我識人做過2次,2次都係高院。
只要年齡介乎21-65就有機會成為陪審員,唔睇學歷㗎,不過如果係全職學生同醫護人員或法律相關人員係可以豁免的。

伯爵府

2024年龍年勳章

Mei 發表於 18-3-17 15:52
前日剛做完,去到抽唔到走得,無津貼。抽中即刻坐低即做,會有津貼。前日我去到有3x人,抽5個人。
...

其實抽五個點解要揾咁多人去呢?

男爵府

好媽媽勳章

pc2012 發表於 18-3-19 04:48
其實抽五個點解要揾咁多人去呢?

驚住到時呢個唔得,個個遲到,呢個又比律師反對,多D保險D掛。但就真係好浪費抽唔中既人既時間囉

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

收過3次信,3次都係死因庭。

首頁

尾頁

跳至