跳至
[美國] 有感而發

首頁

尾頁

複式洋房

Landed LA 已兩個月,但生活上仍未習慣!在日常生活中,常常感到受歧視!尤其在政府部門,每次到那些地方總被白人及黑人习難!感覺很不好受!很難過!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

慢慢適應,只係兩個月,將來仲有好多日子過,多d出去行吓,熟習環境,睇下local tv, 就復活節,好多地方有easter egg hunt活動,去下圖書館,有d定期有book club有興趣班,或者睇下附近有冇community center有活動可以join

你有冇返工?識多d新朋友會有幫助,至於歧視,講冇就呃你,但加州已經比較好,唔駛驚架,嚟到呢度要speak up要自強,睇多d法例,就冇人蝦到你。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

yawning 發表於 18-3-28 05:35
Landed LA 已兩個月,但生活上仍未習慣!在日常生活中,常常感到受歧視!尤其在政府部門,每次到那些地方總 ...

我移民咗過嚟 未夠一年, 下個月有一個WIC appointment. w i c係一個俾懷孕女性及新生嬰兒福利的政府部門津貼機構, 我book個appointment都好似去乞咁, 心理上都唔係太好受, 但講真, 我搵工唔到兩個月就已經有工返, 大機構, 福利仲好好, 做落咗就覺得啲同事 好好人, 個個人都好平等, 有咗都唔會歧視你, 就算話你都會就住就住, 怕你唔返工。 所以我有冇太多唔適應, 不如你試下搵工啦, 識多啲人 個心就唔會諗咁多嘢, 去發掘下美國生活嘅好處。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Mrswayne 發表於 18-3-28 11:46
我移民咗過嚟 未夠一年, 下個月有一個WIC appointment. w i c係一個俾懷孕女性及新生嬰兒福利的政府部門 ...
WIC真係當你乞兒咁架,老實講唔係D咩矜貴嘢,都係芝士果汁麥片等,BB出世後有奶粉攞,但普遍超市員工冇咩訓練,而且覺得拎住WIC券嘅人好煩好cheap,因為好多條款,又要睇得好清楚係邊一隻牌子型號份量等,又要睇清楚D優惠券換領券條款,我有朋友攞過,我當時陪佢去,後來佢坐月,我同另一個朋友幫佢去攞,我果陣大住肚都俾人呼呼喝喝,D職員仲要當住其他顧客面對我同朋友好唔禮貌,基本上係等人人都知我地拎住WIC去拎免費嘢。

奶粉仲衰,一個月只有幾罐細罐裝,我朋友個女全奶粉B,去到超市成日都話未有貨未返貨,但又唔可以俾另一個size我朋友,例如兩罐4oz裝係唔可以當一罐8oz俾你,感覺係乞都冇咁慘。。。

大宅

rose-mag 發表於 18-3-29 15:42
WIC真係當你乞兒咁架,老實講唔係D咩矜貴嘢,都係芝士果汁麥片等,BB出世後有奶粉攞,但普遍超市員工冇咩訓 ...

多謝你嘅分享, 等我都有啲心理準備。

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主

你係咪係Ontario,Riverside嗰頭?
嗰度歧視係比較嚴重,因好多來自世界各地的新移民。又多大陸人。仲有好多雙非。所以佢地唔鐘意黃皮膚人。嗰區主要語言係西班牙文同英文。白人變了小數。住嗰區既白人大多是藍袊,冇乜禮貌。Chino Hills同Rowland Heights會好少少。

Young professionals多數住Orange County同Corona。

王國長老

suilangmui 發表於 18-4-3 03:42
會不會係你自己成日型住有人歧視?我阿媽在SF,好少聽到佢話有比人歧視。我在LA出入都唔覺有乜嘢。如果你學 ...

自從侵侵上台後,歧視嘅行為喺SF都明目張膽咗,以前冇咩人會叫華人go back to your country, 最近兩年我見識過,不過都仍然係少數。

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章

Mrswayne 發表於 18-3-29 03:46
我移民咗過嚟 未夠一年, 下個月有一個WIC appointment. w i c係一個俾懷孕女性及新生嬰兒福利的政府部門 ...

你本身英文係咪好好呀?
我出去搵工擔心英文差
我黎左好耐 之前都係打唐人工
有做過freelance dog walker 同pet sitter
可惜近年多左好多dog walker pet sitter 既apps.
好似供多過求
加上前排俾大狗咬依家仲未面對到大狗希望快d克服到。

男爵府

環保接龍勳章

rose-mag 發表於 18-4-5 22:31
自從侵侵上台後,歧視嘅行為喺SF都明目張膽咗,以前冇咩人會叫華人go back to your country, 最近兩年我見 ...

我早幾年去SF 係條街度行 有個黑人女人迎面行過嚟 條街好闊 但佢行正我隔離 半個身撞落我半個身度差d撞走左我。我覺得有d人真係對吾同種族既人態度吾同 - 我個下吾覺得佢係歧視我。我覺得佢認為我細粒過佢好蝦 就算撞我出馬路我都吾會敢出聲

大宅

shan6233 發表於 18-8-12 10:28
你本身英文係咪好好呀?
我出去搵工擔心英文差
我黎左好耐 之前都係打唐人工

我本身响香港有 degree 既,英文就唔係特別好但日常溝通又沒有大問題。其實我一直同自己講唔好打唐人工, 唐人真係好mean, 我搵工第一件事係問身邊新識嘅朋友, 問佢哋有乜嘢心得可以入到大公司, 而唔係叫佢哋介紹我去畀其他唐人公司, 我反而覺得英文可以慢慢練, 去睇下其他同事點樣做嘢對答, 用嚟用去其實都係嗰幾句, 入到一間心儀嘅公司對我嚟講先重要, 我唔想成日攞呢度啲白卡、wic果D福利, 我想快啲買車買樓, 唔使畀人哋當我係新移民 負累佢哋, 我相信當你有志氣有遠景 咁好快都會搵到一份你喜歡嘅工作。

男爵府

環保接龍勳章

Mrswayne 發表於 18-8-12 11:33
我本身响香港有 degree 既,英文就唔係特別好但日常溝通又沒有大問題。其實我一直同自己講唔好打唐人工, ...

咩叫白卡? 其實有咩福利或者有咩野係幫到我地例如搵工網之類?
我有上網申請左Medi-Cal 但佢寫左張上面有條藍色既卡黎 仲有一堆資料我吾明 我吾知我係吾係要通知返佢地要選擇咩plan定係拎住張卡就得- 有咩用我都吾太清楚只係諗住有咩事既話可能會有用。如果你知既你話我知丫吾該

我吾似你係香港己經有degree有英文底子。
我中學未畢業 有段時間情緒有d問題
之後就開始做野 跟住無啦啦突然就話綠卡批左準備去美國 咁就過左黎啦。
黎到一開始讀過幾個月ESL...不過要自力更生就搵野做無讀喇。以前係香港我話一世都一定吾會做待應要搭人地食完d骨。結果一黎到我好似所有能力都歸零。我做美甲既 呢度要有牌先有做得,Promoter 呢度無咁既工種 ,sales呀寵物店呀我自問我英文吾好,學歷又無。結果第一份工就去左用我講吾正既普通話返台灣餐廳,跟住再返多份唐人開既卡啦ok但吾似香港neway分部門,我由recept帶房 點餐 整野飲野食 埋單 拾房 洗碗 甚至洗廁所清嘔吐物都要做哂。
小小錢買部二手車 因為住吾夾搬左出去。
跟住返香港過年探親幾個月所以無做
返黎就幫朋友屋企手賣海味拾頭拾尾送貨。
再做dog walker pet sitter。
到上年有d事發生令我情緒同所有野又無哂。
身邊一個真係傾到計既人都好似無
有d迷失 只係知道我吾想再俾綠卡困住想盡快入籍
希望我都可以好似你咁快d再搵到我既路啦

子爵府

shan6233 發表於 18-8-12 12:54

咩叫白卡? 其實有咩福利或者有咩野係幫到我地例如搵工網 ...

請問白卡係咩?點申請?

大宅

回覆樓主:

https://www.sfhsa.org/services/health-food/medi-cal/applying-medi-cal

白卡即係Medi-cal. 你可以去佢office度問。

WIC 係孕婦及嬰幼兒嘅福利。

我聽shuan你咁講, 你年紀應該畀我細好多, 其實你好幸運, 響你年紀咁細嘅時候你到美國, 美國嘅制度比較公平, 你去見工人哋係唔可以問你關於以前嘅病歷, 亦唔可以問你家庭狀況, 所以嗰啲令到你唔開心嘅過去, 你有權唔答, 當然我講嘅係嗰啲大公司、非唐人、 又奉公守法 嘅僱主。 呢度做乜嘢都要攞牌, 我自己接觸過ㄧ啲修甲修眉嘅女仔, 大部分都唔係好識英文, 但佢哋一樣攞到牌, 仲收到好多唔使報稅嘅貼士, 如果你有心做, 我相信你一定可以做得到。

大宅

回覆樓主:

如果之前沒有大學畢業, 可以向community college 申請 financial aid. 只要你讀夠full time credit, 生活應該唔成問題。 如果你真係唔喜歡幫人哋打工做侍應, 你可以試下開 uber. 響呢度唔識英文都唔死得人, 但一定要保持開放嘅心態去慢慢學, 你最大嘅條件係年輕, 有身份咁嚟到呢一個充滿機會嘅地方 係一個好大嘅福氣, 希望你可以加油好好把握。

大宅

iriswy 發表於 18-8-12 19:00
請問白卡係咩?點申請?

白卡係低收入醫療保險, 我囝囝入左急診., 又冇買保險, 我都想申請. 但我身在海外, 依家心驚膽跳, 唔知要比幾多錢.香港好就是有緊急事故入院都唔使擔心醫藥費. 如果你合資格就申請左先. 起碼有個保障.

子爵府

smallmui 發表於 18-9-8 22:32
白卡係低收入醫療保險, 我囝囝入左急診., 又冇買保險, 我都想申請. 但我身在海外, 依家心驚膽跳, 唔知要比 ...

你仔仔好返未呀?

大宅

iriswy 發表於 18-9-11 05:26
你仔仔好返未呀?

多謝關心

佢去到睇急証後, 醫生 CHECK 過晒話冇事, 比左一粒藥佢返屋企, 囝 囝返到屋企跟住又冇事, 未睇前半夜叫好痛瞓唔倒, 早上捱到8 點多先去睇. 總算冇事, 但急診收費唔平, 所以都搵緊點樣買保險.

首頁

尾頁

跳至