懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

今日第14天 仍然有惡露流出
不再有鮮紅色 現在顏色偏啡 有時味 不過我每次去完廁所都有用清水洗下體

我不知是否正常?!

回覆 janetlks 的帖子

Hello janetlks,BB 出世後子宮開始收縮,會排出新陳代謝嘅分泌物,即係惡露。惡露情況人人唔同,通常產後2-6星期會完全無哂,會由初時鮮紅/暗紅,慢慢變到淡紅、淺啡、淡黃。如果流量唔多、無臭味、大血塊都唔駛擔心。子宮收縮得好可以幫助排出惡露,加速媽媽身體恢復架,媽媽有冇做子宮按摩? 清楚方法嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-26 17:19

Hello janetlks,BB 出世後子宮開始收縮,會排出新陳代謝嘅分泌物,即係惡露。惡露 ...

謝謝提點
想問如何按摩?

現在沒有惡露流出。 (踏入第四星期坐月)
其實想問一問
惡露沒有 是否可以開始吃薑飯?

如仍然還有惡露 為什麼不可以吃薑醋之類食物? 不是要讓所有惡露留出體外嘛?

子宮按摩係肚臍附近搵到一個硬硬地似波嘅物體做環狀按摩, 而家已經產後5星期, 一般會摸唔到子宮架 。 惡露係生BB後, 子宮排出嘅新陳代謝物, 自然排清就得。建議保持均衡飲食, 以清淡易消化為主, 同埋飲8-10杯水。薑醋或其他補品有行血作用, 如果惡露未清, 食薑醋有機會流番多d架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至