興趣嗜好

跳至
[種植] 蘆薈開花

首頁

尾頁

子爵府

第一次種呢隻品重,種咗5,6 年,竟然開花喎
不過蘆薈花原來係一串咁樣,由好多朵花蕾組成一支咁,但係都唔見d花打開過

Cheuk2012    發表於 18-5-24 23:17
Golden_Time    發表於 18-4-7 15:15

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

第一次見蘆薈開花,大開眼界

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

真係未見過

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

好得意

大宅

sorfn89 發表於 18-4-4 10:55
第一次種呢隻品重,種咗5,6 年,竟然開花喎
不過蘆薈花原來係一串咁樣,由好多朵花蕾組成一支咁 ...

我家的蘆薈每年也開花

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來咁高

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WOW, 未見過

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

未見過

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

屋企蘆薈種左好多年,從來都未開過花

琥珀宮

回覆 sorfn89 的帖子

開得好靚

複式洋房

wubingbing 發表於 18-5-10 18:27
屋企蘆薈種左好多年,從來都未開過花

想請教 我盆蘆薈種咗兩年 生得好大 可以點控制佢細d? 我家露台就快無位比佢生

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

子爵府

queenie_ping 發表於 19-3-10 15:41
想請教 我盆蘆薈種咗兩年 生得好大 可以點控制佢細d? 我家露台就快無位比佢生
...

蘆薈大小,我諗係睇棵蘆薈嘅品種

子爵府

lily-of-valley 發表於 19-3-10 17:46

今年又開花,仲有隻紅耳鵯來食花蜜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

靚花引來靚雀, 遲D引埋靚蝴蝶

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你好,
請問你蘆薈係咪可以放係窗出面,風吹雨打都唔怕嫁(當然打風另計),只要適當淋水就可以?

子爵府

gigi19810326 發表於 19-3-22 18:21
你好,
請問你蘆薈係咪可以放係窗出面,風吹雨打都唔怕嫁(當然打風另計),只要適當淋水就可以?
...

係呀,打風都無理到,平時記得就淋下水,仲好少落肥

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至