家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

回覆 am136 的帖子

是指在香港的大學,還是預計出國留學?兩方面都有方案。

子爵府

回覆樓主:

呢d教育基金真係得啖笑,我同個仔買過,話比十年然後不用供,到18歲才可拿回。足足等了18年,然後拿回,只多了2-3000元,回報少於5%。咁早知不如自己月供盈富基金,每月500-1000,供足十年,包保回報多過佢多多聲。而且簡單得多.請樓主三思。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

familyking 發表於 18-4-9 18:32
呢d教育基金真係得啖笑,我同個仔買過,話比十年然後不用供,到18歲才可拿回。足足等了18年,然後拿回,只 ...

我覺得買磚頭比仔女會實際D。

男爵府

畀面勳章

呢d教育基金真係得啖笑,我同個仔買過,話比十年然後不用供,到18歲才可拿回。足足等了18年,然後拿回,只 ...

你當年應該係買左投資成份比較大的基金。
呢類投資產品波幅比較大,完全唔適合作為教育基金的用途。
好似恒指2年幾前2萬1 千點,今日3萬點,2年高低位相差50%
如果撞啱2年前恒指低位時仔女到時讀大學要運用時,你唔可以叫佢地遲2年先至讀大學。

子爵府

wallshar 發表於 18-4-9 22:53
你當年應該係買左投資成份比較大的基金。
呢類投資產品波幅比較大,完全唔適合作為教育基金的用途。
好似 ...

所以咪話月供囉!月供好處是貴就入少d,跌時入多點。你拉平十年,吾信跑輸比保險公司囉!

子爵府

patpat904 發表於 18-4-9 18:48
我覺得買磚頭比仔女會實際D。

咁我又絕對吾讚成,對小朋友不是好事

禁止訪問

大宅

familyking 發表於 18-4-10 13:09
咁我又絕對吾讚成,對小朋友不是好事

何解?

子爵府

patpat904 發表於 18-4-10 14:08
何解?

樓是當投資,希望資產增值。你可買來收租或作養老。但基金或其他用途只在小朋友教育上。教育是投放在人身上,而不是資產上,不應該將兩者混為一談。而且過早被小朋友知道有層樓揸手,佢會少了向上心。這是我愚見,我是老式人。樓可以在以後他真無能力時著量幫幫他,而不是含著金鎖匙。

大宅

familyking 發表於 18-4-10 18:22
樓是當投資,希望資產增值。你可買來收租或作養老。但基金或其他用途只在小朋友教育上。教育是投放在人身 ...

我手上有一車位五年間己經有三十萬升到一佰萬,每月收租再投資我仔身上(課外活動), 現在小一,當大了變現可供他去國外讀大學。 由1997至現在樓價升幅一定高過買HSBC。

有冇資產唔需要對他講,但你可以比到一個好既環境比佢讀書,已經足夠了。

複式洋房

回覆樓主

我用月供股票帮個仔儲,又有息收

複式洋房

回覆樓主

唔會買基金,我自己果份供左10年先升18%,月供股票/ 儲錢一定數目低位買盈富好過

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

謝謝意見

男爵府

畀面勳章

familyking 發表於 18-4-10 13:05
所以咪話月供囉!月供好處是貴就入少d,跌時入多點。你拉平十年,吾信跑輸比保險公司囉!
...

不如恒指近20年走勢圖先至下結論,如果2008 年尾至2009 年初或2016年恒指低位時要動用教育基金時,就算月供股票的低位自動多買,高位自動小買規律都恐怕要蝕錢。所以我至話教育基金要以穩定為主,all in 股票唔係合適選擇。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

叻叻~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡出世後想同佢買教育基金, 屋企人好老實咁同我講唔好買, 話自己每月定額儲或買藍籌股好過, 儲到我囡讀大學, 基本上多過份教育基金拎得返既錢.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

miriam 發表於 18-4-12 13:53
我囡出世後想同佢買教育基金, 屋企人好老實咁同我講唔好買, 話自己每月定額儲或買藍籌股好過, 儲到我囡讀大 ...

that is the point!

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

kei27hk 發表於 18-4-10 18:56
我用月供股票帮個仔儲,又有息收
月供邊隻股派息高?

複式洋房

受到警告

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至