自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

happy+ 發表於 18-3-19 11:31
其實我都覚得多架,不過無可能唔比佢食架,好似連最基本既食都控制,有點不合理,好似昨天佢約朋友出街,中 ...

你自己比4000人,又覺得人大洗,想減少時又覺得條數合理,其實你自己想點?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

$4000 中三生

再大d咪差不多一個成人上班族嘅洗費

禁止訪問

子爵府

算死草 發表於 18-3-19 11:38
你自己比4000人,又覺得人大洗,想減少時又覺得條數合理,其實你自己想點?
...

我係月頭比$2000,但係佢月中已經用曬,跟住幾百幾百咁比,總計約$4000。

子爵府

回覆樓主:

佢餐晏都好貴

子爵府

$4000一個月真係多左D.

我仔中五,每星期$500,包車費,早餐, 午餐, 小食,娛樂 (佢每星期都會出3晚街包括補習,打波). 仲有多餘錢儲.

我女中一, 每星期$80包小食,學校訂飯, 車費我出.

珍珠宮

happy+ 發表於 18-3-19 11:41
我係月頭比$2000,但係佢月中已經用曬,跟住幾百幾百咁比,總計約$4000。
...
其實比幾多都要睇佢生活圈子係咩人.....如果大家都係富裕你比太少真係唔夠晒, 好似有次我去又一城食飯埋單每都食飽都要2-300..有班看似係讀國際學校的, 佢地家境好一班人出來睇場戲食餐飯都要幾百...
我大仔今年九月中學, 我就諗住會計咗佢基本返學放學開支再比多少少...放假佢同朋友出街再睇情況額外比佢..

珍珠宮

happy+ 發表於 18-3-19 11:04
男仔,中三,銅鑼灣返學,月洗$4000,包飲食、車費及娛樂,是否太多?但係又唔見佢買無聊嘢,主要用來食, ...
我細女中五,唔喜歡購物,基本上叫慳妹,一個月我比一仟零用,另比$500增值八達通交通,另每個星期比$200 for 五日的飯錢,久唔久一個月先同同學出街一兩次,佢話夠洗仲有錢淨~~
小朋友好睇性格,如果太大洗,真係要糾正的。

伯爵府

$4,000我明點使喎,

當一個月返20日學: 車費$10, 早餐$20, 午餐$50, 下午茶$20

另外10日出街,一日用$200好容易,睇戲加個爆谷都去咗大半。

要減一半都有可能,但我又唔覺真係大花筒,樓主可能係要同佢債吓佢自己知唔知使咗去邊,係咪自己真係想咁使

水晶宮

回覆樓主

睇吓包乜
我女中六,九龍區返學,$2000,只包食,車費及佢同朋友少少娛樂費。其他如補習,衣著,電話費⋯等另外比
但佢同學,有屋企係比$5000,包括嘅嘢同唔包括嘅嘢同我女差唔多
再問女,佢話同同學傾過呢個話題,比佢多零用嘅同學人數多過比佢少零用嘅同學人數。即每月多過$2000嘅多過每月只有$1xxx嘅(當然係非正式統計啦)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

你俾得多佢咪使得多, 你俾8千佢都會使晒, 食親都係貴野, 你又覺得冇問題, 佢一冇錢問你攞你又繼續俾, 咁你上黎問究竟想點?

水晶宮

回覆樓主

又要睇吓多唔多街去啦。如果放學要補習又未夠鐘,好多時食吓飲吓,平平哋$3,4十,一個星期兩三日,一個月已經多四五百,有時去吓starbucks又幾十一次,唔好講咩未識搵錢先識使錢,幾個同學一齊去唔通自己離隊咩?
有冇好離譜咁亂fing我諗父母點都略知一二
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咁多?阿囡中三返跑熙地,早午餐都係3百蚊5日.星期六日返學另計.車錢,去街另計.另外一個已畢業啦,返CWB都係80蚊1日早午餐.而家上左大專就100蚊1日.因為有時夜放學要食TEA.

水晶宮

happy+ 發表於 18-3-19 11:18

車費約$10,早餐喺屋企飲杯奶就出門,所以佢小息時會食早餐 ...

咁多聯誼,$4000合理喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔都係中三,一星期250,有100係增值八達通
食飯30一日,佢都重有錢淨
不過文具同衫鞋都係佢出聲就有比佢,佢只係食
如果有其他活動,會另比飯錢

水晶宮

李豆豆 發表於 18-3-19 11:20
中三一個月有成4千蚊零用,真係羨慕!

係..中學生一星期差不多有一千蚊洗, 好多大人都未必有

子爵府

回覆樓主

wow $4仟!
我果個中四,為起$1500個月,飯錢$1200再俾多$300。八達通(車費)我包,$20/日,一星期入$100。文具通常我大批買入。
不過佢西灣河返學,消費平啲啩,佢仲可以有錢剩。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

一年前仲係比1200蚊一個月零用錢佢,升了大學只比500蚊,因為佢自己有幫人補習有收入

水晶宮

回覆樓主:

我仔都係呢個年紀, 每星期有$400 零用 (放長假係冇), 包車费、午餐 (school canteen), 2天下午茶(因要去課外活動). 聯宜活動, 我另外比錢。

少爺仍有錢淨。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happy+ 發表於 18-3-19 11:41
...
你咁唔得架,孩子完全唔懂得量入為出,月頭比佢月中就洗曬等你再比,洗腳唔抹腳,多多都唔夠用啦!你要重新教佢學懂量入為出,每月比嘅零用除開每日有幾多可以洗,然後睇餸食飯,今餐豪下餐就要慳,亦要教佢必須儲蓄,以備不時之需。我仔慳錢都會同同學揾平野食,食茶餐廳,唔駛餐餐食咁豐富嘅。理財觀念從小就要教,否則長大後容易成為欠債的一群。

karenlyk    發表於 18-3-19 13:05

首頁
12345...7

尾頁

跳至