自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問jm 們有冇可以做拇指外翻手術嘅醫生可以介紹俾我呢?
最近兩隻腳越來越痛,就算唔行都有時覺得痛,我想搵個醫生睇下,睇下係咪要做手術。
搵私家醫生做手術會唔會好貴呢?保險有冇得claim?
希望有經驗嘅jm可以教下我。唔該曬!

寶石宮

2023年兔年勳章

beebee911 發表於 18-4-12 16:23
最近兩隻腳越來越痛,就算唔行都有時覺得痛,我 ...

有人幫到手嗎

侯爵府

你會唔會筋膜炎啊?

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

唔好做,唔好做,唔好做

朋友左腳做咗,超後悔,之後又打回原形,仲痛過之前
之後放棄冇做右腳

別墅

不如試下針灸,我針灸做反好,冇痛

子爵府

2024年龍年勳章

多數做拇指外翻手術是做截骨,公立醫院更一定係做呢隻,但會痛,未必人人頂得順。

唔想做呢隻就一定係做微創,依家香港暫時係得吳醫生做呢隻手術,佢 Office 在港安醫院。

我2010年時搵佢做,做哂兩隻腳(當然你可先試一隻再做另一隻,但我不想麻醉兩次,所以就一次過做哂)

手術效果對我來講好好,做完要著特製鞋(似清朝格格個類屐)一段時間,依家行得走得亦無問題,當時做收費約 10萬,公司份保險 cover 到 8 萬幾,呢個算係中型手術。

之後我都講左比一個同事同我99聽,99之後都係搵佢做,但佢情況可能比我更嚴重,佢疊指好勁,腳趾公根本已上左第二腳指上,骨突好嚴重,所以佢做完後係改善左,但佢間唔時都仲話有 d 痛。我覺得好似去做激光矯視一樣,有d 人做完效果好好,有d 做完度數都反彈甚至唔舒服。

我講明不是幫吳醫生賣廣告呀,常說做任何手術都有風險,你可去聽下佢講座再決定,因為我記得之前都有 BK JM 話吳醫生不可信,甚至報章亦有報導有病人投訴佢,但我認為係真係個別 case, 起碼我自己做完無問題我就照直講了,但我99就話一般,所以真係睇你情況的。

不過若你情況嚴重,又不想截骨既就真係只可以靠佢,早前新聞都有講 Stephy Fong 都係搵佢做既,佢做完都無聽佢講有咩大問題,比你作參考。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

比埋相你睇....我當年影低的

第一張係做完第二三日拆線
第二線係個幾星期反後
第三張係著格格鞋
第四張即影比你睇,疤都無見到乜滯了

子爵府

彥彥媽咪 發表於 18-4-14 10:29
比埋相你睇....我當年影低的

第一張係做完第二三日拆線

請問jm你未做手術之前係屬於嚴重/中等/輕微? 吳醫生的手術,做完之後幾多日可以落地和行路?

子爵府

2024年龍年勳章

ChuChu0808 發表於 18-4-15 09:01
請問jm你未做手術之前係屬於嚴重/中等/輕微? 吳醫生的手術,做完之後幾多日可以落地和行路?
...

我情況屬中等咁啦,左腳較嚴重,骨突好勁,少少疊指,右腳只骨突,未致疊指,我99個隻真係勁嚴重,兩隻都疊到打 x 咁的

做完約5日(佢係有個住院套餐咁既)即係出院時已可落地,但要著住格格屐,痛係會仲有 d,但可接受,不過對腳勁腫,行動自都會係 要就住就住咁, 同消腫都成兩三個月

子爵府

彥彥媽咪 發表於 18-4-15 15:37
我情況屬中等咁啦,左腳較嚴重,骨突好勁,少少疊指,右腳只骨突,未致疊指,我99個隻真係勁嚴重,兩隻都 ...

明白,唔該晒!

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

因為我拇指骨都痛,我有搵過資料
有線 杏林在線有段介紹,可以參考下

https://youtu.be/m0knwTNCBMs

子爵府

彥彥媽咪 發表於 18-4-14 10:11
多數做拇指外翻手術是做截骨,公立醫院更一定係做呢隻,但會痛,未必人人頂得順。

唔想做呢隻就一定係做 ...

我都想做,但不能請太長假期,好似一日限定走幾多步,所以我遲遲不敢做手術

子爵府

2024年龍年勳章

fathippo 發表於 18-4-15 16:22
我都想做,但不能請太長假期,好似一日限定走幾多步,所以我遲遲不敢做手術
...

做截骨就一定有排都行唔到,做吳醫生個隻情況會好好多,只要你著住對特製鞋係行到的、因腳掌不會掂地就唔會同受令腳掌受壓(因受壓會易整斷入面條線)但當然不要期望自出入,亦唔預你日日行好多,返放工不需行好遠路搭車又或有私家車或的士車到門口咁會好d,若你係寫字樓咁只係每日上下班要行,平時有得坐既應無問題,我當日都係放左一個月左右

首頁

尾頁

跳至