深夜正能量

cinda72.
|
見到好多有不如意既jm呻,送一首我好喜歡既老歌勵志下,40年前既歌,後生既jm細味下歌詞,可以增加正能量

https://youtu.be/YLdlYSDeVhg
cinda72.
|
前程錦繡
作詞:盧國沾
作曲:小椋佳
編曲:Peter Kam

斜陽裡 氣魄更壯 斜陽落下 心中不必驚慌
知道聽朝天邊一光新的希望
互助互勵又互勉 那怕去到遠遠那方
前程盡願望 自命百煉鋼
淚下抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方
斜陽裡氣魄更壯 斜陽落下 心中不必驚慌
知道聽朝天邊一光新的希望
互助互勵又互勉 那怕去到遠遠那方
前程盡願望 自命百煉鋼
淚下抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方
小小苦楚等於激勵 等於苦海翻細浪
藉著毅力 恃我志氣 總要步步前望
MSChow
|

ApplePie_ellen
|
多謝,我又失眠了。
cinda72.
|
ApplePie_ellen 發表於 18-4-18 01:56
多謝,我又失眠了。

好多時,遇到挫折,我就會哼番句 : 小小苦楚等於激勵
ApplePie_ellen
|
cinda72. 發表於 18-4-18 02:10

唔係小小咁點算
cinda72.
|
ApplePie_ellen 發表於 18-4-18 02:15
唔係小小咁點算

廿年後你回頭一望,就會覺得而家既只係沙石,為成就將來既你既一種磨練
霜霜
|
cinda72. 發表於 18-4-18 01:13
前程錦繡

有一首歌,我都好鐘意,同你分享呀!
https://youtu.be/gvULYCP0aTY

為什麼?(盧業瑂)
作詞:鄭國江
作曲:五輪真弓

為甚麼生世間上 此間許多哀與傷
為甚麼爭鬥不絕 歡欣不永享
問為何人存隔膜 顏面無真相
問那天可找得到 理想中的烏托邦

為甚麼雙鬢班白 光采消失面容上
為甚麼齒髮俱落 一張怪模樣
問為何年年春歸 無術攔春去
問那天可再一見 我當初的舊模樣

為甚麼竟會生病 輾輾反側在床上
病榻中許我一問 怎可永無恙
問為何常存空想 愁病誰可免
是眾生必須經過 四苦根本是平常

為甚麼淒冷孤寂 輕飄飄像無力
為甚麼不是光亮 飄渺沒形象
在目前如何風光 仍是泥中葬
沒法牽走一根線 那許依戀臭皮囊
cinda72.
|
霜霜 發表於 18-4-18 02:58
有一首歌,我都好鐘意,同你分享呀!
https://youtu.be/gvULYCP0aTY

我比較喜歡勵志d
由奇係down果時,勵志歌會令自己鼓起勇氣去面對任何事情
霜霜
|
cinda72. 發表於 18-4-18 03:21
我比較喜歡勵志d
由奇係down果時,勵志歌會令自己鼓起勇氣去面對任何事情
...

可能有人會話我消極,做事唔夠積極上進,但我樂於隨遇而安,生活安穩就夠。
cinda72.
|
霜霜 發表於 18-4-18 03:26
可能有人會話我消極,做事唔夠積極上進,但我樂於隨遇而安,生活安穩就夠。
...

唔係消極既,只係人生不如意事十常89,點可以舒緩壓力,加大動力同勇氣去面對問題,人人唔同啫
霜霜
|
cinda72. 發表於 18-4-18 03:32
唔係消極既,只係人生不如意事十常89,點可以舒緩壓力,加大動力同勇氣去面對問題,人人唔同啫
...

你系積極進取型,
我系安穩懶惰型。
|
cinda72. 發表於 18-4-18 02:19
廿年後你回頭一望,就會覺得而家既只係沙石,為成就將來既你既一種磨練
...

Beauty_BaBy
|

MariaTsui
|
ApplePie_ellen 發表於 18-4-18 02:15
唔係小小咁點算

如果不是小事,就聽“紅日”。每次不開心,就聽紅日。
cattz288
|

係!以前d詞真係好正
兩個夠晒數
|

仙姐好句!
萍pig
|
cinda72. 發表於 18-4-18 01:12
見到好多有不如意既jm呻,送一首我好喜歡既老歌勵志下,40年前既歌,後生既jm細味下歌詞,可以增加正能量 : ...

仙姐,妳有本事 自已賺到,緊係唔担心啦。

但好多BK C9 靠人養, 無專長,低薪一族,又唔想上進……佢地憂心,可理解。
good_pig
|
cinda72. 發表於 18-4-18 01:13
前程錦繡

真係好老歌
good_pig
|
MariaTsui 發表於 18-4-18 07:42
如果不是小事,就聽“紅日”。每次不開心,就聽紅日。

紅日,一定要...呀呀呀...咁唱