自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

baby'sbreath 發表於 18-4-18 06:46
香港有好多人恨間公屋都無,你有公屋住已經好好。
如果真係咁唔想住公屋,想轉為居屋或私樓,應該係諗下自 ...

同意

男爵府

回覆樓主:

禁止發言

回覆樓主:

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一個未夠一歲,另一個就3個月,樓主老公開工開得好密

琥珀宮

artroboy 發表於 18-4-18 08:51
身為仔媽睇完好心寒

我有仔,睇到真係好火,若係我新抱,我會覺得佢又懶又貪(做FTM 但又對物質生活要求多多)

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

樓主,做人不要太貪心
不要認定奶奶有責任解決你的居住問題
生仔前應三思
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

複式洋房

回覆樓主

明白好多人覺得有屋住經好好,但你地有見過真係有人死係你眼前或身邊?有那个媽媽不想俾好既小孩,我只係想大家俾下意見,原意他們都想一齊住翻,只係一齊住可以位置無分層甘多,無公个時她都叫我地日後住樓下,我知奶奶會無左筆收入我都5可以甘自私,先同大家分享下傾下,一向我同奶奶關係都好好,搬梨公先前都係西貢一齊住了7年,一直好好,只係讀完書大家工作先搬出去住。

侯爵府

HoiYiLau 發表於 18-4-18 11:41
明白好多人覺得有屋住經好好,但你地有見過真係有人死係你眼前或身邊?有那个媽媽不想俾好既小孩,我只係想 ...

你啲錯别字好多,睇得好幸苦,要靠估至知你寫咩

咁你咪搬返去住囉,既然咁嫌棄間公屋,記住交返間屋出嚟俾更多有需要嘅人

公爵府

HoiYiLau 發表於 18-4-18 11:41
明白好多人覺得有屋住經好好,但你地有見過真係有人死係你眼前或身邊?有那个媽媽不想俾好既小孩,我只係想 ...

如果你同99關係咁好,如果佢真心唔介意同住,咁你咪每月俾多啲家用佢然後一齊住囉......除非你想諗縮數啫。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

陪月勳章

HoiYiLau 發表於 18-4-18 01:23
現住居屋3人單位岩岩住左2年多,人流雜好多痴線佬,多人跳樓老化區多人出入住,經常裝修勁應聲無日安靜過, ...
有能力有得諗﹐無能力就無得諗、執好D o野啦﹐
唔好向老人家住緊的屋打主意。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

樓主如果係環境問題,不如試下申請調遷,好過住99間收租屋,到時99無左收入你又無左間公屋了

子爵府

回覆樓主

我不是好明白點解明知環境不太理想,卻不避孕,有仔女仍想靠其他人才可改善生活,明為仔女但家庭計劃不做好,應該怪誰

大宅

回覆樓主:

既然99都想一齊住,咪搬返去囉。不過針冇兩頭利,所謂既互相既照應,亦代表你都要照顧99。仲有,你唔想99少份收入,自然要交租比99。至於經濟問題,你地兩公婆要自己拆掂佢,你出去搵野做又好,老公做多份part time 又好,唔好將你地既負擔轉嫁到99身上就得。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

老公有無兄弟姊妹?

無嘅,遲早都係你架啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

樓主, 你99係咪用D租金黎生活? 如果係, 你去住應該交返租比佢或者負責哂99生活開支, 另外記緊交返公屋出黎.....

男爵府

對我來說,照顧老人家係我一大弱項,到時又會有其它磨擦,搬又搬唔走,問題更難解決。

要改善自己生活,係要自己努力的。

父母的是父母的,除非佢地開綠燈。否則,係妳拖欠佢的。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

琥珀宮

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-18 09:06
對,人心不足蛇吞象。如果將來我有咁嘅新袍真係家門不幸。

如果99比層收租樓個仔住,一早就比咗?而家有公屋住比平租仲唔心足?唔夠地方住?仲搏命生?

首頁

尾頁

跳至