夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

.

瑪瑙宮

無返工?

如果你平日得湊返學放學家務煮飯處理下工人, 其餘就望个男人理你就死.

男爵府

LamLamTing 發表於 18-3-22 10:03
請大家教訓下我

我老公對我好好,只係成日掛住做野,

有沒好好溝通反映你感受,他願意安排好時間嗎?你們拍拖時都是這樣嗎?

別墅

Nancy20090615 發表於 18-3-22 10:34
無返工?

如果你平日得湊返學放學家務煮飯處理下工人, 其餘就望个男人理你就死.

我有番工,但份工唔係好忙,亦未有小朋友,因為唔想自己亂諗野,仲搵多份工星期六日番,令自己忙點唔好亂諗野

RAA    發表於 18-3-22 14:25

別墅

老婦仁 發表於 18-3-22 10:50
有沒好好溝通反映你感受,他願意安排好時間嗎?你們拍拖時都是這樣嗎?
...

我未正式同佢講,係我單方面唔開心,同佢講我又怕好似左住佢做野,好小氣好唔大方咁,拍拖時佢都好忙架啦,但都會為左我早收工去拍拖食飯,但嫁人後我又唔可以好似做女朋友咁阻佢搵食,所以自己心情唔好,內心好矛盾,所以上黎呻下,有冇其他朋友仔都有咁既情況架?

水晶宮

LamLamTing 發表於 18-3-22 11:24
我未正式同佢講,係我單方面唔開心,同佢講我又怕好似左住佢做野,好小氣好唔大方咁,拍拖時佢都好忙架啦 ...

佢忙, 持續咗幾耐呀?

咁食飯時間都可以講幾句架。。。

佢忙得嚟值唔值呀? 有冇對應既家用俾你?

別墅

tammy2008 發表於 18-3-22 12:08
佢忙, 持續咗幾耐呀?

近呢半年啦,睇住佢愈黎愈忙,食飯佢又係壞習慣,用手機食飯既,最唔中二佢食飯有時拎埋過去電腦到又食又做,佢父母都冇出聲話佢,我又唔敢開口話佢,而且岩新婚冇耐,唔敢係佢父母面前亂講野啦,佢份人對做野好上心,做野大晒,唔中二人係佢忙緊嘈佢,所以我都冇點出聲

以前拍拖兩個人食飯個陣都話過佢,我會話佢同電話拍拖定同我拍呀

之後佢會識做同我傾偈唔玩電話住

但係佢屋企就回復本性

瑪瑙宮

我未正式同佢講,係我單方面唔開心,同佢講我又怕好似左住佢做野,好小氣好唔大方咁,拍拖時佢都好忙架啦 ...

工作忙唔係唔陪家人的原因, 要吱點都吱到時間出黎 ge , 咁生左仔佢都無時間理个囝架喇.

咁佢都好, 忙都係响你身邊你睇到, 同佢傾下, 每晚都要放下工作 say 半小時同你交流, 否則, 佢慣左唔使理你, 要佢理佢都唔知點叫理你.

別墅

Nancy20090615 發表於 18-3-22 12:44
工作忙唔係唔陪家人的原因, 要吱點都吱到時間出黎 ge , 咁生左仔佢都無時間理个囝架喇.

咁佢都好, 忙 ...

你講得好岩呀,我都怕生仔後都咁就弊,到時只會感情好淡,唔想咁快就變成咁,我今晚好好同佢傾下,冇半個中三個字都好呀,多謝各位同我傾一傾,心情好好多

男爵府

我哋係咁

不過都會要求下二人相處時光,一日半個鐘一個鐘暫時都仲afford到

水晶宮

LamLamTing 發表於 18-3-22 12:42
近呢半年啦,睇住佢愈黎愈忙,食飯佢又係壞習慣,用手機食飯既,最唔中二佢食飯有時拎埋過去電腦到又食又 ...

食飯都要對住電腦。。。講到秒秒鐘幾十萬上落咁。。
咁佢有冇放時間係性生活方面呀?

別墅

~小樹兒~ 發表於 18-3-22 12:52
我哋係咁

不過都會要求下二人相處時光,一日半個鐘一個鐘暫時都仲afford到

我知佢唔中二用電話whatsapp或傾電話,拍拖時都已經知,所以只淨番面對面傾下偈,有時都會迫下佢講下野,因為佢係好內向唔講野個點人,做起野時就更加唔采人,所以你岩,用半個中都唔太過份,今晚一定要同佢講下

男爵府

LamLamTing 發表於 18-3-22 12:48
你講得好岩呀,我都怕生仔後都咁就弊,到時只會感情好淡,唔想咁快就變成咁,我今晚好好同佢傾下,冇半個 ...

佢咁忙,搵到好多錢?如果佢覺得工作大過天,咁就千祈唔好有BB,至於你地既感情問題,就真係要問你自己同埋跟佢商量下,將來點行落去,繼續咁呀?佢搵過另一份冇咁忙既工?……

別墅

tammy2008 發表於 18-3-22 12:53
食飯都要對住電腦。。。講到秒秒鐘幾十萬上落咁。。
咁佢有冇放時間係性生活方面呀?
...

有時我都會咁諗,你又唔係李家誠幾十億上落,洗唔洗咁chur做野法

性,佢真係冇架,有時我想主動行埋時,佢又話下次先,聽日要番工,跟住唔理我,好啦,到佢第二日唔洗番工,佢又話冇mood(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
你話激唔激死人呀?所以都係個句,佢係好好,唔係賭唔係滾都唔係包29,只係顧做野囉,有時想鬧下佢都冇得話佢,因為真係唔係做錯咩事

別墅

tammy2008 發表於 18-3-22 12:08
佢忙, 持續咗幾耐呀?

唔記得答你家用問題,都冇架,佢中二比幾多我就比幾多,我冇要求,因為一黎我有做野,二黎一早講好父母家用各自比自己父母,三黎屋企水電煤係佢負責交,所以都冇要求比幾多,有比都開心,知道佢支出大我好多

水晶宮

LamLamTing 發表於 18-3-22 13:06
有時我都會咁諗,你又唔係李家誠幾十億上落,洗唔洗咁chur做野法

性,佢真係冇架,有時我想主動行埋時, ...

聽完咁真係要敎訓你, 你話佢好好, 到底佢有咩好? 唔做壞事就叫好呀?

佢到底做咩工種, 金融嗰啲架? 室內設計? 會計? 唔係話只有能力唔夠既人先會要日日ot咩 。。。。

而家唔係一兩個月, 已經半年啦, 而且感覺未來兩三年都可能繼續係咁。。。

你傾咗先睇吓會唔會有改善先 , 否則就要拍枱問佢到底為咩要同你結婚。。。老婆唔係傢俬, 放埋一邊只會不停貶值

RAA    發表於 18-3-22 14:33

別墅

亮燈 發表於 18-3-22 13:01
佢咁忙,搵到好多錢?如果佢覺得工作大過天,咁就千祈唔好有BB,至於你地既感情問題,就真係要問你自己同 ...

你講得好岩,我都覺得唔適合有BB住,我都覺得咁落去唔係辨法,我今晚會好好傾,工佢唔會轉架啦,因為佢做左好多年架啦

有時同媽咪呻下,仲要比佢話反我轉頭,話搵錢緊要,但我會覺得溝通都好緊要,有時覺得老公一娶左老婆,搞掂晒所有野,就注專做野博殺,其他野咩都唔會理
所以係到呻下,媽咪唔理解我,可能爸爸都係咁既人,所以佢覺得男人係咁架啦

大宅

LamLamTing 發表於 18-3-22 10:03
請大家教訓下我

我老公對我好好,只係成日掛住做野,
YOU ARE NOT ALONE
我老公都係秒秒鐘好似幾百萬上落咁, 都係成日要覆EMAIL, 就算去玩, 都係CHECK 住手機.

我又冇乜野, 真係搵到錢返來~ 好在佢係唔洗應酬的, 即係唔洗成日見客食飯果D, 所以最多係對住電腦/手機. 所以我冇乜抱怨, 佢響屋企對住電腦工作時, 就沖下茶比佢飲, 幫佢"按摩"幾下膊頭, 佢大壓力時就同佢傾下計, 分折下.

佢唔忙時就"痴"下佢, 做下小女人, 男人好易氹. 而家每晚, 我堅持大家KISS 一下咀才訓. 好似保持個親蜜關係. 我隻佬都受.

加油呀JM

大宅

LamLamTing 發表於 18-3-22 13:06

性,佢真係冇架,有時我想主動行埋時, ...
有D男人係工作上獲得成功感.
至於夫妻生活. 男人大壓力一定冇乜心機做. 我C6早排都係咁. 呢1年大家傾過, 配合C6的話, 都有飯食. 佢多數係朝早先活躍, 幸好我唔洗早起湊返學. 咪朝早先囉. 最重要唔好迫, 係溫柔, 嗲多D.

別墅

tammy2008 發表於 18-3-22 13:17

聽完咁真係要敎訓你, 你話佢好好, 到底佢有咩好? 唔做 ...

我會架啦,今晚會同佢講我感受,希望聽完有改變啦

首頁

尾頁

跳至