懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nifty 報告出咗,21染色體高危. 其實係咪已經cfm 一定係唐氏BB?

再抽絨毛,胎水其實仲有冇意義?暫時我自己搵的資料,Nifty false positive 只有10%,好似已經冇得搏.

好唔想放手,但理智上係一定要放棄

大宅

減齡達人勳章

Usagicat 發表於 18-4-11 03:48
Nifty 報告出咗,21染色體高危. 其實係咪已經cfm 一定係唐氏BB?

再抽絨毛,胎水其實仲有冇意義?暫時我自 ...

反正不會失去更多,點解不試多次,confirm一下?

大宅

回覆樓主

認同,點都俾多個機會bb

複式洋房

回覆樓主

一定要抽羊水或絨毛confirm, 1%的false postive機會也不要放棄。我之前t21 驗到Trisomy 13, 做左快速測試後話我14,18,21, 性染色體都係正常,但詳細報告仲等緊,希望全部無事。

加油啊!

大宅

yanus109 發表於 18-4-11 08:53
一定要抽羊水或絨毛confirm, 1%的false postive機會也不要放棄。我之前t21 驗到Trisomy 13, 做左快速測試 ...

請問你等快測報告要幾耐?我明天返醫院見醫生,之前問姑娘話可以立即抽絨毛或胎水。

我真係好灰,第一次十週冇心跳,第二次成功生咗個女,第三次7週大出血,要立即做手術止血。第四次又Nifty 21染色體高危。我真係唔知點面對,生育之路真係好難行⋯⋯

複式洋房

Usagicat 發表於 18-4-11 09:02
請問你等快測報告要幾耐?我明天返醫院見醫生,之前問姑娘話可以立即抽絨毛或胎水。

我真係好灰,第一次 ...

我都係醫院做抽羊水的,佢話三個工作天內收到,我係第二個工作天收到。快速測試要加$1300, 唔加錢要等成三星期,咁耐好難等

大宅

yanus109 發表於 18-4-11 09:26
我都係醫院做抽羊水的,佢話三個工作天內收到,我係第二個工作天收到。快速測試要加$1300, 唔加錢要等成三 ...

我琴日抽咗絨毛,三個工作天有結果。
不過如果結果係唐氏,我講咗要立刻安排引產⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主

不妨比多次機會bb,咁樣至少將來唔會後悔。

大宅

Usagicat 發表於 18-4-13 09:01
...
祝福你bb 一切正常但如果,萬一,放手是正確選擇

子爵府

Usagicat 發表於 18-4-11 03:48

再抽絨毛,胎水其實仲有冇意義?暫時我自 ...
兩年前我有同一個問題, t21 positve, 我知道有99%出事, 不過我無放棄, 即刻做埋絨毛, 翌日已知結果.....雖然bb 離開左我, 不過一年後bb已返黎, 健康出世了~
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

複式洋房

Usagicat 發表於 18-4-13 09:01
...

希望你BB 無事(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

想分享下我的經驗:
我收到T13的positive後睇左3個醫生。同我講解報告的醫生轉介我返政府抽絨毛確應。然後去聯合醫生話抽絨毛同抽羊水都係100%準確, 但因我周數大,政府只能安排等3星期後抽羊水, 佢話如果我幫搵到私家我抽絨毛也可以。我立即找到了醫生幫我兩日後抽絨毛。佢話可以幫我抽, 但如果抽絨毛後結果positive都需要再做抽羊水,所以我最後才決定等多3星期一次過抽羊水。醫生說原因係絨毛係胎盤組織,羊水係bb染色體, 一般而言絨毛同羊水的基因,染色體係一樣, 但佢話有一個罕見情況係胎盤同bb的基因有不我同, 呢個情況上網search過係叫Confined placental mosaicism胎盤特異性嵌合體。

大宅

回覆樓主

我絨毛結果出來了,T21 positive, 唐寶寶確診.

星期一會入院引產⋯⋯

別墅

回覆 Usagicat 的帖子

好登你可惜... 下次會再番黎你身邊架..只要好好休養身體 會再有機會!加油

子爵府

Usagicat 發表於 18-4-14 12:15

星期一會入院引產⋯⋯

樓主要保重身體

大宅

Usagicat 發表於 18-4-14 12:15

星期一會入院引產⋯⋯

養好身體下次再嚟過,祝下次成功

複式洋房

回覆樓主

知道結果很替你唔開心,坐好小月,好好照顧身體啊

首頁

尾頁

跳至