懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇高齡媽媽同我一樣高齡生BB, 政府醫生建議食阿斯匹靈直到生為止........................., 我唔想食藥, 怕影響BB, 大家有冇建議.................

別墅

回覆樓主:

如果你任娠毒血高風險就食
回覆 pear000 的帖子

Hello pear000 ,都明白懷孕媽媽唔想食藥怕會影響BB,醫生一般會評估藥物對媽媽和胎兒影響,然後處方藥物以減低血壓高嘅併發症風險,跟返醫生指示劑量服用,按時做產前檢查就唔需要太擔心。唔好/減少食重調味、太濃味丶太鹹、醃製、油膩或經煎炸食物,盡量採用天然材料去調味,多用蒸、烚、白灼、焗、炆、燒、少油、快炒嘅煮食方法都會比較健康架。媽媽下次幾時去產檢呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

我本身血壓唔商, 血壓大概90幾/60幾左右, 不過高齡同埋父親爸爸有糖尿同高血壓, 所以醫生建議我食阿斯匹靈, 我表示唔想食, 食就好啲, 不過冇強迫我一定要食, 但又建議我超過140/90就一定要食, 下次覆診25/4, 我都1516唔知食唔食好, 朋友們話食就穩陣啲, 但我始終怕食藥對bb有影響, 如果我自己mon住血壓又得唔得呢?

大宅

pear000 發表於 18-4-11 17:22
有冇高齡媽媽同我一樣高齡生BB, 政府醫生建議食阿斯匹靈直到生為止........................., 我唔想食藥, ...
我高齡同血同埋家族高血壓問題, 未bingo之前都開始食, 都冇咩嘢, 食到生之前就停
pear000 發表於 18-4-12 17:02
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

我本身血壓唔商, 血壓大概90幾/60幾左右, 不過高齡同埋父親爸爸有糖尿同 ...

明白媽媽依家血壓正常都唔想食藥
醫生主要因應媽媽健康情況家族歷史,開藥及早預防,有冇同屋企人商量過呀
?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至