自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

寵壞了 發表於 18-3-24 19:54
2年級好抗拒學英文,帶佢去學 phonics 完全唔肯入去話好驚,問佢驚咩話驚記生字,一講起去學英文班就喊死都 ...

我姪女由小一開始很討厭學中文,甚至很低分,只愛學英文,一口流利英語,而家五年級,中文稍為好D

珍珠宮

好媽媽勳章

KTKTKT5 發表於 18-3-24 23:27
你成日唱, 唱唱下佢就會跟啦

其實我英文都唔惦,要靠姐姐唱比佢聽了,我試下,但最終是串字唔識,講和聽佢是ok的

珍珠宮

好媽媽勳章

KTKTKT5 發表於 18-3-24 23:30
其實係咪學校英文老師令佢怕左? 旁側敲擊chok吓料試吓~

佢學校英文老師我問過佢鐘唔鐘意啊,佢話鐘意,但會話佢罵人,會罵d唔完成功課的同學,我問過佢有冇罵過你,佢話冇 但佢係成日甩甩漏漏欠功課的,同埋聽過其他家長話有時老師在同學仔面前嬲到拍台,之後我問返我女話有試過係佢面前拍台,問佢是否好大力拍,又話唔係

珍珠宮

畀面勳章

寵壞了 發表於 18-3-24 23:28
我已經同佢解釋左興趣班唔同學校上堂,唔駛默書和做功課的,只係成班小朋友透過遊戲去學習英文,佢話係唔 ...
自信要培養,由有兴趣的開始

大宅

寵壞了 發表於 18-3-24 23:31
我頭先同佢傾1對1屋企學好唔好,佢都唔肯,好抗拒,佢直情是驚左記英文字,因每次問都話怕要記串字
...

咁你可以當朋友上黎探你,再同佢玩下,再唔係買phonic教材係屋企用,自學咁試下,主要提升興趣先,慢慢接受先再進一步教,又或者reading tree 加點讀筆,屋企可以聽mp3故事咁

男爵府

回覆樓主:

我諗到了,不如你報佢報啲外國人教嘅興趣班先,例如畫畫之類,之後先報英文班,或者英文班由中國人教。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

响屋企是用英文?
不如請人上門,由遊戲同對話開始

珍珠宮

好媽媽勳章

starrymama 發表於 18-3-24 23:39
自信要培養,由有兴趣的開始

是否佢想學咩就比佢學啊,佢之前話想學畫畫和陶藝,我話要其中1個是英文,如果唔係就唔報,最後佢真係連畫畫都唔提

大宅

回覆樓主

如果串字唔得咪整串字遊戲俾佢玩,玩得多就記得,不過小學要應付默書考試,真係要靠背野,唔同幼稚園階段,如果佢讀到出黎,叫佢搵個自己既方法去記,分開一組組咁溫,要花多d心機增強佢自信

珍珠宮

好媽媽勳章

VLT 發表於 18-3-24 23:39
咁你可以當朋友上黎探你,再同佢玩下,再唔係買phonic教材係屋企用,自學咁試下,主要提升興趣先,慢慢接 ...

我試過每晚135 講英文故事,由姐姐講,246中文故事我講,每到講英文故事佢就唔聽

大宅

寵壞了 發表於 18-3-24 23:44
是否佢想學咩就比佢學啊,佢之前話想學畫畫和陶藝,我話要其中1個是英文,如果唔係就唔報,最後佢真係連畫 ...

英文畫班嘛

珍珠宮

好媽媽勳章

asd456 發表於 18-3-24 23:42
我諗到了,不如你報佢報啲外國人教嘅興趣班先,例如畫畫之類,之後先報英文班,或者英文班由中國人教。
...

甘我試下搵畫畫班由英文教班試下,會5會夠難搵,大多是中文講解,搵到我會比佢去,謝謝你

珍珠宮

好媽媽勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-24 23:43
响屋企是用英文?
不如請人上門,由遊戲同對話開始

今晚講過佢就係唔肯

大宅

寵壞了 發表於 18-3-24 23:46
我試過每晚135 講英文故事,由姐姐講,246中文故事我講,每到講英文故事佢就唔聽
...

我以前係睡前同沖涼就播機,唔理佢聽唔聽,照播

珍珠宮

好媽媽勳章

VLT 發表於 18-3-24 23:46
如果串字唔得咪整串字遊戲俾佢玩,玩得多就記得,不過小學要應付默書考試,真係要靠背野,唔同幼稚園階段, ...

佢自己睇字讀唔到的,因唔識拼,應該係甘所以冇信心唔鐘意,我之前試過同佢玩遊戲去學,拆字去記,格2日玩,因驚太密佢又怕左,點知玩多幾次唔肯去玩唔肯去拆

珍珠宮

好媽媽勳章

VLT 發表於 18-3-24 23:51
我以前係睡前同沖涼就播機,唔理佢聽唔聽,照播

明天開始試下,多謝大家的健議

大宅

寵壞了 發表於 18-3-24 23:53
佢自己睇字讀唔到的,因唔識拼,應該係甘所以冇信心唔鐘意,我之前試過同佢玩遊戲去學,拆字去記,格2日玩 ...

已經二年班係緊張d, 或者暑假惡補,唔駛應付學校,咁可能佢會輕鬆許多

珍珠宮

畀面勳章

寵壞了 發表於 18-3-24 23:44
是否佢想學咩就比佢學啊,佢之前話想學畫畫和陶藝,我話要其中1個是英文,如果唔係就唔報,最後佢真係連畫 ...
係佢想學咩便學咩,但要有潛質和態度好。你咩都吾比,分分鐘ㄧ事無成

水晶宮

回覆樓主:

phonic 睇youtube自學都得,因網上用唱遊圖畫的形式令小朋友明白嗰原理,如果你好抗拒電子產品,咁,你去睇youtube然後去教你小朋友,你睇完就明 a 唔係讀a音 b ,c ,d 係有個讀法,例如at

bat
cat
eat
fat
hat
mat
oat
pat……等等

圖像,音樂,令小朋友深刻,當佢覺得有趣味就會入腦,phonic唔難,難在1星期只上1次堂的作用唔太大,你每天在家教的成效仲快

大宅

回覆樓主:

好細個時,我同老公會特登係仔面前用英文講秘密,仔想知就叫佢自己要學。大仔佢好中意1個鬼仔youtuber, 自己會搵來睇,學好多英文生字。
我自己覺得睇電視學英文係最快,我啲英文都係美劇煲返來。

首頁

尾頁

跳至