論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛在廚房發現支粟米油變成咁嘅型狀,工人姐姐將支油放得太近個爐,我估唔多唔少有D有害物質溶咗入支油入邊。我好嚴厲咁叫姐姐丟咗支油,並且處理事情時運用一下常識。我知佢係無知,佢自己都有份食,但係真係好鬼勞氣。

我依家餵緊人奶,希望對BB無乜太大影響。。。

侯爵府

goldenpineapple 發表於 18-3-23 12:33
剛剛在廚房發現支粟米油變成咁嘅型狀,工人姐姐將支油放得太近個爐,我估唔多唔少有D有害物質溶咗入支油入 ...

我而家買油揀玻璃樽,叫工人掉支油

別墅

ninachu 發表於 18-3-23 12:40
我而家買油揀玻璃樽,叫工人掉支油

又係哦!咁樣好D

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好彩發覺得早, 以你工人智商, 煑耐D, 屋著火。

公爵府

goldenpineapple 發表於 18-3-23 12:33
剛剛在廚房發現支粟米油變成咁嘅型狀,工人姐姐將支油放得太近個爐,我估唔多唔少有D有害物質溶咗入支油入 ...

吾好勞氣, 以後大把 stupid 嘢來緊。
我請左印姐1x 年。

wcpcelia    發表於 18-3-24 16:03

男爵府

冰山一角。

男爵府

回覆 janicetsang 的帖子

我個姐姐今早叫佢煲白粥烚隻鹹蛋,又唔記得烚。落街換野,返來按門鈴,要我老公開門,原來又唔記得帶key.
叫佢換個瓜,佢話無單因為我掉左。我話,你都未mark,我又未check,點會掉?
佢找返張單,佢話蜜瓜好貴。我問佢幾$,佢話$32,佢話西瓜平,$29。咁我真是唔明,多$3就貴,少3蚊就平。我叫佢去換,返來佢就換個$50。仲話係我話要蜜瓜。但是,佢頭先話個瓜$32喎,返來變左$50。
呢D只是今天發生的其中幾件事。

大宅

janicetsang 發表於 18-3-23 22:50
回覆 janicetsang 的帖子

我個姐姐今早叫佢煲白粥烚隻鹹蛋,又唔記得烚。落街換野,返來按門鈴,要我老公 ...

同我個差不多。。。
2 for $30 或 1 for $25, 佢買1 for $25 因為25元平過30元。

$15 for 1300ml 漂白水 或 $30 for 4000ml漂白水,佢當然會買15元,因為15元平過30元。

仲有好多。我依家去超市會拍照,然後叫佢跟照片買。 同佢理論係理論唔到。

男爵府

vitatio 發表於 18-3-24 07:41
同我個差不多。。。
2 for $30 或 1 for $25, 佢買1 for $25 因為25元平過30元。
我個工人一模一樣。買罐裝汽水買4罐一set,因為平過8罐。又試過買1公升咁大支(但是我們唔會一次過飲咁多),因為最平。
昨晚又留M血在厠板。
夜晚到2am仲睇緊片。
早上我出門前,佢都忍不住要呢在廚房按電話。真的扮勤力1小時都咁難。
佢話佢找到好僱主,在跑馬地,時常travel,只需湊1隻狗。
我祝佢好運啦,如果佢能夠明白佢僱主比嘅instruction嘅話。

別墅

lilysun123 發表於 18-3-23 18:07
吾好勞氣, 以後大把 stupid 嘢來緊。
我請左印姐1x 年。

的確係嘅,唔記得沖廁、鎖門、熄燈呢D都算啦!之前仲試過用生鏽嘅刷洗BB奶咀,原來佢長期將個奶咀刷浸喺水入邊。自問要求唔高,已經唔使(亦唔敢俾)佢湊B,只係煮飯清潔,傷害到BB嘅機會都好細。但係原來可以出事嘅位都會出事,救命!不過都明白無工人係完美,炒佢換過個都會有第二D問題,唯有一樣一樣嘢教佢,真係唔可以期望過高。

別墅

janicetsang 發表於 18-3-24 09:07
我個工人一模一樣。買罐裝汽水買4罐一set,因為平過8罐。又試過買1公升咁大支(但是我們唔會一次過飲咁多) ...

係啊!M血廁板又中!原來咁似。。。

男爵府

goldenpineapple 發表於 18-3-24 22:06
的確係嘅,唔記得沖廁、鎖門、熄燈呢D都算啦!之前仲試過用生鏽嘅刷洗BB奶咀,原來佢長期將個奶咀刷浸喺水 ...
我果件,我唔續佢之後,仲天天夜晚睇劇睇到兩點未熄燈,什至半夜四點未熄燈。有一次我多野做過兩點入去取A4纸print野,原來佢瞓左覺懶得落牀熄燈。(佢睡上格)不過我知話佢都無意思。佢都走咯。

首頁

尾頁

跳至