夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

別墅

老公有情緒病,已經睇醫生食緊藥。
但係好易會辣著,一辣著就好甘,雖然唔會打我,但係會一拳拳打落衣櫃嗰啲。

講真,有時係我係俾佢搞到我忟又好,或者係我無心之失(我肯肯定定其他人會覺得係好中性嘅語句),講一句嘢俾佢記住,到佢發癲嘅時候就會一路數落我,一路怨我,好兇恨咁啤我

係,佢無事嘅時候真係對我幾好,但係我唔知佢幾時會俾啲咩辣著,我真係好攰好大壓力好辛苦,所有家庭計劃都無了期擱置。醫生佢已經睇緊,藥都有食緊,我真係唔知我應該點樣或者可以點樣。

我真係好攰,我真係唔想做下個要食藥嗰個

我有諗過出走,但係又會刺激到佢,只會令事情更差

伯爵府

回覆樓主

我明 我妹有呢個病成十幾年
成家人都好辛苦

我比你好 因為我可以選擇唔理佢 唉

男爵府

懶宅女 發表於 18-3-31 20:33
但係好易會辣著,一辣著就好甘,雖然唔會打我,但係會一拳拳打落衣櫃嗰 ...

樓主,請問有冇小朋友?急問!

大宅

無啦啦有情緒病?定有咩事令到佢有情緒病?

大宅

但係好易會辣著,一辣著就好甘,雖然唔會打我,但係會一拳拳打落衣櫃嗰 ...

佢起碼肯睇醫生
咩事搞到有情緒病?

子爵府

回覆樓主

完全明白,因為我同你有一個相同的處境..無事發生同正常人冇分別, 但如果有野刺激到佢, 我試過風扇掃落地, 自己電話扔落地, 自己一拳打衣櫃, etc
有時我都唸係米應該走.. 結果都冇..
其他人唔會明白(我指當同友人呻, 佢地會覺得點解) 病既人心態正常人真係未必理解到.

大家一起加油!

別墅

piggip77 發表於 18-3-31 22:09
完全明白,因為我同你有一個相同的處境..無事發生同正常人冇分別, 但如果有野刺激到佢, 我試過風扇掃落地, ...

無小朋友

睇咗醫生都差唔多一年,我哩睇咪反反覆覆咁囉。起因又係嗰啲生活壓力大,自我要求高,咁自細成長環境都有關。屋企唔係窮到開唔到飯,但係佢逼自己逼得好緊

無事真係正常人一個....

同朋友傾佢地唔會明,又係覺得諗吓佢平時對你嘅好,忍吓呀嗰啲,但係佢一發作我真係俾佢搞到元氣大傷....我真係唔知可以點

別墅

piggip77 發表於 18-3-31 22:09
完全明白,因為我同你有一個相同的處境..無事發生同正常人冇分別, 但如果有野刺激到佢, 我試過風扇掃落地, ...

我想問你點樣開導自己呀?

我已經唔奢望開導到佢,佢唔影響到我我都還得神落....

別墅

空巢媽媽 發表於 18-3-31 21:43
佢起碼肯睇醫生
咩事搞到有情緒病?

係嘅,好彩佢都會繼續覆診。
但係佢唔俾我一齊去,問佢睇醫生有無幫到,佢只係話:都係咁,繼續食lor

子爵府

懶宅女 發表於 18-3-31 22:15
無小朋友

睇咗醫生都差唔多一年,我哩睇咪反反覆覆咁囉。起因又係嗰啲生活壓力大,自我要求高,咁自細成 ...

Let it be.
我而家知道咩會刺激佢, 準量避免. 當然有時都避唔到
我好明白你感受, 有時係到唸”都唔知為乜留底” 但我相信佢需要你

子爵府

懶宅女 發表於 18-3-31 22:16
我想問你點樣開導自己呀?

我已經唔奢望開導到佢,佢唔影響到我我都還得神落....

我focus小朋友令自己唸少d

不過呢條路真係唔易行... 我都曾經好想放棄, 因為真係好辛苦, 但我唔捨得...

別墅

piggip77 發表於 18-3-31 22:27
我focus小朋友令自己唸少d

不過呢條路真係唔易行... 我都曾經好想放棄, 因為真係好辛苦, 但我唔捨得... ...

佢上次發作我好想好想放棄
我藉工幹出走咗個weekend, 人在異地真係會好啲,不過唔通次次出走咩

我都盡量避唔刺激佢,但係我好多好多時講啲我覺得好中性中立嘅嘢,佢都會爆,我真係無所適從

我真係唔知點同佢溝通.....

我又有諗過定係我人在心不在就唔會咁難受

大宅

大約8年前,我媽媽都有情緒病,不過冇你先生咁誇張,但之前係度唱下歌,佢都會話再唱我就用刀斬你架。
我媽咪係因為爸爸爛賭,欠債,由大屋變租屋,仲每晚係旁邊話我死都要你一齊死,因而離婚,之後就有左精神病。
初初都幾嚴重,佢要食好多藥,都入過醫院嗰啲精神科住幾日架,而且無啦啦會好勞氣發癲,所以嗰時要忍佢
呢8年裡我都漸漸長大,慢慢識得點愛佢,但要留意言談,唔好刺激佢,多啲陪佢傾下計,食下野,佢講野就算唔啱都唔好一句得埋去,因為佢係病人黎。
如果佢係壓力大/對自己要求高/迫到自己入死角,你可以多啲同佢散下心,有時同佢講下平平淡淡都幾幸福呀!精神病/情緒病食藥同睇醫生只係輔助,最重要都係靠佢自己打唔打得開自己心結,我俾個提議你呀!你可以買啲有關心靈上既書/哲學心理學既書俾佢睇下,呢啲書幫助好大架,真係可以安撫到啲架。
我媽咪2年前已經唔洗再食藥喇。
我暫時就唔會建議係離開佢,因為如果你離開佢,佢打擊會仲大,唔知變成點,俾少少時間自己呀!不過同時也要警惕小心呀!而你自己都可以
睇下有關心靈上既書/哲學心理學既書,可以安撫到啲架

加油

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-3-31 23:33
大約8年前,我媽媽都有情緒病,不過冇你先生咁誇張,但之前係度唱下歌,佢都會話再唱我就用刀斬你架。
我媽 ...

有無書可以推介下,見到呢個post 想起我之前新年假時侯同老公因爲處理不到99的問題不開心到想自殺,想同他離婚,雖然他現在好像不斷補鑊甘,但我發現呢件事對我來講的創傷好大,後來去了社署家庭科開file 同埋去了安排看精神科跟進中,希望可以好D.....

大宅

ctwkitty38 發表於 18-4-1 00:07
有無書可以推介下,見到呢個post 想起我之前新年假時侯同老公因爲處理不到99的問題不開心到想自殺,想同他 ...
因為我都係好多年前睇過呢啲書,唔記得啲名了,但你可以去圖書館睇下,因為有好多選擇架,好多都可以安撫到,你睇完會覺得事情並非你所想咁複雜,會令你個心平靜啲,唔會成日亂諗,可以打破倒啲負面諗法。
我嗰時都係係圖書館借既,如果想買可以係fb搵啲賣二手書既group,嗰度好多人放書會影埋書名,都有啲係放心理學/哲學既書,我都買過十幾廿本,大約$20-30就有本。

JM你介唔介意咩事呀?不過唔好諗自殺呀!有咩大得過生命呢?

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-3-31 23:33
我媽 ...

多謝你,我都同佢講過平淡生活已經好好。但係佢每一次爆嘅時候都話我俾壓力佢,係我搞到佢咁。
我自問我份糧都養到頭家,屋企啲洗費我搞掂晒,我無哦果佢無俾過錢係屋企(佢做生意嘅...)。但係佢"覺得"自己好窮好窮,窮到就哩訓天橋底。

係,一開始佢做生意嗰陣我有呻過好耐無二人世界。到呢一年佢啲情緒越哩越差,又訓晒身係生意度,我已經唔敢再講,咪硬食囉,但係佢仲拎以前啲野哩講。
講真做人老婆係想人錫想人關心吓,我而家咩都要就住就住。連長假期想自己去個旅行仔都廢事,廢事到時佢又諗自己就忙生意,我就去咗玩。

我都唔知我等唔等到佢好返,定係到佢好番我地就玩完,或者係我嘅離開令佢無壓力就會好番。

每次佢好兇咁啤我話係我俾壓力佢,我就係好難受好難受,我又唔爆得佢,講咩都無用,行開咩,佢又一鎚鎚破壞家具。我越哩越覺佢每次一爆我身體反應越哩越大,我係一下啲血沖晒上頭手都震晒,又好幾次仲唞唔到氣,我好驚我中風,或者就咁猝死。而且我開始唔記得我地相處嘅開心事,有時整落哩,就係佢好兇咁啤我,好似我就係佢仇人。

睇心靈書佢唔會架啦,佢有時間都睇啲做生意嘅書,唉。我有買咗啲書嘅,但係我個心仲未平和到去睇書。又其實,我睇咗台灣鄧惠文本 婚內失戀,好到肉,好sad....

男爵府

懶宅女 發表於 18-3-31 22:15
無小朋友

睇咗醫生都差唔多一年,我哩睇咪反反覆覆咁囉。起因又係嗰啲生活壓力大,自我要求高,咁自細成 ...

冇小朋友就好啲!我有個朋友個老公又係類似咁樣,平時好似冇野,一唔知乜野事,刺激到佢,佢就發癲鬧人,不過平時講野都好串,40歲人先先仔,點知個仔就有自閉+過度活躍症,真係寃孽,個仔隨時發癲,真係好恐慌,雖然唔一定生到呢啲仔,但都唔好搏喇!你可問下醫生意見。
另外,結婚前都有情緒病?醫生點建議?係乜野病?有冇暴力傾向?你會唔會有危險?要小心處理啊!

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-4-1 01:56
因為我都係好多年前睇過呢啲書,唔記得啲名了,但你可以去圖書館睇下,因為有好多選擇架,好多都可以安撫到 ...

謝謝你:) 等我去圖書館找找先,應該不難找的。
本身我同老公的問題,係未生bb 我前問題無咁嚴重,雖然大家有思想上的分岐,但點都不會鬧到好薑。但自從bb 出來後,要顧及bb的事情多了,發現同老公的思考模式同看法的差距越來越大,我對住他越來越無耐性,鬧交的次數都越來越密。

其實結婚後就已經同老公的爸媽同住,其實已經發生過不少問題,其實我一直都想搬,因為搬左大家就搬了都易相處好多。
我99的性格係雙重標凖,表面話無所謂但一覺得件事不滿意就會一哭二鬧三上吊,所以我62同老公都怕左她就會凡事就就曬她。她有個習慣係會定期帶她的媽媽、弟弟同我老公的表姪來香港玩1個月。無Bb 前他們來我就走返去媽媽度,真係無所謂,但Bb出世後她仍然要咁做(帶他們來),間公屋得400呎,邊塞到咁多人來,衛生、生活作息其實好受影響。也因為是這樣他們次次一來我們就不斷鬧交。

對上一次來個表姪傳了感冒給Bb ,攪到他病足成2星期,我已經係直接同我老公投訴,鬧又時過講又試過,我想他會支持我的觀點,但接果係:我同我表哥由細玩到大,點同他講他個仔的教養問題,仲有,我同表哥講,我表哥會同我媽媽投訴,咪又會家嘈屋閉。

我無想過他會爲了他們的兄弟同怕他媽媽情而無理過我感受。

可能因為咁我頂唔順,情緒係不斷爆曬出來,同埋都覺得無左我bb 就可以給他們養,無我阻住曬,果下一真係好想死。最後係62捉住我先無事。

發生左呢件事到現正我覺得無一刻開心過,好不想對住他,想離婚,但好多人勸我要爲bb 不要離。但某程度上,我真係越來越不想理我老公,見到他都不舒服,想鬧他發洩....
不過我知我個人處理呢件事上有不好的地方,但有時真係忍不到,一係就喊一係就鬧,自己個身體都成受不到好辛苦:(

瑪瑙宮

我唔識人係尼種情況, 無意見比到, 你已經好盡力, 支持你, 加油!

別墅

努力! 夫婦包容! 你要調整自己的心情, 心理!! 就是因為你係佢老婆 最親蜜的人 所以佢才發係你身上. 佢有情緒病 但同時間佢最需要個個係妳.

我以前c6都係咁... 對外人永遠笑笑口. 對我無事嘅時候對我非常好, 但當突然有d 外在因素刺激到佢 (如工作, 收到電話有人call 佢etc) 幾秒內可以立即變臉... 好似變左另外一個人咁

本來開心享受睇電視食飯行街中, 之後突然m 到好兇恨咁啤我, 口up up 自言自語, 無啦啦大鬧, 賴我說我乜乜乜, 係我搞到佢發嬲, 試過 圓chair 都掉爛..成張 chair 分開左一半.. 佢無事嘅時候對我好好,但係我唔知佢幾時會俾啲咩辣著,好似個計時炸彈咁, 好大壓力, 完全唔知無啦啦做乜發脾氣. 之後又會變回正常...

沒有人會明白我地既心情或佢病發時講既野有幾 hurt! 每次突然鬧我, 我都喊過好多次. 我明白你心情.... 夫婦一定要包容, 你要調整自己的心情, 心理!! 就是因為你係佢老婆 最親蜜的人 所以佢才發係你身上. 佢有情緒病 但同時間佢最需要個個係你!

記得... 當佢發癲 情緒病發作時, 一定要記得 佢係病人... 佢講乜都當佢唱k, 幾hurt 幾痴線都唔好計較, 因為佢有情緒病, 自己都控制唔到自己個一刻的情緒. 你有幾hurt幾嬲佢都唔會知.

當佢正常時, 享受當下! 睇佢心情面色. 最好等佢心情靚, 哄佢去睇醫生...

首頁
12345...12

尾頁

跳至