跳至
[澳洲] 489 visa  

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇人用489 全家移民呢?
正打算從呢個途徑但要等至少2年先有pr , 想聽下d經驗先,謝謝。

複式洋房

回覆樓主

我哋啱啱準備申請489偏遠地區,要4年先可以申請pr, 不過唔夠分冇計

複式洋房

pingpink 發表於 18-4-10 17:28
我哋啱啱準備申請489偏遠地區,要4年先可以申請pr, 不過唔夠分冇計

你會去邊個洲?
已經有洲sponsor 喇?

我都未有頭緒. 你自己攪定搵agent?

複式洋房

babydory 發表於 18-4-10 21:11
你會去邊個洲?
已經有洲sponsor 喇?

只係搞掂咗skill assessment,而家準備申請搵 Adelaide 州政府擔保,因工種冇其他地方揀
搵agent搞

洋房

pingpink 發表於 18-4-10 21:14
只係搞掂咗skill assessment,而家準備申請搵 Adelaide 州政府擔保,因工種冇其他地方揀
搵agent搞
...

我也考慮中 不過未諗掂 如果真係得 過去點生活... 你又點睇?

複式洋房

kittybuzzy 發表於 18-5-3 01:07

我也考慮中 不過未諗掂 如果真係得 過去點生活... 你又點 ...

我見啲人話如果要求降低,都可以開心生活,其實都係要取捨,香港我都睇唔到將來小朋友大咗會變成點,想走係希望可以俾多條出路下一代

大宅

回覆樓主

是否一定要有job offer 才可以申請?

複式洋房

bwyyz04 發表於 18-5-3 21:26
是否一定要有job offer 才可以申請?

唔係呀,申請190同489係計分,唔駛有job offer ,只要夠60分就可以申請

大宅

回覆樓主

但我上每個省的網頁,申請state sponsor好多都要求有job offer才可申請 eg tans, vic, south australia等

複式洋房

bwyyz04 發表於 18-5-4 12:29
但我上每個省的網頁,申請state sponsor好多都要求有job offer才可申請 eg tans, vic, south australia等
...

我哋做咗skill assessment, 考咗ielts, 得50分而家申請SA state sponsor 攞10分做489,等緊消息,其實最重要係你嘅職業邊個state會做sponsor

別墅

bwyyz04 發表於 18-5-4 12:29
...

每個state 什至唔同occupation code 都有唔同要求, 489 多數唔洗job offer.

複式洋房

回覆樓主

申請489通常等幾耐先可以收到邀請呢?

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我老公3年前申請489(親戚擔保)去VIC,65分,入EOI 5日就收通知交資料。我地要轉PR資格係住2年加申請人1年full time工作

不過state sponsor應該要耐d,始終多左洲審批程序

複式洋房

twllc 發表於 18-5-29 07:51
我老公3年前申請489(親戚擔保)去VIC,65分,入EOI 5日就收通知交資料。我地要轉PR資格係住2年加申請人1年 ...

我哋等咗6星期了,都冇消息,如果唔得又要再諗計(emoji)

大宅

twllc 發表於 18-5-29 07:51
我老公3年前申請489(親戚擔保)去VIC,65分,入EOI 5日就收通知交資料。我地要轉PR資格係住2年加申請人1年 ...

3 年前同而家, 相信已經係兩個世界...

男爵府

好媽媽勳章

highfive 發表於 18-5-29 17:16
3 年前同而家, 相信已經係兩個世界...

係呀,審批難左又慢左,同埋更多人申請

複式洋房

twllc 發表於 18-5-29 22:08
係呀,審批難左又慢左,同埋更多人申請

正常,只係香港都大把人想走,希望等到好消息

複式洋房

pingpink 發表於 18-5-30 07:17
正常,只係香港都大把人想走,希望等到好消息

今日終於收到邀請啦,好開心又好擔心呀

伯爵府

pingpink 發表於 18-6-4 11:24
今日終於收到邀請啦,好開心又好擔心呀

想問一下你申請時有幾多分?同埋點解擔心既?

複式洋房

ilovemytwins 發表於 18-6-4 20:48
想問一下你申請時有幾多分?同埋點解擔心既?

我得60分咋,擔心因為自己都未去過SA,又唔識人,錢又唔多,又怕小朋友唔適應

首頁

尾頁

跳至