自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

搭咀 發表於 18-3-20 22:56
Download呢2個apps可能會有你要既野

icook 嗰個我未有喎!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

honoluluwendy 發表於 18-3-20 21:14
鹽焗雞
呢個正呀!用冰鮮? 指教下點煮。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

zitzai 發表於 18-3-20 22:13
今晚整左冬菇瑤柱排骨飯

通常我諗住第二晚要夜收工就會醃定排骨,浸好冬菇瑤柱。返嚟洗米倒晒落飯煲撳掣就 ...

排骨我成日驚有骨混入飯,有些斬得唔好

子爵府

牛年勳章

clarawuwu 發表於 18-3-20 23:19
呢個正呀!用冰鮮? 指教下點煮。

我買吉之島細細隻既法國春雞, 解凍洗乾淨和抹乾,最主要買市面上一包包既,叫做 " 四季鹽焗雞粉 " 將呢啲雞粉 搽勻隻雞外邊同埋裏面, 醃最少兩個鐘頭, 預備多啲蔥同埋薑,將啲葱舖喺個飯煲底,舖2吋厚左右,淨低嗰啲葱羗就塞入去 雞肚裏面,跟住將隻雞身查D油,目的令雞皮不會粘住飯煲,放入飯煲,襟煮飯嗰個掣,當飯煲熄制後,將雞反轉再襟煑飯制一次,熄制後,可用筷子篤吓隻雞熟未,待冷卻後便可切件。

clarawuwu    發表於 18-3-21 11:19

男爵府

honoluluwendy 發表於 18-3-21 00:01
我買吉之島細細隻既法國春雞, 解凍洗乾淨和抹乾,最主要買市面上一包包既,叫做 " 四季鹽焗雞粉 " 將呢啲 ...

係咪一定要成隻雞呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

1. 雞脾用鹽同沙薑粉醃一陣,洗米後加比平時少dd水,掉隻脾上d米度,可以加片薑,無可唔落,照平時煮飯一樣,跳制焗一焗食得,你鐘意可以之後將隻脾起肉,加d麻油辣油辣椒粒蠔油葱粒,就好似街買嘅手撕雞,不過我懶,通常就咁食

2. 買d碎豬肉,豉油糖豆粉醃下,冬菇切粒,臘腸切片,洗米後又係加比平時少d水,所有野掉入煲,跳制焗一焗加d煲仔飯鼓油食得,亦可以唔加臘腸,只加豬肉冬菇落煲,煮好飯後淥d波菜煎隻蛋,加d韓式辣醬同豉油,攪勻食得

Felix223    發表於 18-3-21 16:50

子爵府

竇漪房 發表於 18-3-21 00:35
1. 雞脾用鹽同沙薑粉醃一陣,洗米後加比平時少dd水,掉隻脾上d米度,可以加片薑,無可唔落,照平時煮飯一樣 ...

豬肉會唔會好鞋同乾身?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

smallb2011 發表於 18-3-21 00:44
豬肉會唔會好鞋同乾身?

我唔覺

你怕可以買多d肥肉少d瘦肉嘅肉碎

公爵府

honoluluwendy 發表於 18-3-21 00:01
我買吉之島細細隻既法國春雞, 解凍洗乾淨和抹乾,最主要買市面上一包包既,叫做 " 四季鹽焗雞粉 " 將呢啲 ...

我老公耐唔耐就叫我整呢个。佢好中意食。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

寶石宮

2023年兔年勳章

Felix223 發表於 18-3-20 20:08
我本身平日少煮飯,唔算好識,jm們有冇一d只係用電飯煲一次過煮的飯餸可推介?
可否分享一下?謝謝。:funny ...

蒸水蛋肉餅

子爵府

牛年勳章

竇漪房 發表於 18-3-21 00:35
1. 雞脾用鹽同沙薑粉醃一陣,洗米後加比平時少dd水,掉隻脾上d米度,可以加片薑,無可唔落,照平時煮飯一樣 ...

多謝分享!我會試!

子爵府

牛年勳章

Felix223 發表於 18-3-21 00:07
係咪一定要成隻雞呢?

吉之島D雞好細隻,咁整,D雞肉都滑!

男爵府

回覆 honoluluwendy 的帖子

Good Wor !!

男爵府

蒸排骨

珍珠宮

honoluluwendy 發表於 18-3-21 16:46
多謝分享!我會試!

記住煮飯要落少d水,如果唔係會好濕,煮多兩次你就會知大約要落幾多水

如果煮得少飯,隻雞脾最好(emoji)幾刀會易熟d

子爵府

牛年勳章

竇漪房 發表於 18-3-21 23:13
記住煮飯要落少d水,如果唔係會好濕,煮多兩次你就會知大約要落幾多水

如果煮得少飯,隻雞脾最好(e ...

知道!多謝分享!我真係好想學多D架!再有,請再同我分享!

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

冬菇臘腸雞飯

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

可以用電飯煲煮「番薯」⋯⋯早餐吃!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

呢個鋪淨睇字已流曬口水

首頁

尾頁

跳至