婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

99係一個節儉的人,但係節儉到咩都喊曬口話貴,聽都聽到煩曬重點係佢好似覺得我用曬佢個仔D錢咁

婚後的生活才是難頂咩都求求其其,煮餸其實唔好食,咁后期都係我自己煮,吃完飯飯檯佢奉旨唔會抹嘅!洗碗咧係唔用洗潔精嘅!全部沖沖水就放返埋!洗豬肉咧用膠盆洗完個盆倒咗水一定唔用洗潔精洗返乾淨D油就又擺係度,有次仲拎來洗三文魚,癡係盆邊D萬年油咁一層厚厚嘅,唔使理咖喇,洗青菜又係拎果個盆來洗咖咋!買D豬肉啊魚啊放雪櫃就唔理喇,放到變質變臭熏天佢都唔理嘅都係我打開雪櫃聞到臭先我去處理

Fine我全部嘢要用嘅時候我唯有跟手尾重新用洗潔精洗一次,我以為我可以忍到,日復日咁跟手尾終於我爆咗,我頂唔順將個盆丟咗,用咗個新嘅我好聲好氣同佢講唔好拎來洗油嘅嘢,佢哦聲跟手又洗豬肉唔鬼洗返乾淨,我咪叫佢洗返乾淨囖冇理由次次我咁跟手尾咖,放咗三日佢當冇一回事,我唔知點解發孟掙踢鬼爛咗個膠盆

我哋間屋D嘢幾乎同垃圾堆冇分別,樓上樓下搬屋或者清垃圾,99就拎曬返來堆係度,大件嘅例如雪櫃喇,衣櫃喇,跟住微波爐,焗爐,電磁爐四五個,之類都可以拎幾個返來,然後仲有水杯起碼有三四十個,竟然持更都一大堆,仲有太多林審嘢講都講唔曬

行路都難行,無奈我嫁比我老公住緊間屋係我99嘅,我又唔知點講佢好,乜鬼嘢狗屎垃圾都搬搬搬,仲有人哋著過嘅鞋都拎一大袋返來問我要唔要,我真心覺得厭惡囖

佢咩都想理咁,我買菜返來佢都要話雪櫃咪有菜囖,我心想你雪櫃D菜同我買嘅都唔係同一樣嘢我見到想食我咪買囖,點解咁都要過問,其實佢係覺得要食咗雪櫃D先,未食曬就又買係浪費,但我都忍住冇頂佢,都只係答句想買咪買囖

我覺得佢D所作所為冇一樣係我睇得順眼,甚至唔想同佢講嘢大家價值觀唔同講咗等於白講,就好似佢強積金嘅嘢唔明問我,佢永遠不會叫我名佢都係喂一聲幫我睇睇乜乜乜,我真心唔想彩佢囖,唔係叫我係咁,佢係咁嘅習慣喂喂聲,但我真係唔係好鐘意

侯爵府

回覆樓主:

老公咩反應?
你兩公婆有冇打算抽居屋/買樓?
有冇計劃儲錢 和 計算兩人收入?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實佢一定不會改變架喎,既然真係咁唔滿意99,可否搬走呀,間屋係99,佢中意點都得,唯有2公婆搬開,自己少D見99囉,如果冇能力搬走,唯有硬食,日日出街食完先回家唔理廚房D野囉,冇辦法架喇。

大宅

回覆樓主:

結婚前冇上過老公屋企?就算婚前冇食過奶奶煮既飯餸,唔知佢衞生程度如何,但如果婚前有上過去坐,點都會見到佢堆垃圾!

99唔會改佢既生活習慣,你頂唔順就快啲搬。

大宅

回覆樓主:

講真,只能搬走才解決到問題。

男爵府

回覆樓主

搬係唯一解決辨法,99 唔會改黎就樓主的,因為幾十年都係咁生活

大宅

回覆樓主:

樓主,你不寂寞,我99同你99 不相伯仲。
我同佢住過幾年,佢d野我唔會掂,我自己買碗碟。d 餸變晒佢照食,食材壞左照煮,我自己煮自己的。佢都有話雪櫃咪有乜乜乜,我就照:哦!一聲,然後都係唔會食佢果d,照做自己。佢唔好攪我,我都唔會攪佢。
總之,佢痴,我痴過佢,佢顛,我顛過佢。果幾年都還可以。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

原來咁都仲可以生還,尺度又可以進一步放開了
鄧樓主慘,搵方法搬囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

Huuu 發表於 18-4-12 19:46
老公咩反應?
你兩公婆有冇打算抽居屋/買樓?
有冇計劃儲錢 和 計算兩人收入?

老公唔理呢D事,初初同佢講都會同佢媽講下嘅,後尾佢話佢媽幾十年都係咁話咗又係一樣冇辦法的,我老公都話冇辦法,叫我忍,唔想有坳撬窩,我講得多佢仲覺得我煩

侯爵府

回覆樓主

你都知搬走先係好辦法!

複式洋房

Pianistbaby 發表於 18-4-12 21:31
樓主,你不寂寞,我99同你99 不相伯仲。
我同佢住過幾年,佢d野我唔會掂,我自己買碗碟。d 餸變晒佢照食,食 ...

神一般嘅境界,估唔到你99臭嘅都可以食,我絕對接受唔到,我先結婚半年咋,都唔知可以點捱落去,很佩服你過往裡面的境況,點都好,鄧你開心依家唔使同佢住一起
我都分開過碗碟,奈何佢又撈埋一起,我重新買個煲湯嘅瓦煲,佢又拎來用,但我無理由同佢講佢唔可以用,唉…~

複式洋房

Baby豬1209 發表於 18-4-12 21:23
搬係唯一解決辨法,99 唔會改黎就樓主的,因為幾十年都係咁生活

我曾經同老公商量過呢個問題,老公話租貴乜乜乜,都係不了了之…我冇喃過佢就我,依家我唔彩佢佢也唔會彩我,佢買嘅菜我啱食我就煮唔啱食就自己買,個盆嘅問題,佢同我老公講話我:咁鬼巴閉

複式洋房

jackiemei 發表於 18-4-12 21:51
你都知搬走先係好辦法!

我都想啊,依家未有小朋友我唔敢搬,擔心日後有咗嘅時候負擔唔來,而且我媽知我要搬嘅話一定會要求我同佢住負擔埋佢的屋租,因為我係獨女,我老公唔多想同我媽住同佢個屋租,所以進退兩難

大宅

allyhui 發表於 18-4-12 21:53
神一般嘅境界,估唔到你99臭嘅都可以食,我絕對接受唔到,我先結婚半年咋,都唔知可以點捱落去,很佩服你 ...
我會!叫佢用返自己個d煲同碗,我仲會好直接講佢個d成日油立立我唔會用,淨係用自己個d。如果佢已經用左,我會送左比佢自己再買過一set,可能佢見到你d正野好想用呢~就當豪一次比佢囉,再買就講明唔好用你個set。

複式洋房

o_____o 發表於 18-4-12 20:43
其實佢一定不會改變架喎,既然真係咁唔滿意99,可否搬走呀,間屋係99,佢中意點都得,唯有2公婆搬開,自己 ...

冇錯,我99嘅態度就係層樓佢嘅佢要點放都得咁,我都知呢個道理所以呢樣嘢我從來冇出過聲,只是自己默默覺得唔開心咁,因為一返屋企覺得好亂好壓逼
拍拖時候有係佢屋企食過飯,初初上來冇咁多雜物,有都收埋咗未見到,煮餸嘅話簡單嘅蒸魚佢就整得還ok,吃得下,但佢經常食飯時間煮係屋企嘅,所以拍拖都係我同老公玩煮飯仔同去街食,就算佢煮都係快速果隻煮唔會有咩心機菜冇廚藝可言

男爵府

allyhui 發表於 18-4-12 22:01
我都想啊,依家未有小朋友我唔敢搬,擔心日後有咗嘅時候負擔唔來,而且我媽知我要搬嘅話一定會要求我同佢 ...
咁你直接找間屋租不要告訴你媽便可。

複式洋房

sytse 發表於 18-4-12 22:08
我會!叫佢用返自己個d煲同碗,我仲會好直接講佢個d成日油立立我唔會用,淨係用自己個d。如果佢已經用左, ...

我其實好想好似你咁灑脫
有一次我放一袋蘋果落雪櫃,唔夠位放因為疊住,咁我解開個袋鬆D平放至擺到而且唔會壓住蘋果,點知訓醒打開雪櫃包蘋果又綁返實仲要疊住實一實,拎出來睇隻隻蘋果都淤曬,又係佢嘅所為,好鬼鐘意竇我D嘢
咁佢返來我都好客氣咁同佢講嘢關心下佢返工之類嘅寒暄,再同佢講蘋果嘅事,點知佢語氣立刻變曬仲要標高音好似好勞氣咁話:我點知姐我點知姐,竇下你D嘢都唔得啊?我以後都唔掂囖…掂下就又話我搞你D嘢乜乜乜
聽到呢度我已經O曬嘴,都唔知佢咩構造
總之好少嘢我好聲好氣同佢講佢就起鋼咁好乞人憎,我都唔想同佢講嘢了,如果仲咁直接話佢嘅話,一定炒大鑊,因為我脾氣其實都好差,只不過覺得自己新婚加上唔想老公難做,我一直冇惡佢啊媽,都係勸咁嘅口吻同佢講嘢

男爵府

我係你我會離婚
呢個男人聽老母講都唔幫你解決問題
重唔搵過個仲等乜嘢

複式洋房

xavierma215 發表於 18-4-12 23:46
我係你我會離婚
呢個男人聽老母講都唔幫你解決問題
重唔搵過個仲等乜嘢 ...

咁佢又唔係幫佢媽嘅,佢只不過唔想嘥口水同佢媽再講一樣嘅嘢,以前我都會咁覺得佢幫,後來相處過佢媽份人面皮真係好厚,佢自己嘅仔話完鬧完又係故態復萌,我老公對住佢嘅所作所為也好無奈咁講:唔通我殺咗佢咩,佢就係咁嘅樣,簡直冇得救!
所以我都理解我老公點解咁答我唔使理佢,即等於同隻牛講人話一樣,講唔入,嘥氣

複式洋房

回覆樓主

我99間房,佢日日就同床果堆嘢一齊訓覺sorry,影人哋間房係好冇品
但我睇見佢都起雞皮,就好似極度驚小強同老鼠嘅人一樣,一見到就怕怕同覺得佢哋生活環境邋遢而不想靠近

首頁
12345...6

尾頁

跳至