1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想抒發下和請教各位....仔仔就快19M..近來上18-24M pg常常坐不定。其他同學卻坐定定聽。今天自己忍不住一邊照顧,一邊不自覺地喊我應該怎樣教呢?老師也有教我一點技巧。說仔仔其實識聽好多指令,但有點心急。話小朋友每位發展都不同,現在只是pg..慢慢來。但我自己真的好擔心,第一個小朋友,好緊張

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

慢慢來,可以喺屋企同佢一齊訓練

大宅

藍尾巴 發表於 18-4-8 00:45
在家也可以模仿playgroup,要佢坐定定,聽指令。請佢“坐好”先比野佢玩,一直扭喊叫都唔比,直至坐低先比 ...

多謝你的意見。我會試著做

大宅

GCHK 發表於 18-4-8 13:54
慢慢來,可以喺屋企同佢一齊訓練

多謝你。其實昨天自己情緒也有點波動。所以控制不到流眼淚。我怕仔仔常常這樣,遲點開始返學點算

已刪除用户

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你太擔心喇。你咪太緊張喇,慢慢黎,好多小朋友一開始都係咁樣架

別墅

tammy8882002 發表於 18-4-7 11:21
想抒發下和請教各位....仔仔就快19M..近來上18-24M pg常常坐不定。其他同學卻坐定定聽。今天自己忍不住一邊 ...

你仔仔上左幾多堂? 我仔18m開始上第一堂,情況同你仔仔一樣,完左返到屋企我都好唔開心,點解其他小朋友坐定定,又識聽指令(唔係想比較),佢係完全唔知道發生緊咩事,唔知有老師呢回事。跟住而家返左3個月,真係見到有進步,識聽指令,雖然都唔太坐得定。可能你仔仔未習慣個模式,俾啲時間,同埋小朋友再大啲又會好啲。你見其他小朋友坐得定,可能因為佢地已經上左一陣子,習慣左個模式

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

既然老師都講左喇,你要比D信心小朋友。加油。

男爵府

回覆樓主:

我仔上30mth group, 頭兩堂完全唔坐,之後老師都有方法令佢坐到差不多成堂,慢慢嚟
我仔比較蠱惑仔,成日挑戰我,老師話要用事先協議嘅方法,講掂數先開始

大宅

我要做媽媽 發表於 18-4-8 21:27
我覺得你太擔心喇。你咪太緊張喇,慢慢黎,好多小朋友一開始都係咁樣架

多謝你的安慰和支持。其實我都覺得自己好緊張。我知道不應該比較,但有時卻有點無力感。怕自己教得不好。

大宅

Kwan0406 發表於 18-4-8 22:10
你仔仔上左幾多堂? 我仔18m開始上第一堂,情況同你仔仔一樣,完左返到屋企我都好唔開心,點解其他小朋友坐 ...

我仔仔上了第三堂。其實有部分同學們都比他大個。可能已習慣。之前仔仔上12-18M pg都可以。一入到18-24個月就好像同身邊同學有明顯分別。所以我自己都好唔習慣,全班得我一個家長走來走去

大宅

haha748494 發表於 18-4-8 23:17
既然老師都講左喇,你要比D信心小朋友。加油。

多謝你,我會努力的

大宅

carwaichu 發表於 18-4-9 09:03
我仔上30mth group, 頭兩堂完全唔坐,之後老師都有方法令佢坐到差不多成堂,慢慢嚟
我仔比較蠱惑仔,成日挑 ...

請問你老師是怎樣指導你仔仔的?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

依個年紀坐唔定好正常,每個小朋友性格都唔同,有啲文靜鍾意觀察,有啲活潑好動。我之前聽過講座係提及過度活躍同自閉,專家話太細係冇得評估,因為3、4歲前本身小朋友就鍾意走動,係好正常。

可以試吓屋企同佢玩啲坐定定嘅嘢,例如疊積木、玩具琴等,先叫佢坐喺度聽妳好快講解,然後再玩,一步步訓練佢耐性。

珍珠宮

回覆樓主

你太擔心啦,呢個時期既bb好難坐定定架!我仔當時都係坐唔定!

大宅

我個仔識爬開始至而家19個月, 上PG無試過定落黎
但如果在安全, 沒有打擾上課的情況下, 我會由得佢
有時老師會捉住佢

個個小朋友不同, 他可能是好動探索型

男爵府

tammy8882002 發表於 18-4-10 14:41
請問你老師是怎樣指導你仔仔的?

每次上堂之前都先傾下偈,要答應老師坐喺櫈度,唔瞓地,要佢自己親口講,到佢想行開就問佢,記唔記得答應過老師,重複又重複
都係會行開,坐嘅時間慢慢長左
我仔仔用協議嘅方法比較有效,不過未必個個啱

大宅

ppkid 發表於 18-4-10 17:25
我個仔識爬開始至而家19個月, 上PG無試過定落黎
但如果在安全, 沒有打擾上課的情況下, 我會由得佢
有時老師 ...

我的情況一樣。老師有時候會俾指令他。上次老師也教我要怎樣做。我現在學習中。多謝你的分享

複式洋房

回覆樓主

我囝依家22m 都係坐唔定
佢由15個月上pg到依家都係咁
係跳舞食野玩大小肌先會合作

首頁

尾頁

跳至