少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

一回家見到看他與家姐邊看Ipad邊吃飯,我就話要收起來. 剛開始還可以.沒有扭計,當我坐低食飯時,他就開始扭計用雙手打我,我離開他就追住打我話想睇Pad . 我警告他唔可以打媽媽,媽媽唔可以打. 他還是不停. 跟住我拖他入房冷靜,我就想離開房,但係他不放手同時又打. 搞到我都很猛陣,小小體罰他想他驚識收手(後悔中).但事實他還是唔放手收手,
現在在房都尖叫尖叫⋯⋯ 我扮唔理他,他還是唔停. 我怕吵到隔離鄰居(扮管理處打來投訴) 但係他還越叫越大聲, 真係唔知怎好? 有家人在家 ,所以我出去冷靜一下,在門口聽10幾分鐘 終於停了(emoji),
有時他自己話‘他在學校 和爸媽沒在家時他係好乖, 老師讚他叻叻. 他話對住媽咪爹地就會扭計會打媽媽. 我都唔知怎解?(emoji)(emoji)(emoji) 我很愛很愛他們. 所有時間精力都放在這兩個寶貝上. 但係真係唔知怎教好. 仔仔經常發脾氣.

伯爵府

Ipad<--整爛佢, 唔再買, 同佢玩返D小朋友玩的GAME, 父母都要唔玩手機...
打人一定要罰, 罰TIEM OUT/ 體力勞動 , 總之要有後果承擔...

他在學校係好乖<-- 學校無IPAD, 老師有野畀小朋友做 / 玩,
和爸媽沒在家時他係好乖<--你地唔係屋企, 咁小朋友做咩?

大宅

回覆 kelly6688 的帖子

不如你試下打去D有遊戲治療的機構問下D社工點教丫!

大宅

kelly6688 發表於 18-3-21 21:14
一回家見到看他與家姐邊看Ipad邊吃飯,我就話要收起來. 剛開始還可以.沒有扭計,當我坐低食飯時,他就開始 ...

少少體罰係咩意思?打佢?

複式洋房

一回家見到看他與家姐邊看Ipad邊吃飯,我就話要收起來. 剛開始還可以.沒有扭計,當我坐低食飯時,他就開始 ...

5使理由小朋友

大宅

俾我會收iPad, 我囝曾經沉迷youtube, 睇到連樓下都唔肯落去玩,之後我收左,發現佢連行為都好左,情緒穩定左,太細過都係唔好俾佢沉迷電子奶嘴。

大宅

回覆樓主

我都係,樣樣都扭,發癲,發脾氣話打死媽咪,我好累!好彩同老公同一陣線!

大宅

回覆樓主:

佢打你你又打返佢?其實同以暴易暴有咩分別?
你帶去去房間冷靜你個語氣係好惡?定溫柔?如果惡既,佢感到恐懼當然唔想你走。其實家長都可以在房陪伴一齊等待佢冷靜。或者有時俾多d擁抱仔仔,已經可以令佢最快冷靜既方法

琥珀宮

平時係未好少時間對住佢?

大宅

其實當你拎走仔仔個 ipad 時, 佢個解讀係「你搶走我 d 野」,所以佢咪發脾氣囉
可以試下咁樣:
1. 平時同佢傾日常作息時間,玩的時間, ipad 時間等,差唔多要暫停佢睇 ipad 前亦作出預告:「而家仲有10分鐘時間、而家仲有5分鐘時間」夠鐘時就平靜地請佢自己將 ipad 俾番你, 稱讚佢守承諾, 有小獎勵。

2. 如果試過幾次都真係唔得, 咁唯有係 ipad 度較 child lock, 預定時間會自己關機, 跟住同佢講你都開唔返

3. 其實最好係唔好俾電子產品小學以下的小朋友睇, 因為會有好多影響, 例如讀書的專注力, 情緒.. 我見好多越睇越多, 隨住年紀慢慢大, 家長都收唔番

加油呀!

大宅

回覆樓主

謝謝多位的教養分享

子爵府

manwai11 發表於 18-4-2 10:45

幾歲開始電子奶咀? 你開頭唔比佢摟左幾耐先停?

我女又係唔肯玩玩具, 我工人走兩月左右⋯ 所有野
我要自己做返無乜時間理佢, 想話比YouTube 佢看巧虎學自理睇睇下佢就周圍按制, 愈來愈沉迷我又無乜時間理到佢, 有時候放下家務陪佢玩但玩兩玩佢又唔玩玩, 我唔想日日禁買玩具禁樣好浪費

大宅

lemonlemoncc 發表於 18-4-29 00:32
幾歲開始電子奶咀? 你開頭唔比佢摟左幾耐先停?

我女又係唔肯玩玩具, 我工人走兩月左右⋯ 所有野

應該在5歲半先睇tablet,大約K3 , 我爸爸俾佢之後,佢先沉迷。

因為我一向好惡,態度強硬,但從來不會施體罰,佢一有行為問題,或太過沉迷、或要考試測驗,我一定會收機,講明放假先可以睇,佢通常都唔會反抗,答知。

加上我囝每日放學,都會在樓下公園同佢朋友玩一、二個鐘,唔係成日呆起屋企,而屋企又有佢最鍾意的爆旋縲和thomas 玩具、飛行棋、精靈咭、車,佢有時玩玩具都玩成個鐘,所以收機對佢影響只有三成。

反而係我爸成日俾機佢睇,因為我囝一睇電腦,唔會同佢爭電視睇,所以有時候恕我多言,好多時小朋友沉迷電子產品,因為人大唔想煩做成。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

唔好話收就收,講明5分鐘後就收,較個鬧鐘比佢,響鐘一定要收!
打媽媽個度,你要捉佢雙手,同佢一齊罰企,冷靜左先講道理,你打佢,變相打人合理化,以暴易暴都唔會有用!
或者整個獎勵計劃,一星期或三日都無發脾氣就有得獎小食......

大宅

回覆 manwai11 的帖子

謝謝分享經驗。 但家有長輩來長住和工人,自己又要返工。所以好多時沒遵守規則。 再試試,大點可能可以。

大宅

回覆 suetfunglui 的帖子

謝謝分享經驗。 等我試試獎勵表。

大宅

回覆樓主:

好明顯係想你注意佢,但用錯方法
其實5歲的小朋友已經唔細,一般情況唔會咁樣去表達情緒。
媽咪可以試下每日都有一個特定的時間單獨陪伴姐姐/細佬,可能傾偈,講下故事,2姐弟都可以公平咁獨佔你,睇下情況有冇改善

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至