嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我好自責同擔心。
佢係梳化企住跌落地,隻手2條骨都斷左,醫生話聽朝要做手術。
有冇過來人或醫護人員可以俾D支持、安慰或建議我。
個腦好暈。

別墅

jasonysl2004 發表於 18-4-3 23:26
我好自責同擔心。
有冇過來人或醫護人員可以俾D ...

剛剛先睇到
希望bb冇事

複式洋房

我好自責同擔心。

而家醫學咁昌明,無事,唔好自責

複式洋房

cyhhlp 發表於 18-4-9 19:32
剛剛先睇到
希望bb冇事

好多謝你!bb做左手術後我先安落小小。

複式洋房

回覆樓主:

甘我寫番成個過程,俾其他媽咪参考。
bb大約下午三點十分跌低,我抱起他時仲止唔到喊,覺得有D唔妥,平時一抱起就唔喊,甘就番房放落床度檢查下佢D手腳,點知一見到他隻左手臂彎左,我個心離一離,心諗仆街了,大鑊了,當時屋企得我同bb。

我頓時好驚,抱起bb,停左幾秒即刻稳電話call白車,打完電話我仲係好驚,個心不停問:點解會甘。之後放bb係床由他喊,我按指示執背囊,證件,(預知可能要入院),執左D日用品,bb玩開玩具、水樽、尿片、盒裝奶(諗住方便D)、一套衫、鞋襪、(攞漏左紙巾)後來係醫院度有便利店買到。

執完野我换衫,抱起bb。他全程都係低聲喊,D喊聲同平時好唔同。打完電話10分鐘左右救護車上到來,我都是第一次call白車。我即刻揹起背囊沖出門口,個救護員叫我唔好急,要入屋了解左情況先。之後問左一輪就走,仲叫我屋企記得熄火甘。

係救護車入面,他地帮我登記左D情況。我留左言俾奶奶,一齊住,平時一齊照顧bb。當bb金菠蘿。

好快到左醫院,登記完等左一陣就分流,當時我好驚,姑娘話唔使怕,即刻幚你安排見醫生,我到依家都好感激她。應該由事發到依家過左半個鐘。等醫生其間bb喊得好勁,不停喊,D人見到覺得bb好可憐,問他係咪肚餓,甘我就問姑娘有冇地方俾我餵人奶,一飲奶他先安靜返。此時,我慶幸自己仲未戒人奶,係他唯一即至愛。只有人奶先可安撫到他。餵左好耐先見到醫生,其實我己經排第一個,事發到此時過左一個鐘,其間我打左二個電話。打俾護士朋友,一打通我即刻喊左出來,她安慰左我一輪,喊完释
放左D壓力,之後要見醫生我唔同佢講住了。
待續。。。

男爵府

回覆樓主

意外就是意外,冇人預計到,我覺得你已經處理得好好,BB咁細復原能力會好快,經一事長一智,與其花太多精神自責,不如好好照顧BB好過了,希望你BB早日完全康復呀,媽媽加油呀(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主

bb 現在點呀?祝福bb 快快好返!!~

複式洋房

skac 發表於 18-4-23 17:19
bb 現在點呀?祝福bb 快快好返!!~

佢'之後做左微創手術,两個星期之後复診,再過四個星期返去拆石膏。
依家係第三星期,包緊石膏。

子爵府

jasonysl2004 發表於 18-4-23 19:00
佢'之後做左微創手術,两個星期之後复診,再過四個星期返去拆石膏。
...

祝福快點好

男爵府

大宅

我好自責同擔心。

祝平安,一歲半都叫大bb LA,(我都有囡歲半) 我個都好鐘意跳sofa, 琴枱甘,成日撞魚曬,不過自己都吾知。唉1歲幾至二歲危险佢地又未必知。

大宅

jasonysl2004 發表於 18-4-23 19:00
...

想問下BB住佐幾多日醫院?

複式洋房

高鍾生 發表於 18-4-29 19:10
想問下BB住佐幾多日醫院?

住左2晚,做完手術之後觀察1晚,食得柯得就走得。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

希望BB快D好返,小朋友復原得好快,唔駛太擔心

複式洋房

回覆樓主:

尋日終於拆左石膏,本以為拆得石膏就好得七七八八。原来個傷口個窿都幾大,他有2個傷口,會好痛下。同埋隻手冇乜力。佢試過係地下爬,但原来隻手冇力。結果失平衡块面撞落地下。
又是一個大挑戰,要時刻睇住佢。
七星期後再複診。

首頁

尾頁

跳至