家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

吖B 發表於 18-4-11 23:04
我用緊宏利,$6500左右一年,供25年,有意外好似三十萬,學童報同住院醫療,住院半私家,鐵打都可以報銷, ...

呢個幾好,可以pm資料嗎?

大宅

wingfeng930 發表於 18-5-10 23:21
呢個幾好,可以pm資料嗎?

無資料,這搵宏利經紀問下啦

複式洋房

回覆 wingfeng930 的帖子

佢個個應該係危疾50萬保額加個兒童意外醫療30萬保額,要留意番個醫療係意外導致的醫療開支先CLAIM 到。

複式洋房

jason111 發表於 18-5-15 19:13
回覆 wingfeng930 的帖子

佢個個應該係危疾50萬保額加個兒童意外醫療30萬保額,要留意番個醫療係意外導致 ...

哦,唔該你,bb就出世,想瞭解下bb保險

複式洋房

wingfeng930 發表於 18-5-15 20:07
哦,唔該你,bb就出世,想瞭解下bb保險

諗住買咩保險?睇過邊幾間保險公司?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yanyanmanman 發表於 18-4-15 00:36
回覆 大力大力 的帖子

除咗買醫療,仲要買什麼保障實際D?點樣投資儲蓄好? ...

努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~

如有會員PM你介紹agent 或 agent sell 野,請立刻向版主舉報~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

畀面勳章

大力大力 發表於 18-5-17 07:47
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

有保險,你保額幾多,個醫生或醫院可以一野claim盡佢,但係咪有咁既需要,其實未必

大宅

回覆樓主

其實我自己同老公公司有包仔女醫療,咁幫唔幫仔女買好呢?

子爵府

aggie_so 發表於 18-5-18 23:01
其實我自己同老公公司有包仔女醫療,咁幫唔幫仔女買好呢?

可以考慮買份危疾丫

大宅

新人物 發表於 18-5-20 00:02
可以考慮買份危疾丫

都係咁諗,可能會買bupa個互通。

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主

互通夠flexible,可以一家人用,保額都cover到開支

複式洋房

aggie_so 發表於 18-5-21 08:12
都係咁諗,可能會買bupa個互通。

Bupa 個互通係醫療,唔係危疾黎

大宅

CLAMAN 發表於 18-5-23 18:17
互通夠flexible,可以一家人用,保額都cover到開支

咁想問買bupa 既一互通有無加埋危疾?

禁止訪問

大宅

WealthyPrincess 發表於 18-5-24 13:10
要搞清楚,係想買醫療定危疾。醫療係cover醫病開支,而危疾係你中左指定病就有一舊錢比你。
...

咁想問你地有無幫小朋友買危疾

禁止訪問

大宅

月餅勳章

回覆樓主

我只買幫仔女買左危疾 大女claim 過兩次 入法國 claim 到9 成幾 自己補左2-300 幾。。 月供400 幾。。自己家人係政府醫院有事所以有陰影。。同埋自己想有得揀所以一定要買

大宅

回覆 HappyHappy40 的帖子

想問危疾係咪touch wood 小朋友有cancer 先保到?? 我諗緊駛唔駛幫小朋友買危疾啫?

複式洋房

kawaipris 發表於 18-5-30 11:00
回覆 HappyHappy40 的帖子

想問危疾係咪touch wood 小朋友有cancer 先保到?? 我諗緊駛唔駛幫小朋友買危疾 ...

Touch wood小朋友中既疾病個危疾plan有包個病就保到,唔係只有cancer 先保到,現在市面上危疾plan 可以保埋早期危疾,兒童疾病,更有多重賠等等,當然保得愈多,可以賠得愈多就保費愈貴

首頁

尾頁

跳至