0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽,你地有冇試過bb(個半月bb)食奶食到一半不斷扭計同大喊呀?飲奶飲2啖又喊,喊到成塊面紅晒,又流晒汗。點哄點掃風都唔得,求解決辦法 。 我同老公無晒符,唔知可以點解決!

子爵府

loveliness0131 發表於 18-3-18 00:36
各位媽媽,你地有冇試過bb(個半月bb)食奶食到一半不斷扭計同大喊呀?飲奶飲2啖又喊,喊到成塊面紅晒,又流 ...

固定時間可能係腸絞痛,有肚風
同BB按下肚仔,我仔按開I love u,上YouTube search 就有

別墅

Natalie625 發表於 18-3-18 08:51
固定時間可能係腸絞痛,有肚風
同BB按下肚仔,我仔按開I love u,上YouTube search 就有

好呀!唔該晒你呀…我同老公已經無晒符,已經連續咗成個禮拜,晚晚十點幾開始喊到凌晨2,3點 …我地新手父母真係好束手無策…點抱都唔得

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

你摸下佢肚仔係咪凍既,而且硬,如果係咁有可能就係腸絞痛

別墅

我要做媽媽 發表於 18-3-18 12:21
你摸下佢肚仔係咪凍既,而且硬,如果係咁有可能就係腸絞痛

有摸呀!肚仔唔凍,唔太硬。。
loveliness0131 發表於 18-3-18 00:36
各位媽媽,你地有冇試過bb(個半月bb)食奶食到一半不斷扭計同大喊呀?飲奶飲2啖又喊,喊到成塊面紅晒,又流 ...
Hello loveliness0131 , 見到BB喊到面都紅晒, 明白媽媽會好心痛。BB難唔難掃風? 定係唔肯坐係媽咪大腿掃風? 多唔多放屁?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-19 16:24
Hello loveliness0131 , 見到BB喊到面都紅晒, 明白媽媽會好心痛。BB難唔難掃風? 定係唔肯坐係媽咪大腿掃風? ...

心痛一定會有,仲好束手無策…因為初為人父母唔知點處理好 …掃風有時掃成5,6分鐘,掃到我手軟都未吐到啖氣出黎,屁多唔多呀?一時時喇!

好想知有咩解決辦法等阿囡唔會晚晚喊得咁犀利 …有時喊足幾個鐘
loveliness0131 發表於 18-3-19 19:30
心痛一定會有,仲好束手無策…因為初為人父母唔知點處理好 …掃風有時掃成5,6分鐘,掃到我手軟都 ...

初生BB腸道未成熟容易有肚風,肚風係比較常見令BB經常哭鬧嘅原因,媽媽有無試過將囡囡抱高少少伏係您膊頭,肚仔貼住您心口黎掃風? 有BB都鍾意依個姿態架,係背脊深長咁掃上去都會比較易掃D 風出黎。食奶前先幫囡囡按摩肚仔或者掃一陣風,清左d 風(放屁)先餵奶,見到囡囡係咁啜但D 奶去得好慢,就要同佢掃風然後再飲奶,仲要留意奶樽會唔會扭得太緊,食飽奶後抱直BB 15-20分鐘先將佢放低輕輕向左側瞓,睇下會唔會有幫助。媽媽清楚按摩肚仔方法嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主:

講得好詳細啊 …肚仔按摩係咪順時針係個肚仔附近按?按幾耐?每日按幾多次? 就咁按駛唔駛落d bb oil一齊按?阿囡琴晚喊咗3,4個鐘,喊到聲都拆埋沙埋 。。好心痛 ,但作為Daddy mummy又唔知可以點做減輕佢嘅唔舒。。。

複式洋房

回覆樓主

我個b 有時都係咁。食一兩啖狂喊,不停重複又重複.

別墅

babyspicy 發表於 18-3-20 20:40
我個b 有時都係咁。食一兩啖狂喊,不停重複又重複.

你個bb幾多個月呀?
喊到我同老公心都慌埋

複式洋房

loveliness0131 發表於 18-3-20 20:44
你個bb幾多個月呀?
喊到我同老公心都慌埋

而家一個半月人仔, 有時又會食完又喊,風都掃埋乜都做齊。都唔知喊d乜,喊到臉都紅哂。搞到我對住佢都想喊埋一份

別墅

babyspicy 發表於 18-3-20 23:41
而家一個半月人仔, 有時又會食完又喊,風都掃埋乜都做齊。都唔知喊d乜,喊到臉都紅哂。搞到我對住佢都想 ...

我都係呀!我囡而家發作緊
好痛苦

大宅

loveliness0131 發表於 18-3-20 23:43
好痛苦

我囡2個月大,同你個囡一樣,10pm扭到2am,有時3am

別墅

Littlekitty123 發表於 18-3-21 00:31
我囡2個月大,同你個囡一樣,10pm扭到2am,有時3am

一樣呀

複式洋房

loveliness0131 發表於 18-3-20 23:43
好痛苦

同路人, 我剛剛搞掂我個b喇。11點幾食完6安奶正路應該訓啦,點知一放落床眼光光望天光,俾個奶咀佢都唔訓,又扭,已經係咁捽眼架啦都唔訓,一無奶咀又喊。最後開多少少奶俾佢食, 食完即訓。

別墅

babyspicy 發表於 18-3-21 00:46
同路人, 我剛剛搞掂我個b喇。11點幾食完6安奶正路應該訓啦,點知一放落床眼光光望天光,俾個奶咀佢都唔訓 ...

眼光光都好過我囡喊到拆天,飲奶飲到一半,同佢掃完風之後再飲喇,點知。。飲2啖就爆喊,喊到面都紅,成身都扭黎扭去唔知佢想點咁。

珍珠宮

回覆樓主

可能係有肚風。我bb都試過每晚8點幾時候扭喊

伯爵府

幫bb按下肚仔

首頁

尾頁

跳至