自由講場

跳至

首頁
12345...76

尾頁

子爵府

sunnywty 發表於 18-4-4 20:49
回覆 anyuser18 的帖子

我以為你淨係得香港數據,用倒就ok!

係呀!

開戶我用工商個free wifi, 唔駛大陸數據都開到戶

而我多數商場用wechat,商場有free wifi, 有大陸電話號就用到free wifi, 就用到 wechat pay

咁中聯通電話card可加錢加大陸數據(有個plan好似free包少少大陸數據添)

我另外有中移動香港電話card來上網貪佢可上whatsapp.

其實各施各法,睇吓各人用法係點
我諗住講吓另一個方法參考參考啦

男爵府

我個香港聯通 plan $108一卡兩号包大陸少少數壉。大陸可用到whats app, 可收工商銀行sms。好適合我里D—個月先返一次大陸行街既香港人。
我在惠陽工商銀行開重簡單, 帶回鄉証填份表(要填税單号和惠陽住址)人手開户,地址我填親戚屋企,佢地都唔需要住址証明,又唔要求睇稅單,你填什麽佢照收。開完會比提款卡,红簿仔,密碼机给我,自己去提款机之類既机入銭。
佢話無最抵存款額,我入了五佰。

大宅

sesebaby 發表於 18-4-4 19:37
請問一出羅湖口岸有聯通,可以買一卡兩號認證電話卡。跟一日卡再做認證有分別嗎?
...
價錢問題,一卡兩號一定比純內地號碼電話卡貴。我主張用最低成本開戶。

子爵府

一元 發表於 18-4-5 00:09

我個香港聯通 plan $108一卡兩号包大陸少少數壉。大陸可用到whats app, 可收工商銀 ...

原來中聯通大陸上網用到whatsapp我都唔知添,謝謝告知
等我整返上網先

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

想問下如我開左戶口,咁我老公wechat 可否連結我戶口,佢有大陸手機。
不用他也要申請大陸戶口

大宅

wai4919 發表於 18-4-6 11:19
想問下如我開左戶口,咁我老公wechat 可否連結我戶口,佢有大陸手機。
不用他也要申請大陸戶口
...

之前有講過綁香港信用卡就當做左實名,可以線上支付https://www.hk01.com/%E7%B6%93%E6%BF%9F/152454/%E9%A8%B0%E8%A8%8A%E7%A7%BB%E5%8B%95%E6%94%AF%E4%BB%98-%E5%85%A8%E7%90%83%E4%B8%BB%E8%A6%81%E4%BF%A1%E7%94%A8%E5%8D%A1%E5%8F%AF%E7%B6%81%E5%AE%9Awechat-pay
但早兩日見倒有 post 話唔得
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21334184&page=1#pid320437905

伯爵府

開心吸收勳章

sunnywty 發表於 18-4-6 12:53
之前有講過綁香港信用卡就當做左實名,可以線上支付https://www.hk01.com/%E7%B6%93%E6%BF%9F/152454/%E9% ...

即一個戶口可否用2個wechat

水晶宮

wai4919 發表於 18-4-6 11:19
不用他也要申請大陸戶口
...

唔想上大陸開戶口,用住大陸支付寶先啦,做認證後入啲人民幣入去就用得。
遲啲微信香港錢包可能會係大陸用到。

香港金融管理局總裁陳德霖去年底就曾預告,冀一八年市場上可做到「香港錢包、內地使用」,進行跨境支付。
https://hk.finance.yahoo.com/news/微信支付准綁定港信用卡-214500937.html

伯爵府

開心吸收勳章

ddkaka 發表於 18-4-6 13:17
唔想上大陸開戶口,用住大陸支付寶先啦,做認證後入啲人民幣入去就用得。
遲啲微信香港錢包可能會係大陸用 ...

我開左大陸戶口拉,也有國內電話。但我老公沒有,所以問可否2個人供用戶口開wechat,c6 只開左國內電卡

子爵府

回覆樓主

好複雜呀,真係好想開,但又完全唔識唔知點做,係好多野都唔識,真係要研究下先

水晶宮

wai4919 發表於 18-4-6 13:20
我開左大陸戶口拉,也有國內電話。但我老公沒有,所以問可否2個人供用戶口開wechat,c6 只開左國內電卡
...

應該唔得

大宅

回覆樓主

實名電話係咪一卡兩號都得?但佢點check電話卡邊個名登記?

男爵府

耕田妺 發表於 18-4-4 18:51
睇完都暈咗

x2

大宅

wai4919 發表於 18-4-6 13:14
即一個戶口可否用2個wechat

應該唔得,如果唔係實名制就無意義。但可以試下一個wechat acc(A) link 銀行戶口,另一個用信用卡認證(B),當B要錢就A過比佢。

侯爵府

anyuser18 發表於 18-4-4 21:48
係呀!

開戶我用工商個free wifi, 唔駛大陸數據都開到戶
想問咁如果係街買野食就無網俾唔到錢?之前有jm話香港一卡兩号唔得,好混亂。
行到水窮處 坐看雲起時

珍珠宮

減齡達人勳章

ddkaka 發表於 18-4-6 13:17
遲啲微信香港錢包可能會係大陸用 ...

我有已認證的大陸支付寶,但唔知點入錢落去,請教一下,thanks

大宅

Paris 發表於 18-4-6 22:32
想問咁如果係街買野食就無網俾唔到錢?之前有jm話香港一卡兩号唔得,好混亂。
...

有兩種ge,一種叫線上支付,一種叫線下支付。線下支付:一般連鎖店,好似喜茶、沃爾瑪都會用呢種,係你響wechat度開個二維碼比店家掃,呢種你開飛行模式都過倒數,所以叫線下支付。
線上支付,小店用比較多,係你掃店家個二維碼再比錢,基本上同直接發紅包比朋友無分別,只係跳過左加朋友呢個步驟,呢種一定要上網先做倒,其他網上程序例如滴滴出行都會用呢種。

當然有wifi就算無網都可以做倒線上支付,不論你係唔係一卡兩號,上倒網就一定可以做曬兩樣。

大宅

回覆 野原美冴 的帖子

有銀行戶口就直接過錢入去,無銀行戶口可以搵有戶口ge朋友或找換店(風險自負)幫忙

水晶宮

野原美冴 發表於 18-4-6 22:34
我有已認證的大陸支付寶,但唔知點入錢落去,請教一下,thanks

香港有啲找換店有得充值,或者搵朋友入人民幣入你支付寶

侯爵府

sunnywty 發表於 18-4-6 22:45
有兩種ge,一種叫線上支付,一種叫線下支付。線下支付:一般連鎖店,好似喜茶、沃爾瑪都會用呢種,係你響w ...
好詳細
我真是大鄉里乜都唔識!
行到水窮處 坐看雲起時

首頁
12345...76

尾頁

跳至