家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ar_mak 發表於 18-4-28 21:25
朋友,買錯股,至多死坐。賣自住樓等跌,後果可大可小,輕則上唔番車,重則家散人亡。香港人能夠用集體意志 ...

Mak兄well said.
應該見証過唔少歷史
能夠揸樓30年
磚頭價更高

男爵府

ar_mak 發表於 18-4-30 13:03
咁我都話我識得有個人,起初因為自己有吸毒需要,所以順便賣埋白粉,之後因為賣白粉而買左幾層樓致富,最後 ...

Mak哥見証唔少歷史
用心良苦
希望樓主接收到

男爵府

畀面勳章

jjjbaba 發表於 18-5-4 00:49
但如果四年後
樓價不跌已輸租金
$6000×12×4=$288000

呢條數計錯左,賣左樓後套現左一大舊錢,全部存銀行有2厘以上息,買中資保險的儲蓄計劃就全部保證3厘幾息,而家租金回報太低,全部用賣樓套現的錢放在保證利回報的投資再用投資的派息嚟租樓會有錢剩。
但當然忽然多左舊錢多手痕買左股票或其他可能有機會蝕本的投資就無法預料。

禁止訪問

男爵府

ar_mak 發表於 18-5-4 10:32
大約係廿年前,有人講過下香港同深圳合併既話題,咁講呢樣野係好大獲既,原因不難理解。好勒,到左今日,你 ...

趕晒啲無實力嘅人去大灣區,香港人要守住本土物業才有棲身之所

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果是大型屋苑,樓按是以80年減樓齡的。所以買大型屋苑的話樓齡憂慮相對比較少。單幢就麻煩。
家庭收入少,怕過唔到壓測,如果沒有兒女,可以考慮用兩年先增值。不是去讀書,係想辦法將人工增加。轉工,提升您的行內資歷。要人工跳级。轉樓的話,可以考慮市區居屋。因為價位相對低,供樓成數和年期可以多些。雖然升值沒有私樓高,當至少保值。
work hard PLAY hard

子爵府

ar_mak 發表於 18-4-30 13:08
你諗下勒,就當你2010年開始,有人就同你諗法相同,賣自住樓等跌。。。我唔知你個朋友4年後係點啦,但 ...

我同學2013年賣樓,佢睇錯市,而家成功資產轉移排緊公屋,重點係呢個世界唔會有升無跌,而家樓巿已非理性

子爵府

回覆樓主:

我都開始計劃緊更換自住樓。
2008年錯過一次,賣左自住樓再租樓諗住等跌,幸好2010年上返車。
之後試過租出自住樓再租入第二區,住左2年,交稅好多,跟住又搬返自住樓。
而家又想再換樓,因為自住樓 樓齡已舊,但成個過程要好快,要一賣一買,又要揀得啱,其實難度都好高。

子爵府

pswongg 發表於 18-5-1 10:01
如果返工好唔方便,我會賣

我層樓唔升嘅原因就係交通唔方便, 所以我一直都想趁依家百年難得一遇嘅高位沽貨, 再喺低潮果陣買地鐵站上蓋全新物業

男爵府

baby668 發表於 18-5-6 15:13
我層樓唔升嘅原因就係交通唔方便, 所以我一直都想趁依家百年難得一遇嘅高位沽貨, 再喺低潮果陣買地鐵站 ...

但再升上去點好,如升多1,2百萬,你接受倒嗎?

公爵府

回覆樓主:

得1層自住,搵得少,諗咁多做乜吖,安份守己吧啦
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

pswongg 發表於 18-5-6 15:18
但再升上去點好,如升多1,2百萬,你接受倒嗎?

睇錯市要付出代價

子爵府

ar_mak 發表於 18-5-1 12:25
而家賣自住樓轉租,同而家拎份首期出黎去上會買樓,兩件事黎喎~!

即係而家去買匯豐,同而家去賣匯豐,同 ...

我又覺得咁樣 通常出嚟也文也武樓市專家,其實個個都係喺低位果陣先至入貨 , 正所謂匯豐去到一百蚊沖唔上你都要沽貨啦 ,可況依家百年難得一遇嘅高位 , 成功人士都係人棄我取 , 高位沽貨低位入貨, 講話依家貸款個個都通過到壓力測試, 個個都係有能力人士先至可以買樓,更加係廢話中嘅廢話

** 千祈唔好忘記呢一刻個個人工高就話可以通過到壓力測試,當經濟逆轉,大量人失業果陣,樓市就會骨牌效應會, 小學生嘅經濟課堂都有教,經濟永遠係一個循環, 完全唔明點解咁多人到而家都仲未醒**

子爵府

tommyxsarah 發表於 18-5-1 18:36
如果自住樓 ,就唔好賣 一係換貨就好了。
根本唔知個樓市升到幾時 ,租極唔跌 。您果百幾萬好快洗曬!

上帝要你滅亡,必先令你瘋狂, 今日中午同舊同事食飯, 佢老公係某大銀行按揭部主管, 佢話依家有大量人申請樓宇貸款, 好多人為咗要通過壓力測試,不惜挺而走險造假證明, 佢哋貸款部就係要 審批啲資料嘅真確性, 佢話極多五百萬以下借貸款申請, 佢老公都話依家個市係用恐怖來形容 ,成交只要係500萬以下嘅樓, 除非係唐樓或者殘舊不堪 , 否則啲人直頭係去搶, 佢都話樓市出現嚴重畸形, 絕對此似爆煲前瘋狂現象

子爵府

baby668 發表於 18-5-18 23:26
上帝要你滅亡,必先令你瘋狂, 今日中午同舊同事食飯, 佢老公係某大銀行按揭部主管, 佢話依家有大量人申請樓 ...

爆唔爆煲就唔知,唔敢評論。供得掂咪ok ,供唔掂就唔好勉強~咪買平d細d.

銀行個壓力測試真係好煩,又批得耐,又問三問四。

反而手揸綠表就爽,銀行又唔洗按壓、又唔洗擔保人。銀行批又爽手

不過其實入息證明 ,要整真係唔難

子爵府

Daeng 發表於 18-5-1 22:41
任志剛都話過賣自住樓等於沽空樓市,林本利都話過呢十年有幾萬叻仔叻女落錯車到依家都未上返車,低買高賣 ...

身邊見過唔少叻仔高賣低入, 亦見過唔小高買低沽, 想致富必須要眼光獨到, 如果唔敢冒險就唔好買樓, 不過你嘅人生就係咁多, 只有富貴險中求的人才有機會成功, 記住係有機會 並唔代表 百分百, 李嘉誠89歲先退休 ,就係因為佢唔捨得放棄自己嘅王國, 真正有眼光有膽識的人才會富起來

男爵府

回覆樓主:

超過30年樓一樣有價有市,你睇美孚新村,沙田第一城,太古城,無一個屋苑唔過30年,但就搶手到爆。

子爵府

oneone11 發表於 18-5-2 08:23
指正一下,GDP係生產總值,並非人均收入,深圳人多地大,GDP高過香港唔出奇,如果計人均收入,應該有排追
...

生產總值大,人均收入自然多, 兩樣係相輔相成

男爵府

baby668 發表於 18-5-21 11:03
生產總值大,人均收入自然多, 兩樣係相輔相成

唔一定,A生產總值多過B少少,但人口係B嘅幾倍,人均生產總值就會少很多,連帶人均收入同B比亦少。
所以人均收入唔單止要睇生產總值,仲要睇人口基數。
講個簡單嘅例子,A家庭總收入有8萬,有4個人,人均2萬,B家庭少啲,收入6萬,有2人,人均3萬,好明顯A家庭總收入雖然多過B家庭,但由於人多,反而人均收入少咗,呢個例子也適用於深圳同香港比。

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby668 發表於 18-4-24 10:47

去到呢個地步五年之內,樓市必爆 ...

香港人的人工真係無樓價升得咁快,但是好多樓都係被內地的暴發戶炒都貴晒。
為什麼你又會覺得五年之內會爆?

首頁

尾頁

跳至