懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

有個啊嬸5x歲左右,睇佢好健康,好好中氣。我29週,果日搭輕鐵,佢企係我隔離話,而家d後生都唔讓啊婆坐!
我心諗你咩料,有需要就關愛座,叫個大肚既讓你如果你係企到腳震震果d老人家,我大肚都會讓,但可惜你唔係,仲要似老賣老。

不過當然都有好人啦。今次係個別例子,咁岩個人經歷分享!

大宅

我目前36wk幾,應該話10次有1-2次有人讓位
有d人(三十幾四十歲,健全人士)真係衰到霸住關愛座,見到你企旁邊都唔讓位。
所以只能自己緊握扶手,照顧自己。

別墅

回覆樓主

如果要揀巴士同地鐵好似真係巴士好啲,起碼有得坐
不過如果搭巴士, 大家會唔會坐上層呢?定係都係唔好行樓梯,坐返下層?

男爵府

ckying13 發表於 18-4-12 20:04
初期仲要易頭暈,所以同老公一齊先爭到位坐,我19w未見肚都未有人讓
...

其實未見肚無人讓好正常,好人好姐無端端點會讓位

男爵府

jenniferya 發表於 18-4-14 00:26
有個啊嬸5x歲左右,睇佢好健康,好好中氣。我29週,果日搭輕鐵,佢企係我隔離話,而家d後生都唔讓啊婆坐!
...

對呢d阿毛我都唔會讓,唔係老逢嘅

子爵府

之mama 發表於 18-4-12 08:06
有冇同感
宜家12週,巴士人多到連行入去關愛座都冇機會,想主動開口問都問唔到
好彩唔塞車企一 ...

我不嬲返工要火車轉地鐵,有左2胎都係為左唔同人迫火車,早40-45分鐘起身出門口搭巴士,再轉地鐵,咁起碼原先個程火車唔洗迫同有位坐先,但地鐵個程就點都要企了,10%日子好彩就有1人讓座比我。有時想唔迫同想有位坐自己就要付出一下,我就付出左45分鐘睡眠時間囉因為人地真係唔係老馮要讓比你,當然無人讓座時我都好sad啦哈哈,我仲要自己條腰有事成日都痛架依加
幾時先上到車.....

複式洋房

上個禮拜喺港島線遇到個4X左右既變態女人, 平菇頭有D白頭髮, 唔算高, 佢應該係排我斜後面, 車到咗跟住前面D人上車, 睇住個女人迫埋嚟仲專登用手肘批我個肚, 覺得唔對路即刻9秒9向後退, 個女人即刻迫上車, 仲擰轉面望住我個肚, 嗰刻好驚個心好寒咯.

別墅

sizzlers 發表於 18-4-12 08:53
如果長途車,其實可以預早d出門口,搭巴士等下班,地鐵就難d, 但如果近總站,可以考慮坐去總站坐番轉頭

...

辦法總比困難多!
係要早起點身,但生仔係自己既選擇,JM 努力吧,自己要承擔的。
我,轉坐的士反工,唯有買少d 衫同扮靚囉

別墅

回覆樓主

老實說,讓座唔係話要人感恩,但有時個種老鳯既態度真係... (emoji)

我都幾唔願意讓座大肚婆同有小朋友既家長,因為 10次有 8次講聲唔該或微笑都冇一個回應比反你,好似老x凰的... (emoji)
反而讓座老人家,矩地會好開心多謝你,比反個微笑你... 可能我小氣啦(emoji) 不過,有時做人要將心比心。

男爵府

soha2018 發表於 18-4-16 12:40
老實說,讓座唔係話要人感恩,但有時個種老鳯既態度真係... (emoji)

我都幾唔願意讓座大肚婆同有小朋友既 ...
same feelilng, 一來唔該都無聲, 二來一入車箱就會企喺面前一副等你讓嘅表情, 好似老馮咁

別墅

sizzlers 發表於 18-4-16 14:48
same feelilng, 一來唔該都無聲, 二來一入車箱就會企喺面前一副等你讓嘅表情, 好似老馮咁

...

所以我地一家要做好自己,有人讓座要「道謝」呀!

洋房

回覆樓主

我7w咋,好在個肚好帳,地鐵成日有人讓坐,係要避免太迫人時間,要小心

複式洋房

回覆樓主

迫巴士好慘呀,我5週個時有次迫完唔舒服見紅,之後唔敢搭。地鐵都係迫,起碼唔會chok

大宅

之mama 發表於 18-4-12 08:06
有冇同感
宜家12週,巴士人多到連行入去關愛座都冇機會,想主動開口問都問唔到
好彩唔塞車企一 ...

搭巴士無得坐真係好慘,又逼又搖黎搖去。如果加埋焗真係會嘔

首頁

尾頁

跳至