親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

如果2大2小去星加坡玩6日5夜, 這個行程如何, 請各位給點意見

Day 1
下午3點左右到星加坡, 酒店check in, 游水, 魚尾獅, 濱海灣 Garden by the Bay, 晚餐

Day 2
Legoland
住Legoland酒店

Day 3
上午Legoland
大約下午3pm左右離開返回星加坡酒店, Kidstop/鴨子船
住星加坡酒店

Day 4
動物園早餐, Safari Zoo, 牛車水

Day 5
聖淘沙, 環球影城, SEA海洋館, Adventure Water Park

Day 6
聖淘沙酒店早餐游水, 下午2時起飛

其實係咪應該day 4-6聖淘沙玩, 如果係咁星加坡動物園應該安排幾時去好呢?

先謝謝各位意見

子爵府

JojoBibe 發表於 18-4-13 15:10
如果2大2小去星加坡玩6日5夜, 這個行程如何, 請各位給點意見

Day 1
覺得你未將交通同遊玩時間好好計算
Day 1 check in 游完水係幾點?仲要去完兩個地方先食晚餐?

Day 3 1500離開Legoland到新加坡酒店預計幾點?再幾點可以去到鴨子船?鴨子船收幾點你知唔知?

別墅

回覆 LCHF 的帖子

thanks for your comments

因為係暑假先去, 仲有幾個月時間plan, 呢個都係非常早期既構思.

Day 1 去到酒店check-in完我預計4點, 俾小朋友游一小時, 換衫出去食飯, 我諗住garden by the bay 和魚尾獅都係濱海灣, 呢兩個景點應該都係影下相無咩玩, 係個到行下附近食埋晚餐

day 3 鴨子船收6點, 如果由legoland 走應該4.30-5.00到出到新加坡

不過而家最大問題我反而係點安排星加坡, legoland, sentosa呢幾個地方既分配, 點玩法係最順路同埋我有點擔心sentosa出機塲會唔會塞車

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Day 1

唔知你果兩個小朋友幾大.

我覺得行程太密.

day 4 會唔會太攰? 牛車水係zoo 且safari 之間去? zoo同safari 係一齊, 搭的士出巿區起碼要半個鐘.

day 5 玩唔到咁野.

大宅

Day 1

Day 5太趕,如果小朋友夠大,玩得多遊戲,都會玩半日至大半日,水族館睇得快都要個半鐘,水上樂園都多野玩,每個玩下都半日至大半日,仲要預時間食飯。
另外,legoland返新加坡唔塞車都要2小時,因為過下關塞少少車

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Day 1

day 3如果係星期六日回新就要小心塞車! 如果係平日問題不大, 個半鐘已ok
整體行程太密! 唔知你小朋友幾大
放下自在

別墅

cattz288 發表於 18-4-13 18:17
day 3如果係星期六日回新就要小心塞車! 如果係平日問題不大, 個半鐘已ok
整體行程太密! 唔知你小朋友幾大
...

Day 3 係平日呀

多謝咁多位的意見,我會再執下個行程 thanks

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

我會建議Day3中午由新山返黎去Day Zoo, Day4&5留聖淘沙玩,一日USS,一日海洋館加Water Adventure Park;Day6早上去買手信再出機場。

別墅

alicewtw 發表於 18-4-13 18:25
我會建議Day3中午由新山返黎去Day Zoo, Day4&5留聖淘沙玩,一日USS,一日海洋館加Water Adventure Park;Da ...

Thanks Alice

別墅

回覆樓主

其實Legoland值唔值得住一晚玩?如果legoland即日來回會唔會好趕?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

JojoBibe 發表於 18-4-13 18:31
其實Legoland值唔值得住一晚玩?如果legoland即日來回會唔會好趕?

值得,Legoland個Waterpark都好好玩,所以分兩日玩晒兩個園最抵!即日來回起碼無左3、4個鐘,又疲累!

wcpcelia    發表於 18-4-14 16:24

子爵府

JojoBibe 發表於 18-4-13 16:18
回覆 LCHF 的帖子

魚尾獅公園同Gardens by the Bay直線係隔咗個海,Gardens by the Bay夜晚有燈光show

5點俾你出到星加坡,係咪帶埋行李去鴨子船?如果要check in放行李等又唔見幾個字,6點尾班但你要預早到。結論係最好早過1500離開Legoland

Day 5一日未必玩唔晒咁多活動,如果人多排隊都係時間

想星加坡多啲時間,Legoland也可即日來回

複式洋房

回覆 LCHF 的帖子

我啱啱3/4~8/4去完就是六日五夜星加坡, 我整緊條youtube片(search gc family) 我兩大三小,你密切留意! 我畀你參考下我嘅行程: day 1 : 我中午12點20分到星加坡要三點半先到酒店, 我的酒店約由機場去10個站, 地鐵是非常似香港MTR好快, 同方便。 建議我三個小朋友 回到酒店頭半個鐘就出發都只能去牛車水一個站, 到天宇旅行社購票 和晚餐,就要早點回去休息。 Day2 : (一天兩樂園)包車九點出發, legoland先玩water park睇天氣,下午2 /3點到 theme park 玩 ,附近食埋飯,7:30跟車返新加坡。【 建議爬下文都 都 說不要住legoland酒店因為酒店價錢貴你將啲錢用嚟玩仲好因為消費物價好貴, 例:食麥當勞一個餐三個餐180蚊港幣, 如旅遊客區汽水要24蚊一罐

複式洋房

回覆 LCHF 的帖子

補充一下:我們是非常輕鬆地一天完成兩個樂園, 如果玩水上樂園係先放低物件在水上樂園locker,玩左成3個鍾, 因為當地人話經常下午有雷暴, 要睇天氣呀!我三個小朋友, 是慢慢吃完午餐再去第二個park度玩, 你可以先問下包車司機 當日是否繁忙.. 如果包車我是S150蚊(來回), 都仲抵過你租legoland 一天。 司機講過,必定唔好選五,六,日去legoland Day 3 十點酒店早餐後,出發到環球影城玩一天, 晚上在門口馬來西亞食街食晚飯 八點半回程 Day 4 趁冇落雨去咗魚尾獅公園 拍照。 Ruffle place 出發日間動物園 2點到,午餐,3點到zoo ,睇完 6點離開。食好味晚餐!(整緊YouT 片介紹) Day5返聖淘沙睇海洋館周圍逛逛都海灘站 玩沙灘休閒過半日, 溫馨提示海灘站裏面有個已經荒廢嘅水上樂園是完全沒有水的不要太期待去玩,行埋條橋, 我哋去嗰度有啲失望, 但休閒咁玩咗三個鐘,6歲 建議 可以去玩LUGE, (我無玩到,一心諗住去沙灘);我覺得海洋館是一般,如果你有去過香港海洋公園是好過嗰度的海洋館,好細! Day 6。 2點機的話, 就要食完早餐十點就要攞行李去一個景點我去咗濱海花園影完相,就出去機場啦,T4 要轉一程車需要預時間

複式洋房

Finana 發表於 18-4-14 01:09
補充一下:我們是非常輕鬆地一天完成兩個樂園, 如果玩水上樂園係先放低物件在水上樂園locker,玩左成3個鍾 ...

講埋點解我聖淘沙同環球影城是分開兩日, 原因好簡單都因為係天氣問題, 我睇天氣有陣雨或雷暴點知去左六日都陽光普照一啲行雷閃電都沒有, 因為環球影城同legoland嘅票較貴,我每天check 天氣寫陽光普照就必定揀過兩日去啦 同埋記得要睇小朋友體力而定囉! 仲有可以話你聽,行雷聲可以喺晴天底下行雷是沒有雨水, 因為樂園會因為雷暴/下雨即時暫停

複式洋房

chan_siubo 發表於 18-4-13 18:06
Day 5太趕,如果小朋友夠大,玩得多遊戲,都會玩半日至大半日,水族館睇得快都要個半鐘,水上樂園都多野玩 ...

legoland包車返新加坡如果晚上七點半走非常暢順一個鐘頭零十五分鐘到我的酒店

複式洋房

Finana 發表於 18-4-14 01:14
講埋點解我聖淘沙同環球影城是分開兩日, 原因好簡單都因為係天氣問題, 我睇天氣有陣雨或雷暴點知去左六 ...

畀你參考下最新嘅地鐵圖

wcpcelia    發表於 18-4-15 10:34

別墅

Finana 發表於 18-4-14 01:32
畀你參考下最新嘅地鐵圖

Thanks Finana多謝你提供咁多有用資訊

別墅

補充一下:我們是非常輕鬆地一天完成兩個樂園, 如果玩水上樂 ...

請問這個荒廢的樂園叫什麼名字

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

補充一下:我們是非常輕鬆地一天完成兩個樂園, 如果玩水上樂 ...

噢,本來打算去海灘站個水上樂園,只係可以當普通公園咁玩?!

首頁
12345...6

尾頁

跳至