醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

anna59 發表於 18-4-2 16:21
回覆 車厘子bb 的帖子

佢可能有抑鬱症,e生有冇講過,可以要睇精神科,依D老人家先最長命 ...

呢d交返比佢d仔女啦

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

anna59 發表於 18-4-2 16:21

佢可能有抑鬱症,e生有冇講過,可以要睇精神科,依D老人家先最長命 ...

我都要睇精神科

翡翠宮

回覆樓主:

樓主,
好孝順。叫父母其中1位辞職照顧老人家或送老人院。

水晶宮

回覆樓主:

你已盡力了

禁止訪問

2018復活節勳章

男爵府

anna59 發表於 18-3-28 16:06

其實你要照顧小孩,根本無辦法照顧佢,你爸爸有乜打算? 你亞媽應該吾會理佢,由得佢 ...

雖然好像好刻薄,但我同意你的說法。
樓主好孝順,自問無幾多人做得到。
不過既然佢甘,由佢啦

象牙宮

車厘子bb 發表於 18-3-26 01:22
我阿麻是獨居老人,兒女都在國內,只有我爸爸在港,但是我的爸爸媽媽工作忙,所以我在幾年前已搬來這裏和阿 ...

是不是失禁?

要不她怕那一位, 量力恐嚇她?

要不就返內地,雇人照顧。反正子女在國內。

雇人照顧,生活質量好過在老人院。費用高。

我外公晚年時,大便收在床肉下。香蔗皮在床下。
尿尿的褲子也收納在柜內。

家中有雇工人。因家有老媽,我,哥还住一起。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

MM2005 發表於 18-4-4 23:47
我都要睇精神科

我都係

大宅

333s 發表於 18-4-30 20:23
是不是失禁?

要不她怕那一位, 量力恐嚇她?

沒有失禁,平時是自己上廁所的,但心情不好就會弄到哪裡都是讓我們清潔

象牙宮

車厘子bb 發表於 18-5-1 08:43
沒有失禁,平時是自己上廁所的,但心情不好就會弄到哪裡都是讓我們清潔
...

你真的很孝順。明白很吃力。希主能找更佳方法, 令你輕松D。

樓上有人提及
認知障礙症
http://www.doctorwong.net/page.php?alias=what_4
[p=24, null, left]初期會出現【十大警號】

[p=24, null, left]1. 記憶力衰退,影響日常活動

[p=24, null, left]2. 處理熟悉的事情出現困難

[p=24, null, left]3. 對時間、地點和人物感到混淆

[p=24, null, left]4. 判斷力減退

[p=24, null, left]5. 把東西放在不適當的地方

[p=24, null, left]6. 對較抽象的觀念出現問題

[p=24, null, left]7. 情緒或行為的改變

[p=24, null, left]8. 性格轉變

[p=24, null, left]9. 失去做事的主動性

[p=24, null, left]10. 語言表達方面或明瞭出現困難

[p=24, null, left]有D似。

[p=24, null, left]

[p=24, null, left]

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

隔代如隔世,有好多野真係唔係你責任黎架,你做得好好架喇

洋房

伯爵府

車厘子bb 發表於 18-5-1 08:43
...

試下唔抹,或者唔好即刻抹,檔唔知走出街等佢自己慢慢嘆下先

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

mini1204 發表於 18-3-29 14:44
"她經常故意拉屎拉尿給我清潔,我甚至親眼看到她在客廳站著拉尿,事後我只好清潔"

其實幾明顯佢有腦退化喎 ...

我都覺得係。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

車厘子bb 發表於 18-3-26 01:22
我阿麻是獨居老人,兒女都在國內,只有我爸爸在港,但是我的爸爸媽媽工作忙,所以我在幾年前已搬來這裏和阿 ...

其實認得每個人唔代表佢冇腦退化。腦退化會對錢緊張同最愛錫佢當仇人。有幻覺。逐漸影響日常自理。我奶奶之前都知要去厠所,但行唔切亦要人扶先去得厠所或房。夜晚自己扶下扶下走去厠所。但容易出事。有睇開精神科抑鬱症。後尾睇埋腦退化。而家肝硬化晚期。。肝昏迷。寧養院等時間。

bebe2002    發表於 18-5-28 22:11

翡翠宮

gloriap 發表於 18-5-22 23:55
其實認得每個人唔代表佢冇腦退化。腦退化會對錢緊張同最愛錫佢當仇人。有幻覺。逐漸影響日常自理。我奶奶 ...

最愛鍚佢的人當仇人
咁我要講唔鍚媽啊

伯爵府

MM2005 發表於 18-5-28 17:23
最愛鍚佢的人當仇人
咁我要講唔鍚媽啊

好大疑心架。之前最愛錫嘅都唔信同開始當有仇咁。

翡翠宮

gloriap 發表於 18-5-28 17:58

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你真很有愛, 希望老人家遲點會明白. 充心祝福你一家

男爵府

gloriap 發表於 18-5-28 17:58

睇到你呢句說話雖然有點難受但有點安慰,因為家人鬧我鬧得最厲害,對住其他家人就寬容啲,其實我心裏很難受,因為我係最貼身照顧佢既人,事事照顧週到,但就俾佢不停鬧 究竟我有咩做錯?點解要咁對我?

首頁

尾頁

跳至