懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我排左廣華丫,而且頭一胎比較無知,所以請有經驗媽媽分享下,謝謝

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你想知產檢定產房事?

別墅

JlIl 發表於 18-4-17 01:11
你想知產檢定產房事?

兩樣都想知道

別墅

回覆 嘉蚊 的帖子

我都一樣, 預產期係10月, 不過知道廣華係冇得選擇無痛分娩, 同埋好似冇笑氣聞!黎緊5月尾會做結構, 因為我36yrs, 係高齡, 所以有得做!

大宅

回覆樓主

產檢唔洗旨意佢地會開supplement, 例如唔會開materna。初期便秘連橙粉都唔開,叫我食生果(我食好多都無得去);我塊面青晒唔開鐵丸,到驗血結果出左真係缺鐵先開。話腰痛(我確係好痛),唔轉介物理治療。睇返其他post,其他醫院同健康院產檢都唔會咁囉。

產檢如果無咩野主動問醫生,就聽完心跳度完肚就會叫人走。

支持母乳,由登記到而家就38周,都有2次姑娘一對一及小組各一次講母乳既野。

姑娘同嬸嬸態度都好好既其實。

別墅

lam225 發表於 18-4-17 11:08
回覆 嘉蚊 的帖子

我都一樣, 預產期係10月, 不過知道廣華係冇得選擇無痛分娩, 同埋好似冇笑氣聞!黎緊5月尾 ...

咁大獲

別墅

ambermatt 發表於 18-4-17 11:25
產檢唔洗旨意佢地會開supplement, 例如唔會開materna。初期便秘連橙粉都唔開,叫我食生果(我食好多都無得 ...

母乳我都打算喂

複式洋房

冇materna俾 ?等我仲諗住後日第一次產檢有得攞添。
另外,想問下是否真的沒有笑氣呢?

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

rayela 發表於 18-4-17 19:43
另外,想問下是否真的沒有笑氣呢? ...
無架 最多抽血見你唔多好先開鐵丸
真係無笑氣架 我生2個都係咁生
不過都仲有咁多人揀 我諗唔關地址事嘅
個人覺得廣華d姑娘同姐姐真係好好人 雖然未試過其他醫院

侯爵府

rayela 發表於 18-4-17 19:43
另外,想問下是否真的沒有笑氣呢? ...

我自己就開刀既
雖然佢冇笑氣
但我見隔離床要求無痛都得喎
但佢要求時姑娘醫生都會叫佢諗清楚既

仲有我自己覺得廣華如果你唔餵人奶好似罪人咁
餵但想補奶粉就係十大罪人
本身覺得餵人奶好
但係醫院時真係比佢地攪到好大壓力
想唔餵咁制

大宅

回覆樓主

無笑氣 但產後房d嬸嬸同姑娘都好好人 好nice

別墅

回覆樓主:

佢地係唔會主動幫你止痛, 可能怕影響產婦用力或有後遺症掛, 我生果時無用任何止痛, 反而聯針就有聞一陣笑氣, 但我都覺得好痛, 所以生仔預左會痛, 否則點會甘多人開刀!

大宅

回覆樓主:

廣華真係好主張最天然的方法,我三年前生大仔有得揀Qe同廣華,最後揀左廣華,生嗰陣係無笑氣無無痛,亦無人問過我要唔要,產後房姑娘姐姐好好,好nice,嗰陣本身兩日出院,但結果仔仔體温低要留院,我問姑娘我可唔可以唔出院住,因為我要餵人奶,結果我住左五日先出院,啲姑娘認得我,知我仔落左兒科,我瞓覺嗰陣姑娘一到餵奶時間主動黎叫醒我話夠鐘喇可以去餵奶,其實我仔由一出世係埋唔到身,我我嘅問題,母乳組姑娘日日黎幫我,幫足五日,最後都係唔得,我喺醫院泵奶,兩三個鐘泵一次,啲姐姐好幫手,佢地已認得我要用27mm喇叭,因為醫院主要係24mm,27mm得好小量,但佢地每次都盡力幫我出去揾,因有機會借左去另一邊產後房,真心好多謝佢地,剛生完乜都唔識,個仔落左兒科,自己又埋唔到身,心情好復雜又差,但佢地態度好好又肯幫我教我,所以我今胎都係揀後廣華!雖然…佢地嘅產檢真係好廢………………

首頁

尾頁

跳至