家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

諗住想學網購睇教學,話要有個大陸銀行戶口先方便
咁先用到支付寶/微信呢去找數

搵到教學,教人上大陸搵銀行開戶口o既步驟
再睇boc/icbc/ccb等中資銀行網頁,又話有種叫見證開戶服務,講到o係香港分行都可以開到內地戶口咁

兩種做法,性質上其實有乜分別?(除左搞手續o既地域唔同之外)
邊種開戶法對用淘寶/支付寶/微信呢o的會方便o的或穩陣o的?

thanks

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

virtualon2000 發表於 18-4-2 22:25

要挷wechat/alipay全部戶口都要有埋國內電話先得喎!
放下自在

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果只係想網購買淘寶,用信用卡/pps等方法都可以淘寶。
如果要玩餘額寶,微信理財就要有大陸銀行戶口!

男爵府

virtualon2000 發表於 18-4-2 22:25

以前有種叫做兩地戶口,即係喺香港幫你開一個戶口,大陸幫你開一個戶口,方便客人將錢由大陸至香港之間調動, 但係依家好多銀行都已經唔做呢樣嘢, 而深圳工商銀行同建設銀行開戶口,亦必須要有大陸住址證明,不接受香港地址證明, 冇記錯目前只有中國銀行, 恆生銀行,東亞銀行,匯豐銀行仍然接受香港地址, 但要注意呢幾間銀行在國內分行少之又少, 強烈建議樓主趁早在國內開戶口,因為大陸政策往後將會越嚟越緊, 香港人會有好多限制

子爵府

回覆 baby1628 的帖子

吾係話方便港人係大灣區生活咩,一小時生活圈之類,應該越嚟越方便先岩架

男爵府

kittykwok385 發表於 18-4-6 21:34
回覆 baby1628 的帖子

吾係話方便港人係大灣區生活咩,一小時生活圈之類,應該越嚟越方便先岩架 ...

大陸依家嘅做法就係限制限制,不斷限制, 深圳 廣州 限出車牌, 限制買樓, 大陸政府做嘢最鍾意一刀切

首頁

尾頁

跳至