心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

回覆樓主:

認命啦~你做到100%都無用㗎……吾鐘意就吾鐘意 身同感受

男爵府

回覆樓主

傳統思想係改變唔到架啦,你再做到100分都唔會及阿哥咩都唔做父母覺得佢好就唔需要任何理由!哩種父母要係老左咩身家財產都過晒比個仔,個仔掉左出屋先會知自己個女最孝順!你都係留起個錢旁身好過啦,要知道有D人對佢地好係吃力不討好

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實你由細到大都知佢地重男輕女,不過孝順父母就唔洗諗咁多,出自已心就算,只要不望回報你會開心啲。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 ansonbabymami 的帖子

孝順父母系子女的責任~但父母中意邊個系他們的自由~我們做女兒的做好本份已足夠~

男爵府

你父母除了重男輕女, 更是封建思想及舊觀念 !
思想落伍,文盲教育兼執著,認為嫁出去就是跟夫姓,一切從夫。
猶如將女兒送給人家了, 感覺有利於女兒便是"益咗" 女婿 !

兒子是自己姓,內孫也是自己姓,特別親 !但女兒一點都不珍貴!
女兒一向對家有貢獻 , 無功也有勞 ! 
可悲的, 多了一個媳婦都不會視為女兒看待 !

抗議這一類父母!!! 

大宅

ansonbabymami 發表於 18-3-31 14:06
我爸爸有三兄妹,爸爸最大 跟住叔叔排第二 姑姐最細,爺爺嫲嫲年紀漸大想立遺囑,爺爺嫲嫲有兩層樓一間地舖 ...

傳統重男輕女思想冇得改架喇,我都係受害者。我只希望重男輕女/ 偏心情況唔會出現喺我下一代,咁我就心滿意足喇。

伯爵府

同我屋企一模一樣, 心淡兼心酸...
勁討厭...

琥珀宮

ansonbabymami 發表於 18-3-31 14:06
我爸爸有三兄妹,爸爸最大 跟住叔叔排第二 姑姐最細,爺爺嫲嫲年紀漸大想立遺囑,爺爺嫲嫲有兩層樓一間地舖 ...

反而覺得你阿嫲幾好,有替個女諗過,算啦,呢d野唔到你話事,至於自己父母盡左力就算啦。

男爵府

我真係會兜口兜面問佢兩老一次,係咪嫁左就係潑出去既水,同你地無咁親,得阿哥親,如果佢答係,我會直接答,咁我唔洗再咁孝順,可以慳返d錢

大宅

回覆樓主:

我會覺得呢d係相對的,如果女嫁左就係潑出去既水,ok,冇家用唔好問點解,有病有痛叫d仔睇你,埋單果時都係d 仔攪掂。個仔會睇你就恭喜啦,但d仔一般都有自己頭家都話知你,睇你好唔好彩有個好新抱。
總之,到時唔好又想個女番黎睇你就得啦。

複式洋房

我都唔明,大家都係懷胎十月生出黎,點解一結咗結親俾父母當係外人,無論女婿做咩都係錯,原因只係佢地唔鍾意,好主觀嘅感受,做咩都改變唔到,真係接受唔到自己有啲咁嘅父母

大宅

回覆樓主:

我父母都未死,已經開晒講叫我唔好同細佬爭層樓喎。話層樓要留俾個細佬。我心諗又唔係d咩樓,洗唔洗咁諗我呀~你要俾佢咪俾佢囉~對佢哋幾好都唔會覺得你好。俾遲幾日家用已經黑晒口面。而細佬呢?個個月咁啱有俾,即刻周圍同人講佢個仔俾左家用佢

複式洋房

0030 發表於 18-4-3 17:48
回覆 ansonbabymami 的帖子

孝順父母系子女的責任~但父母中意邊個系他們的自由~我們做女兒的做好本份已 ...

我都係咁想

複式洋房

cysn1810 發表於 18-5-7 19:45
我都唔明,大家都係懷胎十月生出黎,點解一結咗結親俾父母當係外人,無論女婿做咩都係錯,原因只係佢地唔 ...

以前嘅老人家都係重男轻女,因為女嫁出去就為别人生兒育女,而仔生嘅同自己姓

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cancan2013 發表於 18-5-9 05:21
我父母都未死,已經開晒講叫我唔好同細佬爭層樓喎。話層樓要留俾個細佬。我心諗又唔係d咩樓,洗唔洗咁諗我 ...

佢地立遺囑就得,唔洗而家出聲同你講,講左出黎心實唔好受

複式洋房

hongating 發表於 18-5-12 11:03
以前嘅老人家都係重男轻女,因為女嫁出去就為别人生兒育女,而仔生嘅同自己姓
...

今時今日仲係咁古老思想,我真係接受唔到!明明我老公都對佢地好好都要俾人咁對待,唉!

複式洋房

cysn1810 發表於 18-5-12 20:02
今時今日仲係咁古老思想,我真係接受唔到!明明我老公都對佢地好好都要俾人咁對待,唉!
...

我老豆話仔幾衰多係跟自己姓,如果有一日同亲家吵架女婿一定帮自己爸爸

複式洋房

hongating 發表於 18-5-12 20:11
我老豆話仔幾衰多係跟自己姓,如果有一日同亲家吵架女婿一定帮自己爸爸
...

會唔會諗多咗呀!

複式洋房

cysn1810 發表於 18-5-12 20:13
會唔會諗多咗呀!

我老豆係超級重男轻女!我和妹讀完小學就出來掙錢养家,帮屋企買樓,媽媽赌錢輸咗四十幾萬,我和妹帮忙返晒D债,每年都會給錢爸爸去旅行,有一次我問老豆,如果你地無生我和妹你現在一定無辨法過舒适嘅日子,我老豆話如果生嘅全部係仔,日子辛苦D都開心

首頁

尾頁

跳至