跳至
[美國] 良民証

首頁

尾頁

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-11 22:55
日日打,但都係未有!

咁都無辦法,等多陣啦,而家網上交文件真係快咗好多架喇,我啲civic document upload咗幾日就已經有feedback話approve,所以你齊晒文件既,到時拎到no.都應該好快搞到

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-11 23:02
咁都無辦法,等多陣啦,而家網上交文件真係快咗好多架喇,我啲civic document upload咗幾日就已經有feedba ...

唔係呀!之前咪2-3日paid嘅,宜家10个business days... 美国佬的inefficiencies

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-11 23:25
唔係呀!之前咪2-3日paid嘅,宜家10个business days... 美国佬的inefficiencies

都唔係呀,我交咗錢3日就過咗數,跟住就可以下個step喇!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-11 23:39
都唔係呀,我交咗錢3日就過咗數,跟住就可以下個step喇!

啱啱今個月發生㗎,30/3之後交個啲。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-11 23:41
啱啱今個月發生㗎,30/3之後交個啲。

好彩我係23/3交錢既,咁真係無計喇! 唔知關唔關trump上場事呢,而家移民申請真係耐咗好多,我姑丈15年申請,前後9個月已經入境喇,而家起碼1年以上先得

複式洋房

大家好呀! 我PriorityDate係23 FEB 2006,到依家仲未收到Welcome letter,打過電話去問,話因為香港轉電子化,所以hold左,會係8星期內收到。我好徬徨,網上討論區講都多數係大陸果d,好辛苦搵到BK美國媽媽會,好開心呀! 唔知有冇好似我呢D CASE 架? 大家交流下!!!

複式洋房

heman_heha 發表於 18-4-2 09:31
咁你有無上USCIS check吓有個last update date呀?如果嗰度個日子update咗,咁就應該過幾日就有架喇!
...

請問點樣上USCIS check case進度?有link嗎?thanks

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 11:58
大家好呀! 我PriorityDate係23 FEB 2006,到依家仲未收到Welcome letter,打過電話去問,話因為香港轉電子 ...
我剛剛收到welcome letter, 等左足足10個星期。你係邊個category?我幫我老公申請,所以係IR-1,不用跟priority.

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 12:21
我剛剛收到welcome letter, 等左足足10個星期。你係邊個category?我幫我老公申請,所以係IR-1,不用跟pri ...

我係F3

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 12:38
我係F3
F3我唔清楚,你地好似做完NVC呢個step仲要等到current先到interview...
你打電話去問NVC時,佢話幾時收到你個case?

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 12:45
F3我唔清楚,你地好似做完NVC呢個step仲要等到current先到interview...
你打電話去問NVC時,佢話幾時收到你 ...

通常排期B表到咗,之後就會收到welcome letter信叫你準備交資料,擔保嗰啲啦,咁之後等到排期到先有得interview囉!
我係大陸移民㗎討論區知道,佢哋同我差不多Priority day,甚至遲過我的都已經啟動case搞緊資料

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 12:49
通常排期B表到咗,之後就會收到welcome letter信叫你準備交資料,擔保嗰啲啦,咁之後等到排期到先有得inte ...
NVC幾時收到你個case? 起碼10星期。 其他non-pivot case 可能只需要4-5星期。
我仲慘,其他人同我同一日approve都收到interview date, 我先剛剛收到case number.明明應該用electronic係快D,我仲慢左。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 12:52
NVC幾時收到你個case? 起碼10星期。 其他non-pivot case 可能只需要4-5星期。
我仲慘,其他人同我同一日app ...

F3可能程序上不一樣,我們case 2010年已經到了NVC,並已經有NVC No,就是要等排期到前約半年才有得啟動搞資料!

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 12:58
F3可能程序上不一樣,我們case 2010年已經到了NVC,並已經有NVC No,就是要等排期到前約半年才有得啟動搞 ...

程序上不同的了。你打去nvc問下,1-603-334-0700 跟住按1、5。我呢幾日每日打2-3次,識背了。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 13:13
程序上不同的了。你打去nvc問下,1-603-334-0700 跟住按1、5。我呢幾日每日打2-3次,識背了。
...

好的!謝謝妳(emoji)今天出了5月排期表,F3已經是2006-02-01,所以距離我的排期只有二十幾日,好擔心,咩程序都未搞!

複式洋房

tasselwai 發表於 18-4-12 13:18
好的!謝謝妳(emoji)今天出了5月排期表,F3已經是2006-02-01,所以距離我的排期只有二十幾日,好擔心,咩 ...

香港咩時間打去好D呢?

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:19
香港咩時間打去好D呢?
等緊時你咪開始gather documents,填好晒I-864, scan好tax transcripts / tax returns, 出世紙,結婚證書等等. sponsor 的2017 tax return 填好未?下星期due.
佢開 7am - midnight (eastern time), 我發覺夜晚7點打去,或朝早8-12點打去會快D聽 (Hong Kong time)...你要有case number, petitioner's name, beneficiary name and Date of birth.

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 13:24
等緊時你咪開始gather documents,填好晒I-864, scan好tax transcripts / tax returns, 出世紙,結婚證書等 ...

明白曬!謝謝妳(emoji)十分清楚!
我已經準備緊資料,想問下擔保方面,申請人係我媽媽,但她已經退休,沒有收入,所以會由哥哥做擔保,咁I-864是否要填兩份,媽媽和哥哥各一份?

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:28
明白曬!謝謝妳(emoji)十分清楚!
我已經準備緊資料,想問下擔保方面,申請人係我媽媽,但她已經退休,沒 ...

係!

叫你哥搞掂咗2017 tax return就send 俾你。

如果你哥已婚又file married filing jointly,你嫂要填埋I-864a

Scan 每個file 要少過2 MB , 個tax return and schedules 我搞咗好耐。

複式洋房

ivyscyip 發表於 18-4-12 13:34
係!

叫你哥搞掂咗2017 tax return就send 俾你。

謝謝提醒!真係漏左亞嫂果份!thanks (emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至