跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

請問有冇人最近申請過良民証?我想問可以交什麼給警察去證明NVC要拎良民證?

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-3-31 09:24
請問有冇人最近申請過良民証?我想問可以交什麼給警察去證明NVC要拎良民證?
...

我上年申請,帶welcome letter,預約及填表,詳細你睇下條link
https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime.html#local

伯爵府

好媽媽勳章

Joyful2016 發表於 18-3-31 16:13
我上年申請,帶welcome letter,預約及填表,詳細你睇下條link
https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_usef ...

上年12月轉咗少少嘢,我地變咗electronic processing, 所以welcome letter 冇咗,改了做 notification of case created.

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-3-31 16:29
上年12月轉咗少少嘢,我地變咗electronic processing, 所以welcome letter 冇咗,改了做 notification of ...

交收據係可以架,因為良民證係直接寄去領事館,唔會寄番俾我地,我有親戚之前都係就咁交收據,所以我都係諗住叫幫我老公就咁交收據

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-3-31 21:51
交收據係可以架,因為良民證係直接寄去領事館,唔會寄番俾我地,我有親戚之前都係就咁交收據,所以我都係 ...

我都諗住交收據,但問題係宜家electronic processing (上年12月轉的),冇信收寫明list of documents required...而警察要求有封證明美領事要良民證。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-1 00:09
我都諗住交收據,但問題係宜家electronic processing (上年12月轉的),冇信收寫明list of documents req ...

我係叫我老公print個email出嚟,佢下個星期去整,睇吓得唔得

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-1 00:16
我係叫我老公print個email出嚟,佢下個星期去整,睇吓得唔得

你NVC CASE RECEIVED 係邊日?我1/31, 但仲未收到case number, 8星期3日了

麻煩你下星期話俾我聽要交邊封email

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-1 15:40

你NVC CASE RECEIVED 係邊日?我1/31, 但仲未收到case numb ...

我係1月9日呀!我個個星期打電話去問佢又send email去,都要成10個星期先收到,我諗佢地都係咁俾人炸,希望你唔駛好似我咁等足10個星期啦!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-1 22:14
我係1月9日呀!我個個星期打電話去問佢又send email去,都要成10個星期先收到,我諗佢地都係咁俾人炸,希 ...

我都已经每星期打電話去1-2次,email 又send 咗。

我已經整好哂documents,係差police certificate 未拎

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-2 09:02
我都已经每星期打電話去1-2次,email 又send 咗。

我已經整好哂documents,係差police certificate 未拎

其實打去同email既回覆都係一樣,不過我係喺9個星期嗰次打去,我同個staff講話已經9個星期喇喎,然後佢話幫我report俾supervisor,之後過咗一個星期唔夠我上USCIS check status就見佢有update咗,再過幾日就真係收到email有case no同receipt no喇!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-2 09:13
其實打去同email既回覆都係一樣,不過我係喺9個星期嗰次打去,我同個staff講話已經9個星期喇喎,然後佢話 ...

我上星期已經send 咗supervisor了,希望快啲收到。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-2 09:28
我上星期已經send 咗supervisor了,希望快啲收到。

咁你有無上USCIS check吓有個last update date呀?如果嗰度個日子update咗,咁就應該過幾日就有架喇!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-2 09:31
咁你有無上USCIS check吓有個last update date呀?如果嗰度個日子update咗,咁就應該過幾日就有架喇!
...

冇喎,我見上星期五,1/24 & 1/25 的收到case number,我估差不多了

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-2 10:16
冇喎,我見上星期五,1/24 & 1/25 的收到case number,我估差不多了

咁等吓啦,網上搞都好快啫,交完錢2-3日就可以submit document喇,你齊晒好易啫,我仲等緊我個joint sponsor既報稅表

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-1 15:40

你NVC CASE RECEIVED 係邊日?我1/31, 但仲未收到case numb ...

我老公啱啱去灣仔搞完,佢就咁print收到case no同receipt no嗰封email出嚟咋!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-3 12:07
我老公啱啱去灣仔搞完,佢就咁print收到case no同receipt no嗰封email出嚟咋!

(emoji)(emoji)

我琴晚打咗去NVC,有invoice number,未有case number, 話final checks喎,今個星期應該有啦

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-3 12:13
(emoji)(emoji)

我琴晚打咗去NVC,有invoice number,未有case number, 話final checks喎,今個星期應該 ...

咁好快架喇!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-3 20:09
咁好快架喇!

我今日都十星期啦,仲未收到

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-11 11:02
我今日都十星期啦,仲未收到

咁你有無再打去問呀?照計佢上次咁答你應該好快會有架!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-11 22:52
咁你有無再打去問呀?照計佢上次咁答你應該好快會有架!

日日打,但都係未有!

首頁

尾頁

跳至