想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年30歲了,身體一直唔係太好,舊年12月做完腹腔鏡,最近又做扁桃腺切除手術,左邊扁桃腺問題進出醫院未停過,做完手術右邊都有機會會再腫,排緊威院公家症要19年7月才開始ivf,自從姑娘建議我可以試一次私家症ivf後,成日心郁郁想過兩個月去私家症揾鍾凱詩醫生做ivf,但想到要十萬起步又猶豫了,(朋友剛試完兩次都話要30萬)(emoji)自己身體近日才穩定,所以好想盡快做ivf,盡快生個bb,否則身體轉差,生bb計劃又要擱置,但公家症仲有一年多點,都是錢作怪,本來就儲錢唔多,計劃是將來用來做首期(emoji)老公又完全不給意見,他話我如何選擇都支持我,雖然我知道他都有些不捨得拿錢出來,但自己真係好心急,都唔知等唔等公家症,好難取捨。

別墅

makaren 發表於 18-3-18 00:05
今年30歲了,身體一直唔係太好,舊年12月做完腹腔鏡,最近又做扁桃腺切除手術,左邊扁桃腺問題進出醫院未停 ...

如果我是妳,而家會睇中醫整返好個身體先,身體好bb都住得舒服d,同有bb大把錢要洗,如果不是大把在手而下年已經有公家ivf, 我會等多一年。

別墅

babychan123 發表於 18-3-18 00:48
如果我是妳,而家會睇中醫整返好個身體先,身體好bb都住得舒服d,同有bb大把錢要洗,如果不是大把在手而下 ...

中醫我一直有看,但我的扁桃腺問題,中醫完全幇不到,我是已經割完的扁桃腺又不停復發,又再重新手術,所以好灰,謝謝你啊!我會好好考慮清楚

大宅

makaren 發表於 18-3-18 10:17
中醫我一直有看,但我的扁桃腺問題,中醫完全幇不到,我是已經割完的扁桃腺又不停復發,又再重新手術,所 ...

會唔會轉第個中醫?其實你都要養好身體,有足夠抵抗力就唔會咁易扁桃腺發炎,都對生b有幫助

我細個都好常扁桃腺發炎,次次西醫都叫我切左佢,但切左就會無左口腔第一度防線,我自從睇左中醫so far 無再有復發過啦

大宅

回覆樓主

先調理身體再計劃有bb,始終身體好先容易有b和健康

複式洋房

makaren 發表於 18-3-18 10:17
中醫我一直有看,但我的扁桃腺問題,中醫完全幇不到,我是已經割完的扁桃腺又不停復發,又再重新手術,所 ...

我細個個陣都係成日偏桃線發炎,試過好多次成個喉龍含晒嚨添,但西醫就唔建議我割,佢話冇左防線,d菌就會直落食道。但樓主已經割左,最緊要係戒凍野,同做運動。
我自己都係做ivf的,放胎前我問醫生可以食d咩增加著床機會,醫生都係叫我做運動,同早睡早起,冇野比操fit身體去迎接寶寶更為重要。
同埋做ivf的錢,一定要預buffer, 我係台灣做,以為5,6 萬就可以,結果未計機票酒店已經用左10 萬。如果錢真係樓主concern 既一樣野,可以用呢一年時間操fit自己,到時公家一take pass仲好。
當然我覺得時間對懷寶寶好重要,除左睇自己,仲要睇老公,生寶寶之後,仲要湊同養育,真係需要體力,時間同金錢。

別墅

tamoneone11 發表於 18-3-18 10:53
會唔會轉第個中醫?其實你都要養好身體,有足夠抵抗力就唔會咁易扁桃腺發炎,都對生b有幫助

我細個都好常 ...

我大概十二歲左右,我爸媽就幇我決定切除了,但是現在食少少刺激食物就復發,看過幾個專科醫生都幇不到我,好無奈看政府,政府就建議做手術,我冇得選擇了,一個月腫一次,每次都去醫院抽濃,我都覺得是抵抗力差,所以想運動多點。

別墅

Carmanman 發表於 18-3-18 16:54
先調理身體再計劃有bb,始終身體好先容易有b和健康

嗯嗯,但看過好多中醫,覺得都是幇不到我,唯有自己要多些運動了

別墅

dior_project 發表於 18-3-18 17:46
我細個個陣都係成日偏桃線發炎,試過好多次成個喉龍含晒嚨添,但西醫就唔建議我割,佢話冇左防線,d菌就會 ...

我卵巢成日有水泡,經期有時半個月都未完,做完腹腔鏡,醫生話子宮同卵巢功能好好,我就是怕過一年身體又變差,生育要同時間競賽,所以都有計劃或者平d的話就去台灣,剛剛問緊我台灣做醫療器械的朋友,想她幇我看下邊間好些,但原來做一次的價錢都要成10萬!!我以為台灣5-6萬就可以了,我冇想過會咁貴添~~謝謝你回復

複式洋房

makaren 發表於 18-3-18 18:35
我卵巢成日有水泡,經期有時半個月都未完,做完腹腔鏡,醫生話子宮同卵巢功能好好,我就是怕過一年身體又 ...

初診個時都係話5,6 萬,但實際用藥後,都唔止呢個數,普遍你預7,8 萬,仲要另加機票同酒店,所以實際用錢係同香港差唔多。但台灣的醫生護士比香港的友善,心理上會比較好。
卵巢有水pop其實係幾普遍的事,好多人都有。當然我唔係醫生,唔可以比專業意見你。但一年後身體變差or變好,部分可以由你自己control.
生寶寶是兩夫婦的事,同老公相量係最重要。

大宅

今年30歲了,身體一直唔係太好,舊年12月做完腹腔鏡,最近又做扁桃腺切除手術,左邊扁桃腺問題進出醫院未停 ...

其實你30歲啫,點解咁急?兩公婆再試一試,而你既問題又唔系影響生育,點解唔自己試下?我36歲生第一胎,子宮天生向後屈,有四粒子宮肌瘻,子之前要做手術割左,之後醫生慢慢教我打谷卵針,之後排卵針,跟住同老公行埋幾日便順利懷孕,剖腹時醫生順便幫我處理埋子宮內膜異位症。我始終認為自然懷孕會好d。

別墅

30歲仲後生,就算19年先公家做都係31/32啫~

同埋你本身身體又唔太好,會唔會趁呢一年努力調理下身體先?講真就算俾你中左,但如果身體唔好,要挨10個月孕期都辛苦啦⋯

錢又係一個問題啦,10萬如果香港做其他預得好緊架咋⋯最好預12/13萬會鬆動d。所以反正都係31/32歲都排到公家症喇,不如用呢舊錢晌呢段時間去搞返好個身體先啦。

大宅

回覆樓主:

你一年後都仲後生, ivf都唔一定做一次就成功, 如果金錢上太緊拙, 我驚你搞到自己好大壓力。我喺瑪麗做ivf, 雖然話一次成功就8萬, 但我如果計放晒啲雪胎都要18萬, 呢個價錢已經比出面私家平。

別墅

Naughty917 發表於 18-3-18 21:57
其實你30歲啫,點解咁急?兩公婆再試一試,而你既問題又唔系影響生育,點解唔自己試下?我36歲生第一胎, ...

謝謝回復我,我不能自然懷孕,因為前幾個月已切除兩側輸卵管了,積水問題,現在才心急

別墅

mmbili 發表於 18-3-19 02:04
你一年後都仲後生, ivf都唔一定做一次就成功, 如果金錢上太緊拙, 我驚你搞到自己好大壓力。我喺瑪麗做iv ...

明白,因我朋友在威爾斯都用佐30萬,她第二次開針才成功

別墅

Mongggc9 發表於 18-3-18 23:18
30歲仲後生,就算19年先公家做都係31/32啫~

同埋你本身身體又唔太好,會唔會趁呢一年努力調理下身體先? ...

嗯嗯,都是錢作怪,我都是考慮等一等公家症吧

禁止訪問

男爵府

我hea 下都半年啦,一年我會等,因為調理身體都要一年時間,中間你可以自己試,因為身體子宮吾夠暖,都係著吾到床,陀吾到,你如果身體ok,老公又ok, 自己自然都得啦。

首頁

尾頁

跳至