少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

因為同99住,產後關係一直唔好,我都諗過早d搬,但樓花未起好最快都要2020先入得伙。
但到時阿囡都小一,我好驚99同我鬥氣搞到個囡唔知聽邊個好...同一個媽媽級嘅姨姨傾計,佢話"6歲?無得教㗎喇"。
好想聽吓其他媽媽嘅意見,因為我身邊close d嘅朋友全部都未結婚生仔。
唔好叫我唔返工或者娘家湊,因為都係不可能的任務。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 mikis 的帖子

6歲無得教,那16歲咪無得救~放輕鬆點啦~6歲仲趕得及~

禁止訪問

回覆樓主

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

果位朋友都傻既,6歲點會冇得教,係佢唔教啫,要教教到16歲都得。

好多家庭習慣係要用時間練成,唔係小朋友一兩歲時一教就曉,仲要維持一世係咁做。

男爵府

回覆樓主:

冇聽過3歲定80? 教小朋友當然係越細個教效果越好,6歲先教唔係冇可能,但難度相對高了,因小朋友越大,家長既影響力越細。關鍵係你同小朋友既關係,如果6歲前冇咩點理佢,6歲後想改變佢某啲思想(如99教落幾年既野)係難度極高。

唔好講6歲,我女k2讀幼稚園啲同學唔少都好曳,大把媽咪係ftm但教小朋友無方。到小學生,我見識過侄仔啲初小同學,有媽咪管教得好嚴,但個女好曳好無禮貌。家長唔點理嗰啲更加似生蕃!

如果暫時冇辦法搬出去住又要靠奶奶幫手湊既話,只好在工餘時間盡力打好親子關係,有野執到就盡早執返正。另外,睇下育兒書/上下堂學下點教小朋友(如正向教育,6A管教等)。

洋房

回覆 mikis 的帖子

放心囡囡方面唔會冇得教,其實你同99既闗係喺點解? 咩原因令到你們關係咁差? 如果你每日回家都面對緊同一樣野,會令到你心情好煩,你唔會有心情同時間教好囡囡或者同佢玩。其實小朋友會感受到父母心情好定唔好。

大宅

2018復活節勳章

感謝各位。初初真係擔心小學生會開始有想自己話事好難搞,Btw我會盡力教好囡囡。

大宅

2018復活節勳章

回覆 innerpari 的帖子

我同99關係差主因都係小朋友。未有時我可以左耳入右耳出,唔鐘意就當聽唔到,但生完之後好多拗撬,我99亦係d溝極都唔通嘅人,我又好小氣,所以無得救架啦。只有等搬。

真心日日都唔想返屋企,只有日日係個女面前做小丑。
但唔鐘意還唔鐘意,我唔會阻止99錫我囡,始終我自己都係嫲嫲湊大。

男爵府

回覆樓主

我小朋友六歲,本身都係一個好有主見嘅小朋友,亦都好硬頸,經過呢兩三年,我覺得六歲佢進步左好多,只要你肯花時間,你要堅持,重複教導,仲有好大嘅空間可以改變,加油吧

複式洋房

回覆樓主

6歲仲細好易教啦

禁止訪問

複式洋房

多點去郊外走走,大人及小朋友也要正能量

首頁

尾頁

跳至