自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我當年結婚已經係自己同c6比所有支出,(除咗我媽比埋女家人情我找數)。
點解而家好似興返男家比錢娶新抱嘅?如果同未來6299唔啱,佢地唔肯比錢咪一世都冇得結婚?
係都望自己男友有本事出錢好過介意男家長輩出幾多錢啦…要得長輩出,多數婚後一齊住,到時實受返哂…

琥珀宮

joeyjoeycc 發表於 18-3-24 21:45
我上年結婚(我父母好早離左婚,婚事我老豆話事),我問老豆,要幾多禮金,

老豆:800蚊

明知d後生唔係富有,而家百物騰貴結婚開支大,做父母真係鍚女既,點捨要踩多腳要咁多禮金酒席,加重佢地負擔!

有父母話要咁多禮金酒席,係為䛏證明男方重視自己個女,我真係覺得好多餘,個女自己揀得呢個男人結婚,點會靠呢d要求先知個男人係咪嫁得過?!

珍珠宮

little06 發表於 18-3-24 21:49
有次食飯,坐後面有對後生男女,講緊結婚野,我男嘅明顯食住晒個女,不停大大支野講佢唔急結婚,係個女仔嘅 ...

個女仔識諗就唔會揀呢條粉腸啦,自己攞黎衰。

子爵府

回覆樓主

我覺得最起碼都要10萬,娘家又要置裝又要買金器,你都唔想娘家貼錢俾你嫁人掛,我當年都係俾呢個數我媽咪,大家開心

琥珀宮

coraor 發表於 18-3-24 21:56
我當年結婚已經係自己同c6比所有支出,(除咗我媽比埋女家人情我找數)。
點解而家好似興返男家比錢娶新抱嘅? ...

唔係古代,我從來都唔認為男方父母有責任比禮金酒席比女家。

結婚支出應該係結婚對新人一齊付出,若女家父母獅子開大口,只係為難自己個女!

子爵府

耕田妺 發表於 18-3-24 21:58
個女仔識諗就唔會揀呢條粉腸啦,自己攞黎衰。

唉!個女仔仲點晒頭,好認同佢講嘅野,痴線嫁!俾人踏到上心口都冇反應,阿媽養到你咁大唔係咁幾自己當賤貨賣出去

珍珠宮

little06 發表於 18-3-24 21:43
現眼報
當時我們背後幫佢改左個花名,叫做"0禮金"
知道佢結婚後,大家話,0禮金比禮金呀

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-3-24 22:01
當時我們背後幫佢改左個花名,叫做"0禮金"
知道佢結婚後,大家話,0禮金比禮金呀
...

嘔突

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

豬吉 發表於 18-3-24 20:57
如果個男仔有本事,錫我個女,好仔
我一蚊都可以唔收

x 2

子爵府

Candywong61 發表於 18-3-24 20:53
我同仔講·你娶老婆後、我預冇咗個仔、我一毛都吾會出、金亦吾會買留番的錢養老、你有本事同你老婆自己搞掂 ...

得罪咁講,如果你未來媳婦知道你呢番說話真係會有心病
話晒長輩,你個仔第日結婚你點都問下佢地後生有咩(過大禮之類)要幫手啦。佢係孝順嘅自然會心領,唔會要你出錢。

ps. 我結婚所有野都係同c6兩個俾錢。但我99有送對龍鳯鈪俾我。

子爵府

little06 發表於 18-3-24 22:00
唉!個女仔仲點晒頭,好認同佢講嘅野,痴線嫁!俾人踏到上心口都冇反應,阿媽養到你咁大唔係咁幾自己當賤 ...

女人揀老公,真係要揀個大方唔度縮嘅
呢啲男人唔會愛屋及烏,我接受唔到,應該飛左佢

翡翠宮

畀面勳章

禮金某程度上係代表男方娶我女既誠意同成家既能力,我聽過真係有人俾2000,聽完我同老公都0嘴。

我可以唔收,但如果對方講得出俾1千幾百,我會好懷疑佢待人處事既能力,或者男家既人品。

wcpcelia    發表於 18-3-25 16:06
日日是好日

子爵府

家文 發表於 18-3-24 22:12
女人揀老公,真係要揀個大方唔度縮嘅
呢啲男人唔會愛屋及烏,我接受唔到,應該飛左佢 :thinki ...

真係飛遲啲都後悔!完全踏低女家!仲要係媽寶!嫁左入門肯定慘過妹仔

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

我阿爸無囉,唔知阿媽點諗喎,我結婚使好少錢咋,香港無擺酒添!

禁止訪問

子爵府

洋洋 發表於 18-3-24 22:36
比一半人工就係好孝順?!
仲要你仔結婚一毛都吾會出、金亦吾會買留番的錢養老。真厲害!
...
其實我睇到呆左...
俾咁多家用點儲錢結婚呀?
仲話個仔結婚咩都唔會出錢...即係錢你就識收?
就算禮金果d唔幫個仔俾, 龍鳳扼點都要送一對掛

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jollynoven 發表於 18-3-24 20:40
呢十幾年聽聽埋埋好多家長埋怨,但又想兒女開心,幾錢都照接受,因為兒女喜歡,唔想兒女難做,所以有很多兒 ...
講真,結婚用錢已經唔少,現在普遍男女朋友自己攪惦,唔會煩到兩邊長輩出錢
我結婚時,可以預比媽媽既禮金,真係唔多,少過佢比我既嫁妝很多倍。
但婚後,我也無間斷比佢家用。即使我失業時,我都冇靠老公,靠著自己,無斷過比媽媽家用。

記得,我同媽媽propose禮金銀碼時,佢都話:其實你繼續比家用,禮金數目求其就可以了,我地唔係賣女。

大宅

回覆樓主

其實真係好睇男家有無錢,我兩個親戚做生意,叫做有幾間舖幾間樓,生活中上,佢地兩家人娶新抱,人地女家都話唔要禮金,但佢地不約而同都俾左十萬同十八萬禮金,包曬所有酒店酒席。雖然洗左好多錢,但佢地都好開心。

我見婚後兩個新抱都好尊敬99,對我和我的小朋友(我係佢99親戚)都好nice。

但係如果男家無錢,就其實乜都唔洗講啦,始終石頭渣唔出血

子爵府

木土土 發表於 18-3-24 22:00

唔係古代,我從來都唔認為男方父母有責任比禮金酒席比女家。 ...

有時唔止女方父母,有啲女方本人都會咁諗。除非你擺到明刮沙都無,否則個女仔都會覺得未來老爺奶奶唔重視自己。有時睇婆媳版就知,心意永遠都要用錢去表示。

我結婚時,我媽都狼架,我姨媽阿姨同佢做左好多思想工作先叫做收順啲,到我細佬結婚,人地又係有咁要求,佢就鬼拗咁聲。

首頁
12345...14

尾頁

跳至