懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

monbit 發表於 18-4-15 08:13
剛剛照到孖胎閃閃,7w,唔知要食「亞士匹靈」又未搵陪月.......好似發緊夢咁,唔知做緊咩(emoji)。你地打算 ...

恭喜您呀!7w仲有時間搵陪月,我8w+都仲未搵到,不過都要快喔~ 孖胎陪月難搵d。阿士匹靈問咗醫生有冇需要先食,每個人情況唔同,唔一定孖就要食,你下次幾時產檢? 我本來想係公立醫院生,覺得配套完善d,但屋企人想我私家生,惟有兩邊睇,希望bbs住耐d,足月私家開刀。

洋房

monbit 發表於 18-4-15 08:13
剛剛照到孖胎閃閃,7w,唔知要食「亞士匹靈」又未搵陪月.......好似發緊夢咁,唔知做緊咩(emoji)。你地打算 ...

我剛剛照到,6w,孖胎,係咪鈣片要開始食?孖胎係咪未夠12w都見肚嫁?第一胎就孖胎乜都吾識,但今日見到佢地好感動,好感恩

複式洋房

tracychan28 發表於 18-4-16 20:42
我剛剛照到,6w,孖胎,係咪鈣片要開始食?孖胎係咪未夠12w都見肚嫁?第一胎就孖胎乜都吾識,但今日見到佢 ...

我都係今日照到,預產期12月頭,要點解安胎呢?仲有好多野需要安排呢!

洋房

Suetyam 發表於 18-4-16 23:24
我都係今日照到,預產期12月頭,要點解安胎呢?仲有好多野需要安排呢!
...

頭三個月一定要食葉酸,平時我就一日一盒奶,蛋,同埋我有食中藥安胎

洋房

回覆樓主

Hello 我係預產期9月頭嘅孖B媽媽

別墅

tracychan28 發表於 18-4-16 20:42
我剛剛照到,6w,孖胎,係咪鈣片要開始食?孖胎係咪未夠12w都見肚嫁?第一胎就孖胎乜都吾識,但今日見到佢 ...

Hello! 我都未開始食鈣片,暫時食葉酸同綜合維他命,醫生話三個月可加dha、藻海之類。總之飲食均衡就可以,唔洗太緊張。我宜家八週,已經見肚

別墅

annie0912 發表於 18-4-17 18:39
Hello 我係預產期9月頭嘅孖B媽媽

Hello! 九月預產期差不多15w?有冇做咗t21/nifty? 知道性別未呢? 原來都好多孖胎媽媽

洋房

TwinsBunny 發表於 18-4-17 18:49
Hello! 九月預產期差不多15w?有冇做咗t21/nifty? 知道性別未呢? 原來都好多孖胎媽媽
...

而家19週幾啦。12週嗰時做左T21,因為抽血有限制,我只知道BB有男性染色體,可能係一個男仔或者兩個男仔。下星期照結構就可以揭曉另一個嘅性別啦

別墅

Suetyam 發表於 18-4-16 23:24
...

hello, 恭喜你!真係好多嘢要安排,首先諗下去政府定私家生,又要排公立醫院/book私家醫生,搵陪月/安排定人手,諗下做T21定nifty,我係第一胎,好多嘢都係呢度JM教同上網爬文,大家多多交流! 安胎方面,我之前無特別,但尋日流啡,即刻放假係屋企休息,所以都係儘可能唔好操勞,十週前休息多的。

別墅

annie0912 發表於 18-4-17 18:52
而家19週幾啦。12週嗰時做左T21,因為抽血有限制,我只知道BB有男性染色體,可能係一個男仔或者兩個男仔。 ...

真係太好喇! 照結構可以清楚地見到bb~ 我都好期待知道bbs性別,咁就可以開始買衫仔,成日行過bb舖頭都好想買嘢 我七月頭先照,仲有好耐

洋房

TwinsBunny 發表於 18-4-17 19:02
真係太好喇! 照結構可以清楚地見到bb~ 我都好期待知道bbs性別,咁就可以開始買衫仔,成日行過bb舖頭都好 ...

唔使咁心急買嘢嘅,我都未買

大宅

回覆樓主

hello Jm們~我都係孖B~27W3D~預產期13/7..
會係QE生~
希望乖乖到37wk~

別墅

annie0912 發表於 18-4-17 19:14
唔使咁心急買嘢嘅,我都未買

我都咩都未買呀~ 不過見到bb衫仔好得意就好想買 屋企地方細,唔可以咁早買太多嘢~ 諗緊開頭係咪要兩張bb床,定係一張長嘅瞓住先,因為主人房放得落一張床仔咋。

別墅

namnam2016 發表於 18-4-17 20:23
hello Jm們~我都係孖B~27W3D~預產期13/7..
會係QE生~
希望乖乖到37wk~

hello! 仲有十週咋,好快過,加油見人話唔好行咁多會無咁容易早產,27w個肚係咪好大喇?

洋房

TwinsBunny 發表於 18-4-18 18:25
我都咩都未買呀~ 不過見到bb衫仔好得意就好想買 屋企地方細,唔可以咁早買太多嘢~ 諗緊開頭係 ...

我都諗緊BB床嘅問題。一齊訓嘅話驚一個醒左會嘈到另一個,到時一齊喊就大件事啦 我應該會分開佢哋兩個訓。

大宅

TwinsBunny 發表於 18-4-18 18:27
hello! 仲有十週咋,好快過,加油見人話唔好行咁多會無咁容易早產,27w個肚係咪好大喇?
...

都大呀,我身邊朋友單胎31wk,我個肚都好明顯大佢地~
行下冇咁腫,但31,32wks就要抖多D~
所以我而家成日去massage,舒緩下

別墅

annie0912 發表於 18-4-18 19:11
我都諗緊BB床嘅問題。一齊訓嘅話驚一個醒左會嘈到另一個,到時一齊喊就大件事啦 我應該會分開佢哋兩個 ...

分開瞓應該好d,如果兩個一齊喊,真係搞唔掂 你請咗陪月未? 孖b請個半月夠唔夠呢?

別墅

namnam2016 發表於 18-4-19 06:53
都大呀,我身邊朋友單胎31wk,我個肚都好明顯大佢地~
行下冇咁腫,但31,32wks就要抖多D~
所以我而家成日去m ...

我遲d都諗住join massage, 到時個肚咁大,條腰一定好辛苦

洋房

TwinsBunny 發表於 18-4-20 06:49
分開瞓應該好d,如果兩個一齊喊,真係搞唔掂 你請咗陪月未? 孖b請個半月夠唔夠呢?
...

我無請陪月呀,媽咪會幫我坐月,加埋工人姐姐希望搞得惦啦。

別墅

annie0912 發表於 18-4-20 09:18
我無請陪月呀,媽咪會幫我坐月,加埋工人姐姐希望搞得惦啦。

我媽媽都話會幫手坐月,但佢身子唔好,同埋佢係傳統派,怕同老公果邊(西化派)唔夾,所以都係請個陪月隔一隔啦。工人姐姐打算五個月開始請,希望請到個好,真係好睇彩數

首頁

尾頁

跳至