想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

賀爾蒙報告
FSH 6.9
LH 3.03
AMH 0.25

收到報告既時候我直頭喊左出黎,點解會咁,想問係咪我一定要做人工授孕先可以要個bb?食d咩或做d咩會令到AMH升返?而家我唔知點算(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Yolandalamlam 發表於 18-3-27 12:50
賀爾蒙報告
FSH 6.9
LH 3.03

睇其他jm話amh指數低可食coq10及dhea去補充,想問呢兩隻牌子得唔得?

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主,邊度平有得驗呀?

別墅

我都係AMH 好低,2月第一次IVF 失敗, 之後我上網做一輪功課 ,原來要係做IVF 前3個月最好準備養卵, 我都有買 DHEA, Q10, 黑豆水, L-精胺酸( 呢個幫助子宮血液) , 仲有維他命E 同 D 呢個當時生育科醫生開比我食, 你出面買會平過係診所買 肌醇2000mg+葉酸200微克 , 係一包包粉

我聽有DJM 講AMH 係可以升反KA, 我諗以上食左都唔會食壞人, 死馬當活馬醫, 唔好傷心, 一定有辨法

別墅

Yolandalamlam 發表於 18-3-27 14:55
睇其他jm話amh指數低可食coq10及dhea去補充,想問呢兩隻牌子得唔得?

我係搵香港體檢佢轉我去美邦到抽血驗

別墅

大戶 發表於 18-3-27 16:49
樓主,邊度平有得驗呀?

我搵香港體檢佢轉左去美邦到抽血驗

別墅

RACHELCIRCLE 發表於 18-3-27 17:06
我都係AMH 好低,2月第一次IVF 失敗, 之後我上網做一輪功課 ,原來要係做IVF 前3個月最好準備養卵, 我都有買 ...

多謝你,但我睇完報告後都好傷心,上網買左dhea同coq10,我會做下運動減下磅(因為肥胖),睇下會唔會升返

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-27 14:55

樓主,你幾歲?我都好明白你感受。

我上年都係因為fsh高,威院話我卵巢早衰,等於人地41,42 歲, 叫我想生就快啲搵生殖科醫生睇私症(果陣未仲要等多一年先排到見威院醫生),講到我唔知幾時會停經,一年都等唔到。

叫天不應

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-27 12:50
賀爾蒙報告
FSH 6.9
LH 3.03

醫生話amh低,自然懷孕機會細d, 但無嘢係冇可能既。

你同先生有無做過其他檢查,有無問題?同埋試左幾多年?
叫天不應

別墅

kellypp70 發表於 18-3-28 00:18

我上年36, 都係因為fsh高,威院話我卵巢早衰,等於人地41,42 歲,(出 ...

你好,我今年33,同老公都結左婚4年,一直冇避孕,但頭1,2年就行埋比較少,因為我月經一直都正常準時所以就以為自己好正常,但到新呢一兩年發現月經有問題就去睇中醫,中醫就估我多囊而令到月經亂咁醫,但我照過係冇多囊,我真係唔知可以做到咩而令佢自然懷孕,我都知道做ivf係要盡快,但十幾萬做一次仲要未必一次就成功,我付擔唔起,想問我呢d情況係咪唔可以做人工授精?

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 07:53
你好,我今年33,同老公都結左婚4年,一直冇避孕,但頭1,2年就行埋比較少,因為我月經一直都正常準時所以 ...

No worry!
方法總較困難多,我完全明白你感受

我同你差唔多大。。
FSH 19點幾,AMH都唔高
但每次照卵都有5-6粒
卵子庫存會越來越低
所以同時間鬥快
我諗你可能考慮試一兩次IUI,如果都唔成功,盡快決定做IVF..
同一時間都排定公家喇。。

我都未成功,已初診深圳同台灣既IVF
希望大家都成功

別墅

fairymeow 發表於 18-3-28 12:22
No worry!
方法總較困難多,我完全明白你感受

謝謝,我都睇好多jm 話係台灣做ivf,想問下你大概幾錢?同係邊間做?

大宅

大戶 發表於 18-3-27 16:49
樓主,邊度平有得驗呀?

可以上網search 仁健醫學
係佐敦的

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 07:53
你好,我今年33,同老公都結左婚4年,一直冇避孕,但頭1,2年就行埋比較少,因為我月經一直都正常準時所以 ...

你同先生做晒驗查未? 如果先生精子無問題,你輸卵管無塞,又有排卵,醫生會叫你量體温,開排卵藥比你試。

你可以買排卵試,試自然。

唔一定要ivf,iui 雖然機會低d, 但都可以試。

Ivf係貴,但年紀越輕成功機會 越大,

建議你盡快睇生殖科問意見先。見一次生殖科醫生大約1000,記住諗定晒d問題去到問醫生。同時 盡快攞醫生紙去排政府做人工,因為都可能要排2-3年,當做個後備方案。

香港ivf 係貴,可以考慮台灣,深圳。 其實最貴係抽卵果part, 如果成績好,多放胎機會

你去睇呢個網趴文了解下amh低同飲食助孕。

http://www.ihmed.com.tw/article_detail.php?id=2320010&siteid=3&cid=16&l=0

叫天不應

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 12:35
謝謝,我都睇好多jm 話係台灣做ivf,想問下你大概幾錢?同係邊間做?

我睇過台灣王家瑋同深圳中山。。
還未開針
睇JM講價錢睇針藥而定
但一定平過香港

我當初都同你一樣好驚訝同唔開心
都係睇多啲資料再同先生商量後的起心肝決定IVF..

上呢度會搵到好多同路人

別墅

kellypp70 發表於 18-3-28 13:04
你同先生做晒驗查未? 如果先生精子無問題,你輸卵管無塞,又有排卵,醫生會叫你量體温,開排卵藥比你試 ...

謝謝,我先生驗過精子冇問題,我就冇驗過輸卵管,我而家每日都有量體溫,都有用排卵紙去check ,我都打算去book左安尖沙咀生育科,問下醫生意見,但一時間我諗唔到要問醫生咩問題(emoji)(emoji)‍♀️,另外生育科封信都可以去政府排定我要再睇婦科寫紙轉介?

別墅

賀爾蒙報告
FSH 6.9
LH 3.03

FSH都幾好啊!好在樓主未算高齡,都已經試咗咁耐,時間唔等人,快D考慮IVF,越後生,成功機會越高。台灣做會平D,技術亦都好好,只係要請多D假飛過去。

呢D指數代表抽卵數字未必會好多,不過其實只要有一粒靚卵子已經夠,食下supplement
,做多D運動,一定有機會做媽媽的。

我35歲做咗幾次IVF,D指數都好差,好似試過FSH 15以上,我已經唔多記得自己D荷爾蒙指數,感恩BB已經出世。樓主,加油啊!

別墅

goldenpineapple 發表於 18-3-28 13:21
FSH都幾好啊!好在樓主未算高齡,都已經試咗咁耐,時間唔等人,快D考慮IVF,越後生,成功機會越高。台灣做 ...

謝謝,你都係台灣做ivf? 介唔介意講下你用左大概幾多錢?

別墅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 13:23
謝謝,你都係台灣做ivf? 介唔介意講下你用左大概幾多錢?

係啊!我一開始喺香港做咗兩次失敗咗,之後搵愛群翁醫師集胚成功咗,大概香港一半價錢。其實香港醫生唔係唔好,只係我卵少,要試多幾次。

男爵府

kellypp70 發表於 18-3-28 00:18

我上年36, 都係因為fsh高,威院話我卵巢早衰,等於人地41,42 歲,(出 ...

請問係邊隻卵子維生素同卵子加營素?我食緊fertil aid for woman ja

首頁

尾頁

跳至