夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然已經係7年前既事,我只係兩年前先知曾經被背叛。成日都提自己要忘記,但所有點滴仍然不能忘記。

呢兩年重重覆覆咁回憶起。因為佢既背叛係由我未有BB已經開始,直至我大肚時發現,但試過直接打比個女人問佢地咩關係,對方話只係朋友,而老公亦承諾不再聯絡,我好蠢地相信。

原來佢地根本無斷過,直到我個仔歲幾時再知道佢地有聯絡,但呢次之後佢地真係斷左。而我地之後仲生左第二個。

其實我漸漸都接受曾被背叛既事實(因為10個男人可能真係9個滾),只係成日都解唔開點解我大肚時揭發,佢地都仲唔斷既呢個結。我覺得,你明知我要生BB 都唔斷,即係我同呀仔都唔重要。

唔好同我講一時貪玩,貪玩就唔會由我未大肚到個仔歲幾都唔斷,一段兩年幾既感情叫做玩,真係當我傻。

最賤係個女人都知道我大肚都仍然同個賤男一齊,真係唔知d人咩心態?

今年C6生意失敗,欠下巨債,我好衰咁諗呢個係佢既報應,但好矛盾地我而家要同佢一齊捱,因為兩仔女仲細,唔想頭家散。但我又好唔甘心,亦好傷心,所以成日都想報復,又或者捱到仔女大左先同佢離婚。好矛盾,唔知點做可以令自己好過d?

呻完,舒服d. 睇吓有無同路人可以分享下,多謝!

P.s. 其實我曾經係一個輔助者(呀仔半歲大時做左ftm),但好可惜能醫不自醫

大宅

其實我有好多問題想問下
你仲愛唔愛呢個男人?
同埋你老公宜家欠下巨債,你又係ftm,咁你地一家四口點生活?
我睇你呢條刺永遠拔唔掉,你個結亦無需解開,原因就係個男人賤格囉!仲要解啲乜?
你明知佢咁賤而自己又記住係心,做乜仲生第二個?
同埋你尾段都好矛盾下,咁辛苦為咩?唔好成日話仔囡細,唔想個家散,你老公偷食都唔會諗啦!同埋你又唔開心,佢經濟上又幫你唔到,咁仲等咩?
講得衰啲,你話成日都想報復,宜家就係最佳時候啦!

點令自己好過啲?
其實你自己最尾都講晒,得一個字!走!
你繼續落去,你只會更唔咁心,更傷心,更想報復,因為你懷恨係心入面,同埋我怕你捱出病

大宅

另外,無論點都好,你自己都唔好諗咁多啦!
放過自己,呢個係心病,你要加油呀,仲有2個小朋友要你關心照顧

子爵府

回覆樓主

生得第二個原來仲咁多仇恨 小朋友真慘!

翡翠宮

回覆樓主:

不如諗下點解決巨債好過啦

珍珠宮

開心吸收勳章

Forgivenow 發表於 18-4-15 00:34
雖然已經係7年前既事,我只係兩年前先知曾經被背叛。成日都提自己要忘記,但所有點滴仍然不能忘記。

呢兩 ...
其實妳想知點解C6知妳有BB都唔同第三者斷?妳只要將心比己去睇呢件事就可以。

一般來講,妳要將夫妻感情同婚外情視為兩段感情去看待,婚外情來講只係另一段關係,然而一般人拍拖分手總會有時拖拖拉拉好耐先分得到手。所以完全係兩份感情的話,當時佢哋正在熱戀又點會有理由分開?除非佢哋根本覺得呢份感情已無可取之處啦!

當然婚外情係錯啦,但係當局者迷,佢哋明知係錯都會沉迷當中。

所以,既然已成過去的話,妳點諗點恨都好,都追唔返失去咗嘅日子,咁妳又何必俾一啲過去又追唔返嘅事去浪費未來嘅開心日子?
百花叢裡過,片葉不沾身。

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-4-15 03:07
其實我有好多問題想問下
你仲愛唔愛呢個男人?
同埋你老公宜家欠下巨債,你又係ftm,咁你地一家四口點生活 ...

我想講,我真係好白癡,我一直以為佢地有野只係好曖昧既關係(由一開始至兩年前),再加上我完全相信c6既解釋。另外,我亦都好天真,信個女人講話只係朋友關係,我以為就算佢地有野,個女人之後都知佢有老婆應該唔會再繼續啦。
所以我由開始至兩年前都只係以為佢地只係曖昧,根本完全唔知被徹底背叛。(再者,當年全副精力只照顧個仔,根本無再諗呢件事)生第二個係意外,而且嗰時根本好天真,唔知身邊人已徹底背叛我。
點解我會兩年前先知,就係因為c6要交還舊office比人,執野期間,被我發現一張memo紙「xx老公,多謝你送比我既花」同埋一張買鑽戒既收據。嗰下先醒,叫得老公,又花又鑽戒,唔係氹女上床駛乜咁大手筆,鑽戒都成4萬。一個女人叫得老公,即係上過床先會咁叫啦。
就係由嗰時我先知道當年既「背叛」,亦係由兩年前開始不斷回憶當年既點點滴滴先愈諗愈透徹,愈諗愈「憎」佢。但又可以點,正如佢自己話,我而家咪喺你身邊囉,仲有咩好諗。
我自己又諗,咁又係,件事又唔係而家發生,只係「歷史」,無理由而家先走去離婚。
你問我愛唔愛?應該都唔愛,而家只係生活上既partner。只想表面維持完整既家庭等仔女大個。
而家點生活?咪靠積蓄,同埋仲有另外一d小生意維持。(可以話係互相依靠緊咁去維持而家呢個家,老實講,我而家對未來生活都好傍惶,而家只係頂硬上)

男爵府

Forgivenow 發表於 18-4-15 09:53
我想講,我真係好白癡,我一直以為佢地有野只係好曖昧既關係(由一開始至兩年前),再加上我完全相信c6既 ...

「叫得老公就一定上過床」
呢句唔係100%架!但我唔係指你老公,係唔係就得佢同個二奶先知。

瑪瑙宮

我想講,我真係好白癡,我一直以為佢地有野只係好曖昧既關係(由一開始至兩年前),再加上我完全相信c6既 ...

過去左就唔好成日諗喇.

大宅

你唔好再諗自己以前白癡嗰啲喇,諗黎已經冇用了,棧自己愈黎愈唔開心,當時你老公迷左落去,你也是,感情既野冇話白唔白癡。
即係你老公都知道你已知道?事後佢有冇彌補呢?同埋你同你C6平時生活係點架?相處得好嗎?
你宜家有啲由愛你變成恨你既感覺了。你當初既然選擇“接受”,咁自己一定要唔好再諗咁多呢件事,我明白你嗰時既痛,而且你c6仲要送花又送戒指,一定好傷心。你會覺得C6好賤,而自己又好無腦,唔甘心。
不過人總要向前望架,你宜家有更重要既事等住你地處理,就係巨債問題,你可唔可以出返黎做野呀?有工作自然個人都唔得閒諗咁多架,同埋自己都有啲錢用嘛。你地有冇傾過點還呢?

呢條刺始終一定係靠你自己解決,你兩年多都係維持咁,個心唔攰咩?如果你再被呢件事困擾,有啲咩得著呢?對你同仔女都冇好處架。你要改變下自己既心態呀!或者你老公有冇好處?你嘗試諗多啲你老公既好處啦!

別墅

mini1204 發表於 18-4-15 08:40
不如諗下點解決巨債好過啦

就係捱緊要還債。無亂諗野時都好積極架,但心情低落時就好唔甘心,問自己點解仲要同佢捱?

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-4-15 03:11
另外,無論點都好,你自己都唔好諗咁多啦!
放過自己,呢個係心病,你要加油呀,仲有2個小朋友要你關心照顧 ...

係呀!我成日提自己「為母則強」,唔好比上一代既事影響到佢地。對寶貝仔女係我而家既精神動力。

別墅

wing1388 發表於 18-4-15 09:19
其實妳想知點解C6知妳有BB都唔同第三者斷?妳只要將心比己去睇呢件事就可以。

一般來講,妳要將夫妻感情同 ...

所以,既然已成過去的話,妳點諗點恨都好,都追唔返失去咗嘅日子,咁妳又何必俾一啲過去又追唔返嘅事去浪費未來嘅開心日子?

你講得好啱,我都有咁諗,但知易難行,唉⋯⋯
所以先上黎呻下

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 Forgivenow 的帖子

視乎你C6對你丶對仔女好唔好吧。如果佢冇盡父親丶丈夫的責任,
自己又已經唔愛佢,
我會帶埋仔女離開佢。

如果佢對你地好,
就試下原諒佢,
佢出軌係過左去,
但你有冇打佢一鑊?佢有冇認真道歉?
你有冇用C6電話打去插爆小三?
你宣洩不了,所以仍懷有恨意,
你想報復就做,
之後就放下吧。
佢欠債,會唔會考慮破產?

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-4-15 10:31
你唔好再諗自己以前白癡嗰啲喇,諗黎已經冇用了,棧自己愈黎愈唔開心,當時你老公迷左落去,你也是,感情 ...

多謝你咁詳細既回覆。
就係呢兩年愈諗愈多,愈諗愈唔開心咁。
由兩年前我知道,佢都對我好番好多(可能係覺得自己理虧掛),但人係有情緒,佢心情唔好時都會做番佢自己唔讓我。
可能我真係要從好方面諗多d既
兩年前好搞笑架,係我同佢一齊執舊野時發現一箱野,仲要佢自己親手打開張memo比我睇到架。
呢d真係叫天網恢恢,個天要比真相我知,要話比我知c6有幾衰,但就好殘忍囉,唉⋯⋯

伯爵府

回覆樓主:

咁會唔會諗離婚?

子爵府

睇字都感覺到你無助感,首先要清晰、清醒自己而家想點,呢點好緊要,人冇方向條路好難行,加油

子爵府

呢兩 ...
給最親的人背叛, 是傷害最深的, 可以理解, 原諒過後真的心裡沒有刺? 應該是很困難的.

明白樓主妳可能更加有種, 玩完要妳收拾殘局的心態....

首先希望樓主不會有報復的想法吧! 報復會先令自己心裡不平衡, 有傷害人, 壞的思想, 相信亦違背妳個人的道德, 對自己亦不會真的開心. 緣來緣去, 合側來不合側去吧....

我覺得每次遇到夫婦感情的問題時, 應該分析對方在你的心中的重要性和妳有多愛他.

例如, 妳已不愛他, 但家庭又不能失去他, 大家唯有集中在怎樣渡過這難關先, 渡過後才決定下一步, 在這情間, 嘗試重新開始, 只有這樣, 凝聚妳們的力量, 渡過難關.

當妳們生活已安穩, 而妳的狀態和吸引力回升, 可以再回顧妳老公的表現是否可以繼續負托, 可能在這個時候, 妳們已有其他的經歷把之前的背叛蓋過, 你們的愛因而重新都不定呢! 這個時候妳可能有更好的選擇, 當然話事權已在妳手, 不要說什麼報服不報服.

如果現在沒有愛, 又沒有家庭上的重要性, 分析後覺得分手比較好, 就要諗怎樣分開令家人的影響最少...
如果仍然愛他, 大家傾清楚內心感受,需要對方怎樣做, 大家找出面對的問題, 定立方向, 重新定立你們的家庭位置, 責任, 希望目標一致, 盡快走出困境.

十個男人九個滾, 這句是否女人說出來給接受男人出軌的藉口呢? 我地男人聽了唔知開心還是不開心....

過去的事, 這個時候不要再想了, 無記性的人總是生活得比人快樂! 妳們只有向前看!

別墅

PTMCYS 發表於 18-4-15 12:09
給最親的人背叛, 是傷害最深的, 可以理解, 原諒過後真的心裡沒有刺? 應該是很困難的.

明白樓主妳可能更加 ...

多謝你,你講既好岩,估唔到你係男士
真既,而家真係只有向前解決左當前既困難先,因為子女係首要,要為佢地將來打算。
希望渡過難關後可以「cover」到背叛既傷痛

複式洋房

呢兩 ...

唔會同佢捱 因為佢唔配
辛苦啲揍大自己小朋友仲好

首頁

尾頁

跳至