DEL

leathergirl
|

Del
sssssssss
|
leathergirl 發表於 18-4-18 06:03
我現正懷孕中 7個半月,但突然感到好大好大的壓力,很想哭 或 發洩 但無奈必須撐住

現正有以下問題引起情 ...

你甘,5病就其。甘的老公你仲同佢二胎。
女人要好好學好愛自己,否則你為佢做到狗甘,都只會被嫌棄。
Chickentailbun
|
有在健康院檢查嗎?同護士講,佢可以安排你接受輔導或情緒支援服務。

都是免費的。

或者你住果區有家庭服務中心,去見社工,都係免費的。

搵人傾下,呻下啦。
|
sssssssss 發表於 18-4-18 06:35
...

人地都話有左先知老公咁咯,一早知就唔嫁添啦
|
樓主在那裡產檢?醫院定健康院?快d去同護士講先,佢地會幫你。
nownowma
|
打去同健康院講, 佢地有呢方面支援!
wcpcelia    發表於 18-4-20 19:52
火車媽媽
|
我現正懷孕中 7個半月,但突然感到好大好大的壓力,很想哭 或 發洩 但無奈必須撐住

樓主。覺得你已經好正面面對問題,你呢家陀bb返健康院檢查時可以同姑娘講有呢類問題。睇下佢有無咩轉介或幫助,加油,如果有唔開心既問題都可以係呢度分享下。相信有好多有經驗既jm樂意解答你
sssssssss
|
[email protected] 發表於 18-4-18 07:12
人地都話有左先知老公咁咯,一早知就唔嫁添啦

生第二個喔,5係第一個!
missannali
|
回覆 leathergirl 的帖子

產檢時同護娘/醫生講,有心理學家同精神科醫生約見,視乎情況,快則一星期可安排約見。最重要肯講出嚟,尋求協助。
加油!
千萬唔好放棄,難關難過關關過。
Poyau
|

放鬆心情 加油
crystal媽咪
|
咁真係好辛苦, 幸好你有返工。唔係全職媽媽

之前我有朋友又係家庭有事,佢話係打電話去傾,但係要留個人資料。所以最終佢就拒絕咗冇再同人傾。

但我唔知道佢係乜嘢機構,希望其他人可以知道,可幫到你

你娘家一個可以傾計嘅人都冇? 你諗下?未必一定要$幫手,起碼有一個宣洩渠道
leathergirl
|
sssssssss 發表於 18-4-18 06:35
...

知道 我就是想愛自己多一些 所以想找一下支援服務 謝謝你提醒
leathergirl
|
Chickentailbun 發表於 18-4-18 07:00
有在健康院檢查嗎?同護士講,佢可以安排你接受輔導或情緒支援服務。

都是免費的。

我在醫院檢查的 剛剛有JM 比了社署家庭綜合服務中心電話我 我一陣會打電話約見面
leathergirl
|
火車媽媽 發表於 18-4-18 07:58
樓主。覺得你已經好正面面對問題,你呢家陀bb返健康院檢查時可以同姑娘講有呢類問題。睇下佢有無咩轉介或 ...

知道 謝謝你
leathergirl
|
crystal媽咪 發表於 18-4-18 09:21
咁真係好辛苦, 幸好你有返工。唔係全職媽媽

之前我有朋友又係家庭有事,佢話係打電話去傾,但係要留個人 ...

娘家有媽咪可傾訴的 但我未到最後唔想打攪媽咪
佢已經好錫我 我知道如我經濟有問題佢會幫我 唔係大幫 意思係會買些奶粉之類 及 補身食物給我。但我不想 現階段仲捱到 唯有將仔仔食開的奶粉 轉平價一些 。盡量想下辦法節流

我都覺得同人傾計好好多 我一定捱到 因為我一望到我仔仔笑容 就開心,只是感覺開始辛苦
leathergirl
|
missannali 發表於 18-4-18 09:03
回覆 leathergirl 的帖子

產檢時同護娘/醫生講,有心理學家同精神科醫生約見,視乎情況,快則一星期可安排 ...

知道 謝謝你
sssssssss
|
leathergirl 發表於 18-4-18 10:05

娘家有媽咪可傾訴的 但我未到最後唔想打攪媽咪

搵社工,
EmilyFun
|

明白樓主很大壓力,而家仲懷著第二胎,C6欠債,心理和經濟壓力真係百上加斤。

找地區社工,婚姻輔導社工,產檢護士轉介社工。

(1)大前提,見社工時也是C6配合(因源頭C6瞞住欠債),社工輔導和C6傾計,分擔家務買餸,分擔工人放假時家務。咭數方便債務重組(分遠期還,計劃到每月收入能可基本家庭支出和還債)。

(2)幼稚園小朋友有時怕羞,小孩有得依賴就依賴,有機會妳性格對人(丈夫和兒女)太過上心和緊張,形成身邊人會太依賴妳。C6欠債知妳性格會變賣家當又有份工作,小朋友知向妳纽計就唔洗返學,又被重視,紐完計媽媽又唔會罰自己。
試下叫工人或C6送小朋友返學,最好返學前妳已不在家,及和小朋友多d說幼稚園生活很開心,試一星期如果小朋友再無改善,或再找老師協助。 如再行,最多咪轉校。(找間適合小朋友性格學校,最好找有學卷,順便慳錢)。另外,多些叫工人或C6帶小朋友行街,去公園,去超市,每天多d見陌生人練下大胆厚面皮。

(3)好在工人幫到手分擔家務,keep住留住工人。好在C6+妳,每月重有收入五萬,C6唔呃,又瞞住妳欠咭數已成事實,而家第二胎都就快出世,無可能和C6離婚和怨氣日怨晚怨他也解决不到現實問題。最緊要C6改過,唔好再亂用錢,和處理好每月基本家庭開支(去債務重組,或破產,不可拖妳落水去借貸)和分擔家務和子女教育。
樓主,而家懷著第二胎,一定要正能量。
盡快和C6一起找社工傾訴和輔導。
arsocooking
|
樓主:現階段最大壓力是來自金錢!有冇辦法借一筆較低息貸款來還卡數(向銀行了解,千其唔好去財務公司),每月固定還一筆,還2年好3年好。另外首先同老公Cut哂d咭,要斷尾,先滅到壓力既源頭!見心理醫生係幫到既,2邊同步進行。希望你盡快解決到,開開心心順順利利甘生活!
vincentoby
|