夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

hazelnutcake 發表於 18-5-23 09:00
佢講過好多令我傷心的說話。。。
你冇娘家你去得邊?!
你啲錢咪又係我俾你?!

多謝咁多朋友嘅回覆
我好不濟俾我老公嘅情緒病"傳染"咗,我上星期去咗睇醫生,妖食血清素,鎮靜劑同安眠藥。啲藥嘅負作用好勁,個人好瘟瘟沌沌。
我都唔想搞到要食藥,不過我係個無間斷嘅loop 入面抽唔到身。
所以如果有朋友同我情況差唔多,要俾啲時間留意吓自己身體狀況。。。

男爵府

懶宅女 發表於 18-5-23 13:27
多謝咁多朋友嘅回覆
我好不濟俾我老公嘅情緒病"傳染"咗,我上星期去咗睇醫生,妖食血清素,鎮靜劑同安眠藥 ...

其實我都好驚俾我c6搞到我失常, 因為你對住佢要小心啲講嘢,唔可以隨心所欲,又要隨時預佢發癲,搞到自己嘅情緒都好緊張,所以我真係好明白你,希望你可以快啲好返。。。大家一齊咁樣其實真係好辛苦,一時對你好到不得了,一時又喪鬧你,唔癲都俾佢搞到癲啦 我就成日都同自己講,要當佢透明,即係無論佢講乜嘢都唔好太放喺心,我就focus on我兩個仔多啲,咁就好啲,不過有時自己都有啲精神分裂,對住小朋友又要扮到好開心呀,對住佢又好緊張。。我都好驚有一日我要食藥 呢啲說話真係唔敢同佢講,但可以同邊個講呢。。。。

男爵府

回覆樓主:

因為我同c6都好多common friends,佢唔畀我同朋友講關於佢嘅病情,而我亦都守口如瓶。。。所以除咗喺度講,我都唔知可以同邊個講 ,我又沒有娘家

別墅

hazelnutcake 發表於 18-5-23 18:06
其實我都好驚俾我c6搞到我失常, 因為你對住佢要小心啲講嘢,唔可以隨心所欲,又要隨時預佢發癲,搞到自己 ...

其實我咪就係因為咁俾佢傳染咗
而且我又無小朋友甚至寵物,咩寄托都無

食咗藥好辛苦,可以唔食真係唔好食

大宅

hazelnutcake 發表於 18-5-23 18:08
因為我同c6都好多common friends,佢唔畀我同朋友講關於佢嘅病情,而我亦都守口如瓶。。。所以除咗喺度講, ...

你唔駛返工?
佢養你?

男爵府

空巢媽媽 發表於 18-5-23 22:03
你唔駛返工?
佢養你?

我係ftm,要照顧兩個小朋友,的確係佢養我

大宅

hazelnutcake 發表於 18-5-24 01:18
我係ftm,要照顧兩個小朋友,的確係佢養我

咁可能太大壓力?

複式洋房

懶宅女 發表於 18-5-23 18:35
其實我咪就係因為咁俾佢傳染咗
而且我又無小朋友甚至寵物,咩寄托都無

你要小心保重身體呀,情緒呢啲嘢真係好容易傳染,特別係啲負面情緒。

男爵府

空巢媽媽 發表於 18-5-24 06:42
咁可能太大壓力?

都係原因,我就係在生第一個小朋友後做ftm的,佢一向唔係好捱得苦,脾氣又麻麻地,我就係怕佢辛苦,變左除左返工外,湊仔和所有家事都唔洗佢做,久而久之其實我都覺得好大壓力。。。尤其生埋第二個小朋友,佢都係繼續唔理。。。不過每人受壓指數唔同,佢一向係低,可能佢真係一個養四個好大壓力而爆煲。。。。只係我會體諒下佢,但我自己都一直頂緊 為左我兩個仔,我都會繼續頂

伯爵府

回覆樓主

洋房

回覆樓主

完全同我阿哥阿嫂case 差唔多
不過掉轉角色

不過無暴力行為

洋房

Keung37 發表於 18-4-21 13:34
我老婆 無事由自可 一發癲就 踢門, 掉嘢, 打開門大叫,又話要生要死,喺 佢個世界裏面 做任何事講任何嘢, ...

我阿哥同你差唔多case

不過無定嘢果d

唉 唔知點幫到佢

大宅

回覆 懶宅女 的帖子

你係睇政府醫生定係私家醫生? 唔好立亂停藥, 其實你覺得辛苦或者副作用 ,可能係同鎮靜劑有關, 而血清素我建議你要繼續食, 血清素唔會引致副作用, 而且血清素對於治療抑鬱症是非常重要的藥物, 請勿放棄。加油!

大宅

回覆 懶宅女 的帖子

另外安眠藥都會引致混混沌沌, 你可以試下去萬寧 或者屈臣氏買褪黑激素,代替安眠藥。 效果會好好多

複式洋房

piggip77 發表於 18-3-31 22:09
完全明白,因為我同你有一個相同的處境..無事發生同正常人冇分別, 但如果有野刺激到佢, 我試過風扇掃落地, ...

我情況同你一樣

禁止訪問

別墅

Louisho1990 發表於 18-5-31 12:44
身同感受,一個鐘前可以好地地,一個鐘後可以大吵大鬧,掉爛晒野,郁手郁腳手,雖然每次都有道歉,但真系心灰意 ...

我又何嘗唔係呀,以前我真係咩都笑一餐。
起碼,你嗰個識講sorry 呀,我嗰個而家直頭係避世,連我都避... 但係又猛買嘢..

別墅

jasonkot 發表於 18-5-27 20:30
回覆 懶宅女 的帖子

你係睇政府醫生定係私家醫生? 唔好立亂停藥, 其實你覺得辛苦或者副作用 ,可能係同鎮 ...

多謝你,我睇私家GP,不過真係好貴...
我而家應該適應到啲副作用,好啲。
同埋都有食中藥清咁啲"火"
不過核心問題始終無解決

男爵府

懶宅女 發表於 18-6-1 12:00
多謝你,我睇私家GP,不過真係好貴...
我而家應該適應到啲副作用,好啲。
同埋都有食中藥清咁啲"火"

如果影響到你情緒,要到睇醫生,咁你真係諗下點處理好喎,唔係話離婚,但都要諗係咪分開住好啲,另外搵家人幫手,你自己都已經開始頂唔到

別墅

~小樹兒~ 發表於 18-6-1 12:21
如果影響到你情緒,要到睇醫生,咁你真係諗下點處理好喎,唔係話離婚,但都要諗係咪分開住好啲,另外搵家 ...

其實而家我真係唔知佢諗咩
成日話忙,晚晚夜番,weekend 都係全日唔係屋企。成日生意差,心情好差,話要一個人靜吓,有幾次成3am 先番,甚至試過話係舖頭瞓過籠,第二朝先番。
我已經唔知佢係因為情緒病要哩埋係樹窿,定係其實用呢樣做藉口,人同心都唔再係我度。但係我無證據係手...

首頁

尾頁

跳至