跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇JM 在替剛滿16 歲RENEWAL PASSPORT, 原因是我兒了現在在美國讀書, 現在剛剛16 歲, 已買了6月機票返HK, 但兒子PASSPORT 在8月到期, 恐怕唔比上飛機, 但我可否幫他在HK 美國領事管攪? 但他人不在HK, 現在非常苦惱, 請教JM 有冇知道可以點做?

非常感謝!!!

複式洋房

回覆 smallmui 的帖子

6月返hk, 8月先到期,一定返到gar wor

大宅

eunice2008 發表於 18-4-17 19:11

6月返hk, 8月先到期,一定返到gar wor
原來係5月到期啊。

大宅

You might need to check with Immigration dept. From the educational forum, it seems that he can back HK with ID card with permanent residency!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3616911

子爵府

你passport 到期, 航空公司應該吾比上機的.
入香港海關, ID CARD 已足夠
可以在美國的中國領事館申請, 不過, 比較複雜些

大宅

mmju 發表於 18-4-18 08:44

You might need to check with Immigration dept. From the educational forum, it ...
唔該曬,等我上網check下

大宅

kkyyn 發表於 18-4-18 13:12
你passport 到期, 航空公司應該吾比上機的.
入香港海關, ID CARD 已足夠
可以在美國的中國領事館申請, 不過 ...
我問過航空公司,佢話唔會俾上飛機。

大宅

smallmui 發表於 18-4-18 22:13
我問過航空公司,佢話唔會俾上飛機。

要去附近中國領事館renew特區護照
你打去香港入境處有人會俾到資料你

大宅

kayeeian 發表於 18-4-18 23:31
要去附近中國領事館renew特區護照
你打去香港入境處有人會俾到資料你
我国国是美国護照,我本人不在美国,我以為他滿16歲就可以自行換passport,但原來父母其中一方都要出現。😥

首頁

尾頁

跳至