自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

my-baby 發表於 18-4-20 00:57
我超後悔幫我個小朋友選擇左做細b

點解? 可講來聽聽?

大宅

回覆樓主

我囡12月尾,選擇做細B。如果一開始揀咗做大B冇得番轉頭。萬一成績唔好要留班點算?女仔早熟,眼見阿囡有啲同學大佢年幾,發育比其他人早,又覺得其他同學好幼稚。可能係錯覺,但我覺得佢哋多數唔開心。而家阿囡成績中上,可能做大B成績會再好啲,但我哋覺得冇選擇錯

男爵府

cara.mak 發表於 18-4-20 00:54
假設一直無懶而又資質好,做細b都一樣可以拿第一名
假設一直冇懶又資質好,做細B係攞第六名,做超大可唔可以理論上話前過第六名?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

伯爵府

spikenard 發表於 18-3-22 14:51
按你個bb能力而去決定做大定細

大b唔1定優越過細,如果大b的家長一年到尾都唔帶個細路出去,相反有個細b家 ...

Agreed!

珍珠宮

sharonchan.0711 發表於 18-4-21 03:29
假設一直冇懶又資質好,做細B係攞第六名,做超大可唔可以理論上話前過第六名? ...

頭三、四年會可以拿第一!但第四第五年唔會再有優勢了,已沒有大細b之分,因為小四開始學術深左好多,大細b都一樣學得辛苦,到時就要睇父母同性格了。
我已有個心理準備,阿女做細女, 會在頭三年打好基礎求學不求分數, 在第四年才谷阿女,到時佢㔾打好左一定基礎,會在第四年較易追上

男爵府

cara.mak 發表於 18-4-21 16:20

頭三、四年會可以拿第一!但第四第五年唔會再有優勢了,已 ...
多謝分享
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好睇小朋友能力,我女係11月細b, 講野算叻,自理能力都幾好,係體形真係細粒過其他同學仔
n班畢業時,老師話如佢keep going, 升咩間小學都無問題,到k1面試,in3間都收,我覺得主因係佢鍾意睇書,自選活動一定係揀書,所以老師揀佢,到宜家k2,每次評估都唔錯,個個學期都係top 3
所以覺得唔關月份事

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大女係11月細 B, 真係麻煩咗 d,可以返轉頭揀嘅話,我都會選擇大 B
但無得咁計嘅,細仔一樣係12月細 B, 啱啱2歲都已經有K1 offer 了
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

大!

首頁

尾頁

跳至