嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第二次懷孕了...今日知道左係孖B, 8W幾...好突然呀!
第一胎都係QE生, 所以今次都想去番QE生...
但因為係孖B, 所以變左好多野都唔知係點....................

想請教:

1) 係咪一定有唐氏OSCAR可以照?
2) 係咪一定可以排到照結構?
3) 聽聞照唐氏對孖B 來講只有70%準確, 大家有冇另外去照T21 / NIFTY?

另外想問, 生左之後...

1) 係咪一樣母嬰同房架?
2) 第一胎我係全人奶,,, 其實今次孖B我都好想繼續餵人奶, 孖B QE 安排係點? 係咪一定要補水奶?

好多問題, 希望有生過孖O既JM 幫手解答..
家下真係好旁徨呀!

(來緊4月6日返QE第一次檢查)

民房

上年係qe開刀生了孖生。Qe有專門睇孖胎的部門,每次檢查都會照超聲波。
但oscar對孖b來說唔準的,所以我做左t21有照結構,但好快,快到得佢睇到,唔知有無10分鐘🙈
基本上你生完佢就會俾返bb你
我果陣未上奶,所以有餵奶水

大宅

julia_dot 發表於 18-3-28 08:44
上年係qe開刀生了孖生。Qe有專門睇孖胎的部門,每次檢查都會照超聲波。
但oscar對孖b來說唔準的,所以我做 ...

多謝你呀

上次第一胎我喺QE照結構
又講得幾詳細
又叫我一齊數下
不過照兩個應該又真係唔同

我想問多胎部喺邊?
都係日間診所4樓嗎?
係咪全程醫生跟呀?

開刀應該冇咁快照顧到bb
果時你係點架?

複式洋房

袁寶寶 發表於 18-3-28 00:22
我第二次懷孕了...今日知道左係孖B, 8W幾...好突然呀!
第一胎都係QE生, 所以今次都想去番QE生...
但因為係 ...

Hello, 我都係QE登記左,孖胎而家13w, 但仲未做到第一次檢查,佢話最快要等到5月頭,我二月尾個時已去登記,點解你可以咁快做到第一次檢查既

大宅

HINABABY 發表於 18-3-28 23:25

Hello, 我都係QE登記左,孖胎而家13w, 但仲未做到第一次檢 ...

我唔係檢查呀
第一次返去報到咋,印象中返去問下病歷之類
到時先約檢查嘅期咋

別墅

回覆樓主

我都係上年qe開刀, 多胞胎qe都check 得幾緊,同埋睇開就同一個醫生跟進,唔駛太擔心。
產後係母嬰同房, 我當時一隻要訓箱,只有一個跟住我。 係醫院其間都要補奶水。

加油(emoji)(emoji)

大宅

HINABABY 發表於 18-3-28 23:25

Hello, 我都係QE登記左,孖胎而家13w, 但仲未做到第一次檢 ...

排左6月頭第一次返去多胎部B3醫生檢查,果時都18week,會做埋結構喎…

複式洋房

袁寶寶 發表於 18-4-10 23:20
排左6月頭第一次返去多胎部B3醫生檢查,果時都18week,會做埋結構喎…

今日打去問,佢話孖胎係排第二條隊,仲未安排到時間比我,叫我等電話☎️

子爵府

15年生左孖女,我全程QE檢查,我覺得產前檢查,產後我都滿意。

首頁

尾頁

跳至