自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JD930 發表於 18-4-19 17:55
一影佢就黑臉
識黑臉咁鬼馬? 我嗰個就避鏡頭,一影佢就一臉不自在

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-4-19 18:16
識黑臉咁鬼馬? 我嗰個就避鏡頭,一影佢就一臉不自在

有時避,有時黑臉 (通常我影佢因為佢笑緊,佢會即刻唔笑)

妳嗰個係咩品種?

珍珠宮

回覆樓主:

全屋每個房都唔同磚 書房用長條木紋,小朋友房用布紋磚,廳用意大利白色磚

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JD930 發表於 18-4-19 18:18

有時避,有時黑臉 (通常我影佢因為佢笑緊,佢會即刻唔笑):thi ...
我隻係唐狗仔嚟,噚日先好笑,幫佢搲痕,佢好思服,嘆到咪埋眼,點知一用電話對住佢,佢唔知點解會感覺到,即開大眼,好防範咁,笑C我

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無縫地板,用左3年幾,無變

大宅

DoReMi媽媽 發表於 18-4-19 18:31
我隻係唐狗仔嚟,噚日先好笑,幫佢搲痕,佢好思服,嘆到咪埋眼,點知一用電話對住佢,佢唔知點解會感覺到, ...

我個vet話唐狗仔最聰明,有成6歲人仔智商

男爵府

回覆樓主

淺木紋磚
用左5年新既一樣
易打理

子爵府

回覆 kyliema2006 的帖子

我由細個開始就生活在木地板屋。最近裝修轉了地磚,即使視覺上是木紋,但原全無木地板地感,仲覺得地磚感覺非常之“冷“。 冷唔係指佢凍,而係無生命力,死實實既感覺。不過我唔會轉番木板,因為對現在木板質素同手工都無信心。上兩次住地方既木板地都出了大大小小既問題,好煩。
我家姐以前有一間屋。 93 年裝修舖柚木地板,後來個單位荒廢了近二十年。舊年我上過去一次,發覺地板除了表面陳舊之外, 狀況非常之好,只要磨一磨,打理一下就如新一樣。而家想搵番咁既手工同質料?難囉。

伯爵府

jkbabe 發表於 18-4-19 18:33
無縫地板

我都係無縫地板, 淺木色

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

之前用木地板,喉滲水,地板谷起、 又黑晒,好麻煩。 裝修換咗木紋磚,簡直覺得換得遲。 打理容易,又唔怕挖花。 有人話凍,我又唔覺。

至於竹地板,我都問過,話濕會易生蟲。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

fitfit@fatfat 發表於 18-4-18 22:25
木紋磚

易打理嗎

象牙宮

laukiki 發表於 18-4-19 18:38
我個vet話唐狗仔最聰明,有成6歲人仔智商

係呀,佢每天心中有個時間表,幾點起身VV,幾點要出去walk, 幾點食飯,食完蘋果就會催人帶佢去walk, 到晚上佢最後嗰次VV完,佢自己行埋嚟我度叫我同佢除collar, 跟住瞓覺,仲要佢雖然唔識睇鈡,但時間不差分毫。

最好笑佢識聽沖涼兩個字,一聽到我老公叫佢沖涼,即刻屋頭走去屋尾匿喺最入嘅地方,唔俾我老公同佢沖涼,好好笑

我屋企有啲地方有磚,有雲石,有木板地,我家狗狗夏天最鈡意個肚貼喺雲石同磚地,但冬天佢係唔會喺嗰度停留,所以木板係暖啲的。

水晶宮

回覆樓主

用過磚(廳)同無縫地板(房)

無縫地板浸咗後(因為係梳化底),之後漲咗

新屋會全部用磚

伯爵府

amysnlee 發表於 18-4-19 19:15
易打理嗎

我都係舊年裝修時 第一次鋪 9月用到現在 平時都係吸塵加普通淨清水濕拖

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

我用拋光磚,間屋會光猛d,會著拖鞋所以唔凍

大宅

回覆樓主:

我都係木紋磚易打理, 不過大陸貨喺“田貝”買。我仲用埋嚟砌咗幅特色牆添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

借位一問養狗用木地板係未唔好呢

大宅

回覆樓主

木紋磚地,超鐘意

男爵府

回覆樓主

無縫地板 唔喜歡磚 接受唔到屋企冷冰冰的感覺

首頁
23456...14