自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 dragon813 的帖子

真的嗎, 聖三一不用考樂理? 我家小朋友就係比個樂理click住咗…

侯爵府

siutse 發表於 18-4-19 10:49

真的嗎, 聖三一不用考樂理? 我家小朋友就係比個樂理click住咗… ...

以前係,唔清楚近年有冇改制。

我老師曾經頗詳細解釋過呢兩間學院分別,不過唔太記得

可以同你老師商量下.

siutse    發表於 18-4-19 11:07

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

樓主可造Dresearch, (唔記得啱唔啱),演奏級考試好似2017開始改咗制。

大宅

mandyyeung28 發表於 18-4-18 07:53
老師叫我同仔仔報聖三一2級鋼琴試
我報左之後,朋友同我講聖三一 2級等於皇家嘅一級 聖三一冇人考(一至八 ...

聖三一等同皇家的。我諗有人咁講係由於皇家在香港是比較多人考。同埋d人覺得聖三一容易d,但其實聖三一考法有d唔同,但內容都唔易架。
重點係問清楚老師點解咁樣安排。
另外,考多個試其實係好事,就好似出去比賽咁,攞經歷既野,係要多參與,睇熟比賽或考試既規則及syllabus,向住個要求做好就ok

大宅

siutse 發表於 18-4-19 10:49

真的嗎, 聖三一不用考樂理? 我家小朋友就係比個樂理click住咗… ...

係,考聖三一六級以上唔洗考樂理

大宅

Joelant 發表於 18-4-19 09:43
沒錯。我們生於這個年代,總不能將事情一概而論。
現今社會五光十色,太多黑黑白白,正正反反,以偏蓋全。
...

贊成
做教育,就係要透過課堂教邏輯思考,懂得用腦就乜野都可以解決。

大宅

回覆樓主:

皇家其實都幾死古古,聖三一d歌好聽d,今年六級有首電影主題曲 音階又小(不過唔易彈,要反應快)我最欣賞聖三一有rock,pop 等有趣既考試。
至於演奏級,聖三一的確多人考左,因為佢冇說話果一part, 彈歌及交programme note 就得

珍珠宮

15週年勳章

Pianistbaby 發表於 18-4-22 08:18
皇家其實都幾死古古,聖三一d歌好聽d,今年六級有首電影主題曲 音階又小(不過唔易彈,要反應快 ...

viva voce 呢part 唔易過,我女學兄係apa人,junior就學,呢part肥了,要考過先pass.另外abrsm 演奏級還有 quick study 都幾頭痕,是但一part肥要考過

大宅

siu05 發表於 18-4-22 13:34
viva voce 呢part 唔易過,我女學兄係apa人,junior就學,呢part肥了,要考過先pass.另外abrsm 演奏級還有 ...

係呀,所以聖三一係一個好選擇,考到atcl後再考埋abrsm dia.都唔錯,d 歌又差唔多

珍珠宮

mandyyeung28 發表於 18-4-18 07:53
老師叫我同仔仔報聖三一2級鋼琴試
我報左之後,朋友同我講聖三一 2級等於皇家嘅一級 聖三一冇人考(一至八 ...

你朋友有料到,是真的。基本上演奏級有料的都不揀聖三一,聖三一是比較淺易合格

首頁

尾頁

跳至